• 瀏覽: 5,343
  • 回覆: 30
  • 追帖: 2
我仔7個月大, 開始發現有濕疹
佢成日走去R, 之前發得犀利啲我已經帶佢睇醫生, 一定要搽藥膏, 依家搽完藥膏當然係好少少, 但係都有啲擔心會再翻發
請問大家有無方法可以舒緩到BB濕疹嘅痕癢?

熱賣及精選
一定要幫BB剪指甲,7個月已經可以除到手套仔,所以剪指甲最實際

樓主不如試下用金盞花cream幫仔仔搽下,金盞花都可以有消炎嘅作用

濕疹最緊要都係保濕同埋好多係因為敏感引起,要遠離致敏源呀!
另外樓主可以試下幫BB搽QX Baby隻保濕潤膚膏,呢隻無香料又夠保濕,密D搽都無問題

唔好成日用藥膏,始終有類固醇唔係咁好

我仔有濕疹,依家keep住日日用上面講個隻Q字保濕潤膚膏,皮膚好返好多

呢排蛋黃油咁hit都唔試下??

搽完水份cream,再搽油份係上面保濕,可以用椰子油,我在網上也揾到DIY濕疹膏,你可以自己整,大約係椰子油15毫升
甜杏仁油 15毫升,蜂蠟 12克,
,我自己再加洋甘菊精油,搽左水份cream,再搽自家制膏好快好返。

另外,濕疹可食:紅菜頭,青蘋果,飲食好緊要,如果你餵人奶,媽媽要戎口,如果無餵,你注意比BB食既食物要 低過敏性。

引用:
原帖由 haloben 於 2019-6-28 12:13 AM 發表

我小朋友試左1個月,都係冇用。

睇下 有冇參考價值

附件

IMG_20190628_003909.jpg(184.59 KB)

2019-6-28 12:39 AM

引用:
原帖由 jerrytpk1122 於 2019-6-28 12:39 AM 發表

睇下 有冇參考價值
請問去邊度驗

問醫生應該知點驗。

引用:
原帖由 leung_kiko 於 2019-6-26 05:19 PM 發表

唔好成日用藥膏,始終有類固醇唔係咁好
正常嘅醫生唔會開類固醇藥膏畀2⃣️歲以下BB㗎!

可能是有致敏原,諗下環境有什麼變化,bb床徹底清潔

引用:
原帖由 haloben 於 2019-6-28 12:13 AM 發表

見佢整到burn 晒。搽落皮膚到。唔知會唔生cancer 。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]