• 瀏覽: 1,860
  • 回覆: 12
3歲開始學,本身係諗住睇下佢有冇興趣,起初都有D反感,上堂走黎走去!但興趣真係可以慢慢培養,學左一年已1可雙手彈奏歌曲!

引用:
原帖由 highway388 於 2019-9-19 01:06 PM 發表

3歲開始學,本身係諗住睇下佢有冇興趣,起初都有D反感,上堂走黎走去!但興趣真係可以慢慢培養,學左一年已1可雙手彈奏歌曲!
可以培養作曲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 highway388 於 2019-9-19 01:06 PM 發表

請問係咪要每日練琴先得?我小朋友四歲三個月前開始學,我買左部數碼鋼琴,小朋友唔肯練琴

引用:
原帖由 韓風消失的採購 於 2019-9-26 10:58 PM 發表

請問係咪要每日練琴先得?我小朋友四歲三個月前開始學,我買左部數碼鋼琴,小朋友唔肯練琴
老師叫我每天抽5至10分鐘陪小孩練琴,係一個習慣!我係唔識音樂,只是陪佢練 慢慢就產生興趣!

回覆 引用 TOP

引用:

3歲的手指骨仲好軟,適合學鋼琴嗎

犀利哦 下一個周傑倫

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 韓風消失的採購 於 2019-9-26 10:58 PM 發表

要鼓勵,氹下。我每日要用d小獎勵先肯練琴。(練完可看電視10分鐘)

引用:
原帖由 milktmn 於 2019-10-6 08:53 PM 發表

要鼓勵,氹下。我每日要用d小獎勵先肯練琴。(練完可看電視10分鐘)
謝謝,我要努力氹下小朋友先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-10-6 10:53 PM 發表

正常應該係5-6歲學,3至6歲先學拍子,不過而家香港畸形,BB 都去上堂

當然,莫札特呢啲神童另話
我以前都聽過教琴的朋友講,最少5,6歲至好學鋼琴,不過而家啲營養咁好,唔知小朋友發育係咪都提早咗呢 ?
我打算比我個女多聽歌,上吓音樂興趣班玩吓,留意她有無興趣,再決定5或6歲是否開始學琴。樓主要多注意小朋友手指發育健康,多放鬆手指。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]