• 瀏覽: 1,827
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
個女中三,非常非常喜歡EXO,屋企堆滿曬D專輯,而且仲系同樣嘅專輯有幾張添,我就奇怪點解呢,原來佢只係要入邊的卡片者,屋企已經有好多好多海報,而家仲會再買。
唉,我好頭痛,講過幾次,失敗收場,請問大家有乜野好建議丫?多謝多謝!

熱賣及精選
限制佢零用!

引用:
原帖由 高大雀躍的腳指 於 2019-1-16 12:27 AM 發表

限制佢零用!
一個月1200,包括中午一餐,同八達通(返學往返7蚊),應該唔多嘅?佢有時為買專輯午餐只買麵包食,做阿媽嘅,即擔心佢唔夠營養,又嬲又心痛,減唔落手呀!

引用:
原帖由 用心用情用愛 於 2019-1-16 08:47 AM 發表

一個月1200,包括中午一餐,同八達通(返學往返7蚊),應該唔多嘅?佢有時為買專輯午餐只買麵包食,做阿媽嘅,即擔心佢唔夠營養,又嬲又心痛,減唔落手呀! ...
佢個隻係心癮,唯有等佢好似颱風咁過左,就好架啦!
你揾d韓國製片、導演等,迫韓星接客,然後自殺的新聞俾佢睇吓!

無計 價值觀從小灌輸 到十二 三青春期無可能改變

引用:
原帖由 高大雀躍的腳指 於 2019-1-16 01:03 PM 發表

佢個隻係心癮,唯有等佢好似颱風咁過左,就好架啦!
你揾d韓國製片、導演等,迫韓星接客,然後自殺的新聞俾佢睇吓!
呢D新聞佢知㗎

引用:
原帖由 用心用情用愛 於 2019-1-16 04:42 PM 發表

呢D新聞佢知㗎
佢班peer group可能都鍾意,所以佢先咁迷。

但你可以乘機的佢去學韓文,如果佢喜歡唱韓文歌,會學得好快!

減零用就唔好啦,叫佢答應食飽飯照顧好自己唔好餓到暈係街,讀得掂書話知佢聽乜歌,中三都係時候學下管理自己生活,你管唔到咁多

唔好睇得咁負面 鐘意睇明星好正常 我後生都追謝霆鋒啦

大家都經過青春期 反抗力好大

將心比己 個時你想父母點樣對你 你而家物代入返父母個角色度囉

千祈唔好用錢黎控制佢 後生仔女 唔識諗好易行錯路

係時候借exo 融入佢生活 用軟力量去控制佢 始終人受軟唔受硬

我是鳳凰我是豬
其實可否掉反轉以鼓勵型式呢?例如考試某科或名次達到要求,就獎她買佢鐘意D野!

引用:
原帖由 maskedrider2158 於 2019-1-19 11:05 AM 發表

其實可否掉反轉以鼓勵型式呢?例如考試某科或名次達到要求,就獎她買佢鐘意D野!
其實有試過㗎,也試過同囡囡一起聽佢地啲歌,而家會同佢一起多D去了解E X O,諗住搞好關系再慢慢引導佢,自己唔喜歡D明星都要嘗試,為個女只能盡力去做啦,希望佢有一日能明白媽媽嘅苦心

引用:
原帖由 用心用情用愛 於 2019-1-15 01:07 PM 發表

個女中三,非常非常喜歡EXO,屋企堆滿曬D專輯,而且仲系同樣嘅專輯有幾張添,我就奇怪點解呢,原來佢只係要入邊的卡片者,屋企已經有好多好多海報,而家仲會再買。
唉,我好頭痛,講過幾次,失敗收場,請問大家有乜野好建議丫?多謝多謝! ...
你自己做女果陣時又係咁,
衹要唔太沉迷、唔影響學業就由得佢。
少女情懷總是詩…越打壓越沉迷。

明白嘅,而家同女兒關係還可以,都明白呢D時候會出現反叛期,媽媽只能忍下包容佢希望快點過去啦,追星夢快點醒

開個MOOV 網上音樂app戶口比佢, 聽飽佢。 買CD太貴啦。  聽數碼(合法)

引用:
原帖由 用心用情用愛 於 2019/1/20 19:41 發表

明白嘅,而家同女兒關係還可以,都明白呢D時候會出現反叛期,媽媽只能忍下包容佢希望快點過去啦,追星夢快點醒
女兒這年齡,多數是這樣。

千萬不要硬碰硬。

特別是兒女私情。(最常見問題)
一般這年齡換畫快過食生菜。
所以你用心多聽她說,做聽眾。 多鼓勵,比一些正面的建解。

一般過一段時間又轉了目標。
轉畫快過換衫。

思春階段。 總之顧及到學業就ok

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]