• 瀏覽: 3,491
  • 回覆: 10
我同我老公結婚差唔多3年,第二年開始計劃生bb,試左成年都無,所以就睇醫生,中西醫都見左唔少,檢查都做左好多,我好大機會要做iui/ivf,因為呢d事情,同老公溝通上都出現好多問題,態度,語氣,理解......本身壓力已經好大,我開始懷疑係咪一定要生,我其實真係好想生bb,但係我唔想影響同老公感情😣

其實究竟係你想生,定佢想生?你都無講佢咩事同你嘈,係做檢查睇醫生太煩嗎?問題出在邊個身上?你身體有事定係佢。
如果係一開始己經咁大問題(無共識唔肯讓步)咁以後生咗,問題只會越來越多。大家需要付出既理解同耐性亦更多,個細既係唔會等你地夠成熟先去大個。你自己衡量吓做唔做到先。

引用:
原帖由 cremedecacao 於 2019-4-15 12:36 PM 發表

其實究竟係你想生,定佢想生?你都無講佢咩事同你嘈,係做檢查睇醫生太煩嗎?問題出在邊個身上?你身體有事定係佢。
如果係一開始己經咁大問題(無共識唔肯讓步)咁以後生咗,問題只會越來越多。大家需要付出既理解同耐性亦更多,個細既係唔會等你地夠成熟先去大個。你自己衡量吓做唔做到先。 ...
其實我地兩個都好想要,計劃買樓,生bb,bb基金......可以計劃嘅,都會去做,因為我地都唔細,我36,我老公37,我地試左1年都唔得,咁幾個月前開始見醫生,做唔同嘅檢查,好多時都係我自己穩資料,距唔係唔幚,因為我知距呢段時間工作壓力好大,所以我盡量自己去解決,好多野都摸索當中,呢段時間每次大家一傾返起件事,見醫生見成點,距就容易唔耐煩,燥我講野講得唔清唔楚,搞到距好亂(距係要成日用電話工作嘅人,無時無刻都要同人聯絡住),有時我唔出聲,但有時我都真係忍唔住,因為我壓力都好大(另外仲有老人家要照顧嘅問題),我而家都唔理其他野,專心bb嘅事🤦🏼‍♀️

引用:
原帖由 白羊心事 於 2019-4-16 12:43 PM 發表

其實我地兩個都好想要,計劃買樓,生bb,bb基金......可以計劃嘅,都會去做,因為我地都唔細,我36,我老公37,我地試左1年都唔得,咁幾個月前開始見醫生,做唔同嘅檢查,好多時都係我自己穩資料,距唔係唔幚,因為我知距呢段時間工作壓力好大,所以我盡量自己去解決,好多野都摸索當中,呢段時間每次大家一傾返起件事,見醫生見成點,距就容易唔耐煩,燥我講野講得唔清唔楚,搞到距好亂(距係要成日用電話工作嘅 ...
備孕1年,話就話1年,其實只係12次或者12日(有d年紀大或身體唔好卵子精子只有半日命既只有6日),如果減埋你地各有各忙無時間交功課,其實可能只有8至9次既嘗試。照你形容,你老公應該都叫做幾配合你啦。
三年or N年裏應該傾咗無數次...講真,如果佢見完醫生,你問返佢做成點,俾我我都會燥。有咩好問呢?檢查結果都未出⋯放鬆d, ivf 並唔容易,都好多程序好麻煩。佢第一時間都會叫你地計排卵期夾時間交功課,如果唔係健康問題,我覺得你計返排卵期密d同老公做功課好過。感情要好係最重要。
我之前都備孕備咗2年幾,所有reseach都係我自己做,排卵期我驗足1個月,因為可能我買既試紙平,我既強陽並唔強,所以驗足30日,第2個月對比返個顏色就知自己幾時排卵。但我第2個月己經中咗。
大肚到生仔包括而家個女有咩病痛都係我自己搵資料,自己學相關知識,有d女人既想法,男人唔會明,唔好對男人要求太高,你有要求佢肯配合,唔好做豬隊友己經好好。

做人工女方要天天打針肚,屁股,還有數支超大骨針打子官痛都痛死你,為了一個時常叫雞的男人值得???

引用:
原帖由 cremedecacao 於 2019-4-16 09:55 PM 發表

備孕1年,話就話1年,其實只係12次或者12日(有d年紀大或身體唔好卵子精子只有半日命既只有6日),如果減埋你地各有各忙無時間交功課,其實可能只有8至9次既嘗試。照你形容,你老公應該都叫做幾配合你啦。
三年or N年裏應該傾咗無數次...講真,如果佢見完醫生,你問返佢做成點,俾我我都會燥。有咩好問呢?檢查結果都未出⋯放鬆d, ivf 並唔容易,都好多程序好麻煩。佢第一時間都會叫你地計排卵期夾時間 ...
嗯!多謝你嘅回覆!自從呢段時間大家都壓力大,又少左溝通,導致問題出現,後來大家慢慢傾返講返大家嘅壓力同想法,就好好多喇,而家互相配合對方,一齊面對問題^_^

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peace12 於 2019-4-17 06:27 AM 發表

做人工女方要天天打針肚,屁股,還有數支超大骨針打子官痛都痛死你,為了一個時常叫雞的男人值得???
你講咩啊?咩時常叫雞的男人啊?你睇咩架?😒

回覆 引用 TOP

嗯,咁情況,生到仲嘈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白羊心事 於 2019-4-13 01:51 PM 發表

我同我老公結婚差唔多3年,第二年開始計劃生bb,試左成年都無,所以就睇醫生,中西醫都見左唔少,檢查都做左好多,我好大機會要做iui/ivf,因為呢d事情,同老公溝通上都出現好多問題,態度,語氣,理解......本身壓力已經好大,我開始懷疑係咪一定要生,我其實真係好想生bb,但係我唔想影響同老公感情😣 ...
同你情況一樣

回覆 引用 TOP

我試左就一年,都係換來不停的失望,我都有因為咁同我老公嘈,嘈完覺得好唔抵,因為失望既唔止我一個仲有佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白羊心事 於 2019-4-16 12:43 PM 發表

其實我地兩個都好想要,計劃買樓,生bb,bb基金......可以計劃嘅,都會去做,因為我地都唔細,我36,我老公37,我地試左1年都唔得,咁幾個月前開始見醫生,做唔同嘅檢查,好多時都係我自己穩資料,距唔係唔幚,因為我知距呢段時間工作壓力好大,所以我盡量自己去解決,好多野都摸索當中,呢段時間每次大家一傾返起件事,見醫生見成點,距就容易唔耐煩,燥我講野講得唔清唔楚,搞到距好亂(距係要成日用電話工作嘅 ...
Shouldn't be a problem at your age.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]