• 瀏覽: 2,293
  • 回覆: 15
點算?
佢喜歡拖延,攪幾個鐘先做哂功課!我好慘!

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-5-19 10:00 AM 發表
點算?
其實好多小朋友都係咁。其實要了解拖延嘅原因先可以諗辦法幫忙,例如,吾識做?專注力不夠?分心因為想玩或做其他野?知道咗個成因先知點樣處理😅知道咩事後可以同班主任/老師/社工傾傾!樓主加油💪💪

引用:
原帖由 Wormordragon 於 2021-5-19 05:50 PM 發表

其實好多小朋友都係咁。其實要了解拖延嘅原因先可以諗辦法幫忙,例如,吾識做?專注力不夠?分心因為想玩或做其他野?知道咗個成因先知點樣處理😅知道咩事後可以同班主任/老師/社工傾傾!樓主加油💪💪
咁我冇辦法啫,但又未至於好大問題……

老師話佢學習能力冇問題,只是平時温習、考試、測驗,掌握學習知識唔好,例如唔上心,現在式成日唔記得加s,計數唔記得進位,做功課慢、唔專心咁囉。

係咪我對一個小二學生要求、期望太高?

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-5-19 11:33 PM 發表

咁我冇辦法啫,但又未至於好大問題……

老師話佢學習能力冇問題,只是平時温習、考試、測驗,掌握學習知識唔好,例如唔上心,現在式成日唔記得加s,計數唔記得進位,做功課慢、唔專心咁囉。

係咪我對一個小二學生要求、期望太高?
勞氣小朋友讀書十常八九,有邊個父母吾想望子成龍,所以我明嘅。聽落樓主個仔同好多小朋友一様姐😅。最緊要放鬆D,慢慢協助佢搵適合嘅學習方法,有D小朋友係會慢啲開竅。加油💪💪

我覺得原因可能系呢幾種:
1、題難做唔起
2、心思冇在學習上
3、想玩,唔想做

為何心散, 開住電視做功課? 大人掛著打麻雀/打機, 干擾著小朋友做功課?

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-5-20 03:34 PM 發表
為何心散, 開住電視做功課? 大人掛著打麻雀/打機, 干擾著小朋友做功課?
其實我都唔知呀

總之就坐一陣又起身,去窗口睇吓嘢,又摸吓啲玩具,又攪吓呢樣個樣。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-5-20 04:33 PM 發表

其實我都唔知呀

總之就坐一陣又起身,去窗口睇吓嘢,又摸吓啲玩具,又攪吓呢樣個樣。
可能係紀律問題, 原則係做完功課先可以玩.
不過, 每做完一樣功課, 可以小休數分鐘, 飲水, 去厠所等等, 但是不可以玩(會心散), 直至當天的功課全部做完.

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-5-20 04:46 PM 發表

可能係紀律問題, 原則係做完功課先可以玩.
不過, 每做完一樣功課, 可以小休數分鐘, 飲水, 去厠所等等, 但是不可以玩(會心散), 直至當天的功課全部做完.
你邊鬧佢邊玩
冇曬辦法

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-5-20 04:47 PM 發表

你邊鬧佢邊玩
冇曬辦法
樓主, 佢小二嚟咋喎, 如果佢係中二, 咁你咪要投降?

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-5-20 04:55 PM 發表

樓主, 佢小二嚟咋喎, 如果佢係中二, 咁你咪要投降?
所以我都唔知點搞

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-5-20 06:03 PM 發表

所以我都唔知點搞
你嘅問題應該由來已久, 係香討講兩句作用不大, 好彩只是小二, 還有時間, 約個時間跟駐校社工/班主任討論吓, 睇吓佢地有乜方法

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-5-19 10:00 AM 發表
點算?
由佢一兩日 (星期四,五)
之后星期六日做番先 無得玩 (><)

離不開的都是書
首先佢要見到字 唔怕先有下一步。
所以唔使逼。

家境好少少 就書 咭 機 不離屋
窮就電視台 報紙煎紙
去酒樓都要小朋友 睇得明 先有得食 (><)
唔識字點填字????

日常生活 學習 唔需要逼

唉,我細仔都一樣激死人啦。佢都係小二,得四五樣功課,好少,要做五六個鍾

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]