• 瀏覽: 8,430
  • 回覆: 59
  • 追帖: 1
為咩?養兒防老?生咁多個,資源都分薄曬。

我非常認同。如果生女,一定追。所以搞到資源分薄。

如果我系仔,我細佬應該冇得出世。就算會,我命運應該唔同。話曬系長孫。又唔會俾家姐蝦。

啲人成日話我有錢,問我點解唔生多個,心諗我係比你有錢啫!唔代表有錢。
比我有錢嘅人亦會話,你無錢生一個就好。
咁我係有錢定無錢,媽!好亂呀!

天生天養

引用:
原帖由 yuk777044 於 2019-1-26 10:54 AM 發表

天生天養
呢種諗法唔要得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-1-26 08:51 AM 發表

啲人成日話我有錢,問我點解唔生多個,心諗我係比你有錢啫!唔代表有錢。
比我有錢嘅人亦會話,你無錢生一個就好。
咁我係有錢定無錢,媽!好亂呀! ...
香港地,你有 一億 身家 算有錢啦⋯⋯即是 唔會 慳食 慳旅行 慳買新車 咁啦, 住 就 二千尺私樓 可以叫有錢了。

引用:
原帖由 灰的人 於 2019-1-26 08:27 AM 發表

我非常認同。如果生女,一定追。所以搞到資源分薄。

如果我系仔,我細佬應該冇得出世。就算會,我命運應該唔同。話曬系長孫。又唔會俾家姐蝦。 ...
替你感到可憐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-1-26 03:06 PM 發表

香港地,你有 一億 身家 算有錢啦⋯⋯即是 唔會 慳食 慳旅行 慳買新車 咁啦, 住 就 二千尺私樓 可以叫有錢了。
呢個咪就係問題囉!我有一億,得9000萬嗰個問我咁有錢點解唔生多個,有一億1000萬嗰個話我窮生一個就好了。咁究竟我有無錢,媽!越搞越亂。

引用:
原帖由 灝哥哥 於 2019-1-26 01:19 AM 發表

莫非你父母生你時已是億萬富翁?平民不可生兒育女?沒有錢就不去那名校,不去遊學、鋼琴班等…一樣可以生存,入名校就讀將來-定是龍?平民學生勞力一樣可升band1學校,什麼養大一個小朋友要400萬,根本是費話悟導。

引用:
原帖由 abwaiboy 於 2019-1-26 11:34 PM 發表

莫非你父母生你時已是億萬富翁?平民不可生兒育女?沒有錢就不去那名校,不去遊學、鋼琴班等…一樣可以生存,入名校就讀將來-定是龍?平民學生勞力一樣可升band1學校,什麼養大一個小朋友要400萬,根本是費話悟導。 ...
最緊要自己身為父母勞力工作,不要學那些工又不想做,生多幾個就想上樓取綜援,仲要帶小朋友去示威,向社會要求課外活動使費,其實有書讀已經很好,社會沒有人欠你,做人要知足,我夠想送子女出國留學,要自知量力,不可强求,做適當階層的事。

生仔女。有如佛家和道家。唔生或生一個。係道家。生幾個係佛家思想。。

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-1-26 03:44 PM 發表

呢個咪就係問題囉!我有一億,得9000萬嗰個問我咁有錢點解唔生多個,有一億1000萬嗰個話我窮生一個就好了。咁究竟我有無錢,媽!越搞越亂。 ...
我相信你係低能仔一名⋯⋯或者一個白痴⋯⋯

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2019-1-27 12:08 AM 發表

我相信你係低能仔一名⋯⋯或者一個白痴⋯⋯
比個低能白痴仔考到唔識回答,仲發老皮,連白痴低能都不如
你直情係白痴中廢物
真係等你老竇老母可憐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 灝哥哥 於 2019-1-26 01:19 AM 發表

"養兒防老"
唔做啃老族已經算好。

回覆 引用 TOP

其實你睇得開,願意順其自然生兩個都唔係好大負擔。當你拎唔到綜援,又住唔到私樓,好命已住入居屋,公屋。小朋友讀公立學校只比書簿飯錢,可以去圖書館睇書上網,政府音統署有d 好平既班,網球總會d 班又係好平幾百蚊個月。好多人買煙仔都唔只幾百。
生第一個你會準備好多,但第二個以後,只要你唔要求,又不是年齡差距大,好多野都用得返。平好多。
樓主語氣就似無小朋友,或自己是小朋友。雖然我唔想有第二個仔,但無可否認有兩個互動吓,兩個小朋友是開心d.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]