• 瀏覽: 2,451
  • 回覆: 25
最近派咗考試成績,英文科退步咗好多...個囡一二年級嗰陣時啲英文都仲係好夠用,一上到三年級情況就開始停滯,試過幾個補習老師都唔係太夾,搞到佢越嚟越討厭英文,依家真係唔知點樣可以幫到佢…三年級先開始谷英文係咪太遲?

熱賣及精選
引用:
原帖由 咁都得?! 於 2021-6-17 09:26 PM 發表

最近派咗考試成績,英文科退步咗好多...個囡一二年級嗰陣時啲英文都仲係好夠用,一上到三年級情況就開始停滯,試過幾個補習老師都唔係太夾,搞到佢越嚟越討厭英文,依家真係唔知點樣可以幫到佢…三年級先開始谷英文係咪太遲?
小三年級都drop?
正常多數係四年級會突然深,
好多學生瀨野先開始谷,
當然一直keep住最好。
正常有用心上堂,小學英文多做exercise己經好易上高分。
心態好重要,
個囡心態不改,
你比幾錢請名師都無用。
同個囡溝通下先吧...

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-6-18 03:00 AM 發表

小三年級都drop?
正常多數係四年級會突然深,
好多學生瀨野先開始谷,
當然一直keep住最好。
正常有用心上堂,小學英文多做exercise己經好易上高分。
心態好重要,
個囡心態不改,
你比幾錢請名師都無用。
同個囡溝通下先吧...
我哋都開始擔心
自從改咗做網課佢就開始明顯退晒步,
叫佢睇英文書又冇乜動力
之前幾個補習老師又夾唔到,
好想趁暑假幫佢谷一谷

唔會太遲~最緊要你有耐性同埋支持佢~多啲伴讀對小朋友學習真係會好有幫助~我自己英文唔係咁叻~所以買咗點讀筆俾佢,閱讀多咗成績真係有進步~

引用:
原帖由 咁都得?! 於 2021-6-18 03:53 PM 發表

我哋都開始擔心
自從改咗做網課佢就開始明顯退晒步,
叫佢睇英文書又冇乜動力
之前幾個補習老師又夾唔到,
好想趁暑假幫佢谷一谷
Zoom上堂學生成兩極化,
自動波學生或怪獣一族"狂卒"肯定ok,
心態懶或吸收力弱之輩就PK,
成績必定drop,
(在下四件在學,六至十九歲,己經輪迴幾次)
尤其男仔及SEN仔更明顯。
中學好難教,亦開始反叛,
所以小學必須打好底,
補習老師可能唔夠惡,
食你個女唔住,
趁暑假不如直去Education Center做卷"卒卒卒",
效果更快更明顯,
每周末再找人review其一週上學所習。
應該可以。

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-6-18 07:25 PM 發表

Zoom上堂學生成兩極化,
自動波學生或怪獣一族"狂卒"肯定ok,
心態懶或吸收力弱之輩就PK,
成績必定drop,
(在下四件在學,六至十九歲,己經輪迴幾次)
尤其男仔及SEN仔更明顯。
中學好難教,亦開始反叛,
所以小學必須打好底,
補習老師可能唔夠惡,
食你個女唔住,
趁暑假不如直去Education Center做卷"卒卒卒",
效果更快更明顯,
每 ...
就係網課之後就心散晒,
好想吸引下佢去閱讀,
我見平時鍾意睇書嗰批小朋友成績都Keep到。
平時都有買補充做練習,
多數都係有頭威冇尾陣...

引用:
原帖由 你是我想的 於 2021-6-18 04:55 PM 發表

唔會太遲~最緊要你有耐性同埋支持佢~多啲伴讀對小朋友學習真係會好有幫助~我自己英文唔係咁叻~所以買咗點讀筆俾佢,閱讀多咗成績真係有進步~
想問係邊一個牌子嘅點讀筆?係唔係講故事嗰種?

多啲睇英文電視,聽順左英文好易攪返好

引用:
原帖由 前路一片光明 於 2021-6-20 04:02 PM 發表

多啲睇英文電視,聽順左英文好易攪返好
最幣係流主小朋友反感英語,
依招應該唔work..

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-6-20 05:53 PM 發表

最幣係流主小朋友反感英語,
依招應該唔work..
英文卡通片都唔鍾意?男仔定女仔?

引用:
原帖由 前路一片光明 於 2021-6-20 05:54 PM 發表

英文卡通片都唔鍾意?男仔定女仔?
幼稚園可能得,
小三應該唔掂,
在下幾件,
以往經驗係咁。

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-6-20 06:02 PM 發表

幼稚園可能得,
小三應該唔掂,
在下幾件,
以往經驗係咁。
要家庭環境配合,例如全家都只睇英文電視,除左英文卡通片完全唔比睇廣東話卡通片
呢個年紀係學語文猛長期,你餵咩比佢佢就吸收d咩

引用:
原帖由 前路一片光明 於 2021-6-20 09:14 PM 發表

要家庭環境配合,例如全家都只睇英文電視,除左英文卡通片完全唔比睇廣東話卡通片
呢個年紀係學語文猛長期,你餵咩比佢佢就吸收d咩
小學仲迫到,流主狠d卒己可以。
其實唔難......

我囡囡又係因為同補習老師唔夾,
搞到嗰陣成日都好怕英文,
最後我聽朋友介紹買咗套Dr Mxx俾佢自己喺屋企學,
有串字卡有工作紙同點讀筆~
DrMxx佢step by step咁學上去,
課程有趣味小朋友都好鍾意~

學習英文, 首先不要討厭英文, 家長請不要太緊張成積, 造成壓力.
多聽, 多讀, 多講, 多寫, 英文程度自然會提升

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]