• 瀏覽: 3,753
  • 回覆: 25
今時今日嘅父母除咗讀書之外,亦有好多嘢好矛盾!其中有禮儀與教養,我見過太多小朋友一D禮都冇,例如:見人吾會打招呼,攞野/問野吾會講唔該,見老人家吾讓位同得果十靚歳就粗口爛舌等等.. 其實呢啲吾單只係D小朋友嘅問題,有D父母本身都有呢啲問題。個人愚見,吾識禮儀同冇教養的話,讀幾多書同讀咩名校都冇用。某校長曾經講過,佢哋學校好注重禮儀同教養,原因係佢相信今日教嘅野十年二十年後可能已經唔同晒但係禮儀同教養嘅重要/地立就吾會變。我個人非常同意呢位校長嘅睇法同真心希望各位父母諗點樣培養小朋友嘅同時都多多重視小朋友嘅禮儀與教養。

熱賣及精選
有D香港人覺得冇教養係真性情, 但係見到遊客踎喺街邊佢哋即「義憤」填膺。

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。
呢個唔止係家教問題, 亦係教育政策問題, + 社會嘅問題.
做家長嘅, 只能盡量教導小朋友守禮

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-6-10 08:13 AM 發表

有D香港人覺得冇教養係真性情, 但係見到遊客踎喺街邊佢哋即「義憤」填膺。
😱🥶

父母有禮!子女一定跟。

因為本身父母也是這樣的人!怪學校冇用

仲有公德也沒有

引用:
原帖由 哪singh 於 2021-6-12 05:32 PM 發表

父母有禮!子女一定跟。

因為本身父母也是這樣的人!怪學校冇用

仲有公德也沒有
同意!可惜有D父母自己都…. 🤪😅

禮儀與教養?香港啲家長連自己都做唔到啦。

環境造就一切

引用:
原帖由 Fxyellowobject 於 2021-6-13 06:44 PM 發表

禮儀與教養?香港啲家長連自己都做唔到啦。
真係好可惜!😰🥶
D小朋友點算……🤪🙈

又一例子D父母自己都……

【生仔要考牌】港媽帶女兒夾公仔中心坐車仔 遇小女孩不停搭免費「順風車」
https://topick.hket.com/article/2987146?r=cpstni

生仔考牌, 違反基本法37條。

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。
做父母嘅…身教好重要。
但係依家香港人嘅素質都好參差,所以有時唔係話要迫小朋友讀好學校,只係怕讀唔好嘅學校,會受同學影響,到時父母點教都無用…

引用:
原帖由 新手肥師奶 於 2021-6-24 01:23 AM 發表

做父母嘅…身教好重要。
但係依家香港人嘅素質都好參差,所以有時唔係話要迫小朋友讀好學校,只係怕讀唔好嘅學校,會受同學影響,到時父母點教都無用…
係,我同意。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]