• 瀏覽: 6,464
  • 回覆: 50
運動叻,音樂叻,有特別技能,家人係名校畢業生,有錢,有名,有權

熱賣及精選
個細佬要夠精靈

引用:
原帖由 金色牛牛 於 2021-3-13 07:52 AM 發表

個細佬要夠精靈
好多好精靈,好多名校唔要

主要有人脈

引用:
原帖由 swws1207 於 2021-3-13 07:28 AM 發表

運動叻,音樂叻,有特別技能,家人係名校畢業生,有錢,有名,有權
請問樓主名校定義係?

引用:
原帖由 Wormordragon 於 2021-3-13 03:05 PM 發表

請問樓主名校定義係?
St Paul, Maryknoll etc

引用:
原帖由 swws1207 於 2021-3-13 03:33 PM 發表

明白,可能樓主講嘅係事實,我真係吾知同confirm吾到。不過我都認識有小朋友係3無家庭都入到St Paul, 無錢(家庭吾係好有錢,父母都係打工仔),無識人和在學校工作,小朋友無攞什麼獎(包括語言,運動或其他)。同樣都識有3無小朋友入到 Maryknoll, 因為係抽入去。

引用:
原帖由 Wormordragon 於 2021-3-13 04:24 PM 發表

明白,可能樓主講嘅係事實,我真係吾知同confirm吾到。不過我都認識有小朋友係3無家庭都入到St Paul, 無錢(家庭吾係好有錢,父母都係打工仔),無識人和在學校工作,小朋友無攞什麼獎(包括語言,運動或其他)。同樣都識有3無小朋友入到 Maryknoll, 因為係抽入去。
有少部份第二攪珠中了,但有一些已事先用人脈。

三無入又要更努力及調好心態了

引用:
原帖由 Wormordragon 於 2021-3-13 04:24 PM 發表

一些做了手腳不說的

引用:
原帖由 swws1207 於 2021-3-13 04:39 PM 發表

一些做了手腳不說的
係咪做咗手腳我就吾知同吾評論啦。我想信入到樓主講嘅名校係要叻(小朋友吾夠父母補上🤪)同要有D運!

話說回頭,香港其實好多好好嘅學校,平常心對待同順其自然啦!各位加油💪

引用:
原帖由 swws1207 於 2021-3-13 03:33 PM 發表

想問入了又如果?其它學校吾好嗎?若吾好為何還要存在?

進名校唔容易

引用:

以前有想遇同個女申請maryknoll,不過係入面教書個舊同學唔建議,最後個女入咗新界普通屋村中小學。
之後去英國完成埋碩士,而家係中環做金融。

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-3-14 12:45 AM 發表

想問入了又如果?其它學校吾好嗎?若吾好為何還要存在?
好,但名校更好(以人脈,自主學習,體智發展而論)。當然公屋學校也可以出Dr ,AO entrepreneurs

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2021-3-14 11:56 AM 發表

以前有想遇同個女申請maryknoll,不過係入面教書個舊同學唔建議,最後個女入咗新界普通屋村中小學。
之後去英國完成埋碩士,而家係中環做金融。
有獎學金外漂定你供先?現 ibanker 定 sell plan 果 d先?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]