• 瀏覽: 2,754
  • 回覆: 28
中文 系科目 都不合格,唔肯睇中文字,DSE點搞? 有冇D咩 係用 英語為主課程可以修讀 高級文憑 再升大學?

冇錢 去外國讀。

熱賣及精選
轉讀IB ?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-3-22 02:32 PM 發表

中文 系科目 都不合格,唔肯睇中文字,DSE點搞? 有冇D咩 係用 英語為主課程可以修讀 高級文憑 再升大學?

冇錢 去外國讀。
直入外國foundation,之後入大學,直情唔考DSE!簡單直接,我其中一個細路都係咁,一直讀到完MPhil先返香港。

如果真係無錢亦都好簡單,無得讀,出去打工!

仲有兩年幾, 有心追嘅, 應該仲可以追到, 入大學中文科只是有3級就夠嘞, 快D揾間好D嘅補習班啦

It’s hard to believe that the kid’s English is better than Chinese.

引用:
原帖由 chanrichard 於 2021-3-25 04:47 PM 發表

It’s hard to believe that the kid’s English is better than Chinese.
其實不嬲DSE或上當嘅 A-level 中文吾合格/低分多個英文。😅 
個人覺得中文難過英文好多!🥴

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-3-22 02:32 PM 發表

冇錢 去外國讀。
好似師兄/師姐提議咁,先努力睇睇中文追吾追到先啦!同時樓主可留意HKU SPACE; HKCC; CCCU 呢類College 嘅 Asso Degree,睇吓適唔適合你小朋友!加油💪💪

引用:
原帖由 chanrichard 於 2021-3-25 04:47 PM 發表

佢主要同英語,聽講寫睇,發夢都係用英語,成年返得幾多日學丫, 邊有咩人同佢講 廣東話?

引用:
原帖由 Wormordragon 於 2021-3-25 06:03 PM 發表

好似師兄/師姐提議咁,先努力睇睇中文追吾追到先啦!同時樓主可留意HKU SPACE; HKCC; CCCU 呢類College 嘅 Asso Degree,睇吓適唔適合你小朋友!加油💪💪
老師就係打電話黎講 讀D咩 理工 國際高級文憑… 我都唔識⋯ 唔考中文DSE 可以考什麼?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-3-25 08:07 PM 發表

老師就係打電話黎講 讀D咩 理工 國際高級文憑… 我都唔識⋯ 唔考中文DSE 可以考什麼?
DSE照考,唔好報中文。
考IELS。
德國、芬蘭歐洲有啲大學免學費,去SEARCH下。

引用:

乜你唔知中學中文好難

引用:
原帖由 晨中遇上你 於 2021-4-29 05:45 AM 發表

乜你唔知中學中文好難
Nothing is easy.

引用:
原帖由 chanrichard 於 2021-4-29 12:59 PM 發表

Nothing is easy.
中文係最多人炒個主科

引用:
原帖由 Wormordragon 於 2021-3-25 05:47 PM 發表

其實不嬲DSE或上當嘅 A-level 中文吾合格/低分多個英文。😅 
個人覺得中文難過英文好多!🥴
係香港,英文考得好過其他人考生都唔等如識!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]