• 瀏覽: 1,062
  • 回覆: 11
家有一子,每當晚飯後作業時間,只要我不注意他就趴在桌上睡着了,開始沒注意,等後來發現了,已經改不過來了,只好做家長的我也早早的和他一起睡了,等到凌晨兩三點時再叫他起床做作業,一段時間下來,我們家長都累得不行,請大家給支支招

善良,诚信乃做人之本!
应该还放假中,先叫孩子不要做,一起看下电视玩下遊戲,功课事留待早上中午做。我現也这样同女兒过。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 子時貴重的隊長 於 2020-2-11 10:36 PM 發表

家有一子,每當晚飯後作業時間,只要我不注意他就趴在桌上睡着了,開始沒注意,等後來發現了,已經改不過來了,只好做家長的我也早早的和他一起睡了,等到凌晨兩三點時再叫他起床做作業,一段時間下來,我們家長都累得不行,請大家給支支招 ...
放假最好下午做功課.
返學的日子,
放學後即回家訓番半個至一個鐘,
食咗飯,冲埋凉先再做功課.

回覆 引用 TOP

謝謝你的回復,希望能有所改變

善良,诚信乃做人之本!
引用:
原帖由 子時貴重的隊長 於 2020-2-12 09:45 PM 發表

初中唔細,要傾下。
其實,全日返學真會累。

回覆 引用 TOP

比個手機佢,即刻精神晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 子時貴重的隊長 於 2020-2-12 09:45 PM 發表

最主要大人安排好時間比佢做功課,
例如七點到十點或八點到十一點就一定係做功課時間,
唔做其他,
早做完就早訓.
食飯前比佢訓一訓.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 子時貴重的隊長 於 2020-2-11 10:36 PM 發表

家有一子,每當晚飯後作業時間,只要我不注意他就趴在桌上睡着了,開始沒注意,等後來發現了,已經改不過來了,只好做家長的我也早早的和他一起睡了,等到凌晨兩三點時再叫他起床做作業,一段時間下來,我們家長都累得不行,請大家給支支招 ...
改變習慣,飯前完成作業,就飯後就可以一齐玩!
飯後,消化開始,當然想瞓,何不一齐家庭樂,玩下遊戲

回覆 引用 TOP

引用:

正所謂"飽暖思床褥",請於晚飯前做好功課。

回覆 引用 TOP

可唔可以畀佢瞓先几日再继续学习,噉可唔可以提高效率

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]