• 瀏覽: 670
  • 回覆: 8
小朋友平均學緊幾多項課外活動?

熱賣及精選
小學至初中, 一人一體藝, 高中嘅話, 就量力而為

引用:
原帖由 professionaljoe 於 2021-3-15 12:04 AM 發表

小朋友平均學緊幾多項課外活動?
不計補習學語文, 小學 2~3樣吧, 中學佢自己揀,學校規定至少兩樣(B1中學)

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-3-15 12:19 PM 發表

不計補習學語文, 小學 2~3樣吧, 中學佢自己揀,學校規定至少兩樣(B1中學)
贊同樓主

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-3-15 12:19 PM 發表

學校真唔啱!
淨係一樣課外活動(打機),已經佔咗九成時間。仲邊度有興趣學其他嘢?

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-3-15 01:44 PM 發表

學校真唔啱!
淨係一樣課外活動(打機),已經佔咗九成時間。仲邊度有興趣學其他嘢?
中學 點都要你參加的,有師兄師姐帶你去,可以放心。

小學就 自己參加,你唔報就冇, 我個女 游水丶乒乓球丶跆拳道丶機械人班⋯咁 令外自己報英國文化協會班。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-3-15 02:29 PM 發表

中學 點都要你參加的,有師兄師姐帶你去,可以放心。

小學就 自己參加,你唔報就冇, 我個女 游水丶乒乓球丶跆拳道丶機械人班⋯咁 令外自己報英國文化協會班。
好多都要補私鐘,花費不少。
我仔女當年小學同時玩兩樣個人運動. 打到入全港頭八。花唔少錢,因老婆話事我無得say no😑.
少少得著就係兩個入到心儀中學.

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-3-15 02:58 PM 發表

好多都要補私鐘,花費不少。
我仔女當年小學同時玩兩樣個人運動. 打到入全港頭八。花唔少錢,因老婆話事我無得say no😑.
少少得著就係兩個入到心儀中學.
我反而開頭要比錢,游泳丶乒乓球丶籃球 入咗校隊 反而唔洗錢,重包你去日本比賽添。

不過如果 學音樂,大把要比錢 重很貴⋯⋯ 我都入到心儀中學,不過全靠抽簽,冇面試。

要根據小朋友嘅興趣愛好嚟。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]