註冊 登入

[陀B生活] 穿羊水

穿羊水 E-mail 此主題給朋友

請教各位,打999可以叫救護車送去私家醫院嗎?因為在私家醫院預約了開刀生,但未到入院日,就穿羊水。。

引用:
原帖由 COTTY0712 於 2019-5-18 08:28 PM 發表

請教各位,打999可以叫救護車送去私家醫院嗎?因為在私家醫院預約了開刀生,但未到入院日,就穿羊水。。
唔得,就算政府醫院,穿羊水都唔應該打999,呢個係醫院指引。999救護車,只會送去所屬區分既急症室,如果叫救護車,反而會拖慢上產房時間。穿羊水,請直接搭的士去醫院,直上婦產科

救護車係絕對唔會幫你送去私家醫院

引用:
原帖由 COTTY0712 於 2019-5-18 08:28 PM 發表

而家幾多個月

引用:
原帖由 nth123456000 於 2019-5-19 06:45 PM 發表

而家幾多個月
就嚟9個月,因為經期吾準,好難確定,系第2胎睇私家開刀生,第1胎就提早左穿羊水,飛的去政府急症,半夜12點穿,等到第朝9點半至見醫生話,吾等得喇,一定要我自簽開刀,所以有陰影,今胎在私院生,希望待遇好些,萬一又提早穿,點算呀,醫生預約29號至入院,第朝開刀,仲有10日,真係好驚囉!

引用:
原帖由 COTTY0712 於 2019-5-19 10:41 PM 發表

就嚟9個月,因為經期吾準,好難確定,系第2胎睇私家開刀生,第1胎就提早左穿羊水,飛的去政府急症,半夜12點穿,等到第朝9點半至見醫生話,吾等得喇,一定要我自簽開刀,所以有陰影,今胎在私院生,希望待遇好些,萬一又提早穿,點算呀,醫生預約29號至入院,第朝開刀,仲有10日,真係好驚囉! ...
冇穿到羊水?嚇死人咩 冇啦啦話就穿羊水

引用:
原帖由 COTTY0712 於 2019-5-19 10:41 PM 發表

就嚟9個月,因為經期吾準,好難確定,系第2胎睇私家開刀生,第1胎就提早左穿羊水,飛的去政府急症,半夜12點穿,等到第朝9點半至見醫生話,吾等得喇,一定要我自簽開刀,所以有陰影,今胎在私院生,希望待遇好些,萬一又提早穿,點算呀,醫生預約29號至入院,第朝開刀,仲有10日,真係好驚囉! ...
如果提早生 叫taxi去私家 白車一定去公立

引用:
原帖由 nth123456000 於 2019-5-19 10:43 PM 發表

如果提早生 叫taxi去私家 白車一定去公立
多謝提點

引用:
原帖由 COTTY0712 於 2019-5-19 10:43 PM 發表

多謝提點
而家個肚幾多寸

聖約翰救傷車有別於一般消防救護車,如非情況危殆,可按病人意願送到指定的私家醫院,目前救傷隊有十五架救傷車,上年度非緊急服務共有三百三十七人次使用,現時以每程三百元收費計算,實則只有數萬元,根本無法覆蓋成本,故經委員商議後,服務將不收費,於四月一日起生效。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nth123456000 於 2019-5-19 10:42 PM 發表

冇穿到羊水?嚇死人咩 冇啦啦話就穿羊水
人地驚丫嘛,問定先,兩手準備丫嘛,話晒有陰影,今次可能吾係開呢飯,開第2飯呢。。啋,啋,我好蛇果㗎,吾好意思,嚇親你

引用:
原帖由 COTTY0712 於 2019-5-19 10:52 PM 發表

人地驚丫嘛,問定先,兩手準備丫嘛,話晒有陰影,今次可能吾係開呢飯,開第2飯呢。。啋,啋,我好蛇果㗎,吾好意思,嚇親你
我冇所謂呀 我怕你真係冇啦啦穿羊水。冇事就好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1324354657 於 2019-5-19 06:09 PM 發表

唔得,就算政府醫院,穿羊水都唔應該打999,呢個係醫院指引。999救護車,只會送去所屬區分既急症室,如果叫救護車,反而會拖慢上產房時間。穿羊水,請直接搭的士去醫院,直上婦產科

救護車係絕對唔會幫你送去私家醫院 ...
多謝解答

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nth123456000 於 2019-5-19 10:47 PM 發表

而家個肚幾多寸
約42吋啦,系咪好細

引用:
原帖由 COTTY0712 於 2019-5-19 10:57 PM 發表

約42吋啦,系咪好細
42寸都好大 你本身瘦?

引用:
原帖由 nth123456000 於 2019-5-19 10:58 PM 發表

42寸都好大 你本身瘦?
系呀!28吋腰漲到咁,巧辛苦,巧墜,仲有腳腫。

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。