• 瀏覽: 733
  • 回覆: 12
外國人導師既playgroup, 對小朋友學英文效果ok嗎?有無人比仔囡上完堂,係work?

熱賣及精選
樓主, 學英文唔係咁簡單話上幾個月playgroup 就ok 架.
不過, 老外做導師, 起碼小朋友可以早點接觸英文.
但是, 如果個playgroup 太嚴格的話, 反而會適得其反.

引用:
原帖由 紫色的喵喵 於 2021-5-20 09:12 PM 發表

外國人導師既playgroup, 對小朋友學英文效果ok嗎?有無人比仔囡上完堂,係work?
喺香討有啲師兄會覺得呢啲係外果勢力嚟洗我哋啲小朋友腦🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-5-24 01:38 PM 發表

喺香討有啲師兄會覺得呢啲係外果勢力嚟洗我哋啲小朋友腦🤷🏼‍♂️
我見呀囡幼稚園同學,佢不是不太識英文。但會扮講英文。佢既口音係外國人口音。佢父母話小朋友係playgroup學返黎。我想比囡學 但學費都貴

學英文都叫洗腦?

引用:
原帖由 紫色的喵喵 於 2021-5-24 02:00 PM 發表

我見呀囡幼稚園同學,佢不是不太識英文。但會扮講英文。佢既口音係外國人口音。佢父母話小朋友係playgroup學返黎。我想比囡學 但學費都貴

學英文都叫洗腦?
不如大個少少先俾錢學啦🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-5-21 11:12 AM 發表

樓主, 學英文唔係咁簡單話上幾個月playgroup 就ok 架.
不過, 老外做導師, 起碼小朋友可以早點接觸英文.
但是, 如果個playgroup 太嚴格的話, 反而會適得其反.
你係咪冇小朋友上playgroup? Playgroup 好少會太嚴格,上堂是玩下,唱下咁!

引用:
原帖由 紫色的喵喵 於 2021-5-24 02:00 PM 發表

學英文都叫洗腦?
香港上playgroup 係貴ka, 你可以找online tutor, 好多外國人教的,每堂收費. 不過你小朋友細,會否可以坐定定上Zoom 呢?

我仔中二全級英文十名內brand 1學校(仲可以日日打機),細個時未識行就安排一星期三次帶去play group玩,到幼稚園每星期一次都有keep住去,問佢入去玩咩佢都唔識答,當時唔覺得有咩幫助,但到小學明顯學英文串字快及讀音準,到小四開始明顯拋離其他同學。

同佢中一又keep返每星期六返去writing 講題討論再寫文章。

早點接觸英語係好事,依加的play group由bb到中學 一條龍服務十分professional.

依加比錢貴,如果讀唔上,去外國升讀仲貴,唔好慳呢的錢。

引用:
原帖由 discuss_t 於 2021-5-26 03:09 AM 發表

香港上playgroup 係貴ka, 你可以找online tutor, 好多外國人教的,每堂收費. 不過你小朋友細,會否可以坐定定上Zoom 呢?
一定互動好好多,online從不建議

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2021-5-24 02:16 PM 發表

不如大個少少先俾錢學啦🤷🏼‍♂️
基礎好緊要大個學太遲

引用:
原帖由 discuss_t 於 2021-5-26 03:05 AM 發表

你係咪冇小朋友上playgroup? Playgroup 好少會太嚴格,上堂是玩下,唱下咁!
小兒上playgroup 嗰陣都十幾年前, 乜都out 晒啦.
playgroup 應該係要輕鬆嘅, playgroup 嘛, play 行先. 不過, 近幾年啲虎爸/媽, 越嚟越虎, 唔知啲教育團體會唔會跟住一齊癲

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-5-26 11:34 AM 發表

小兒上playgroup 嗰陣都十幾年前, 乜都out 晒啦.
playgroup 應該係要輕鬆嘅, playgroup 嘛, play 行先. 不過, 近幾年啲虎爸/媽, 越嚟越虎, 唔知啲教育團體會唔會跟住一齊癲
明白,近幾年貴了好多!上課時間好短就收你幾千啦!

引用:
原帖由 Blue豬 於 2021-5-26 03:16 AM 發表

一定互動好好多,online從不建議
冇話建議不建議,各有好處,睇家長如何選擇,正如我d 小朋友一半用online 的,效果不錯,有時要多d 嘗試才會進步!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]