查看完整版本 : 我又問騷擾

ChimpChimp 2018-9-26 11:34 AM

我又問騷擾

1)對方擊球後,我擊球前,我有冇可能做到任何事會被判hindrance?


2)(同1無關)如球證判甲方hindrance,對方話冇呀冇影響我噃,此hindrance是否仍然是定案?
或者問,此情況下,球證能否推翻自己的判決?
係指能否,唔係指會否。

[[i] 本帖最後由 ChimpChimp 於 2018-9-26 11:35 AM 編輯 [/i]]

p-air 2018-9-26 12:25 PM

From rule

Any other movement or any sound that is made solely to distract an opponent,including, but not limited to, waving arms or racket or stamping feet, is not allowed.

ChimpChimp 2018-9-26 12:35 PM

[quote]原帖由 [i]p-air[/i] 於 2018-9-26 12:25 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=487939752&ptid=27739897][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
From rule

Any other movement or any sound that is made solely to distract an opponent,including, but not limited to, waving arms or racket or stamping feet, is not allowed. [/quote]


問題正正係
1)是否有可能distract an opponent
都可以話有嘅,例如嚇到佢幾秒不懂反應。即係
對方擊完,
我做咗啲嘢,
對方受驚,
我擊球,
對方未驚完

2)opponent並無被distract
該行為是否仍然係is made solely [b]to distract[/b]
即係話,係咪完全睇意圖(to distract)
唔睇結果(對方是否認為係distraction)

p-air 2018-9-26 12:52 PM

[quote]原帖由 [i]ChimpChimp[/i] 於 2018-9-26 12:35 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=487940296&ptid=27739897][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]



問題正正係
1)是否有可能distract an opponent
都可以話有嘅,例如嚇到佢幾秒不懂反應。即係
對方擊完,
我做咗啲嘢,
對方受驚,
我擊球,
對方未驚完

2)opponent並無被distract
該行為是否仍然係is made solely to distract
即係話,係咪完全睇意圖(to distract)
唔睇結果(對方是否認為係d ... [/quote]
其实大家都係睇紧同一條例。唔明点解你揾唔到個答案

小小明星123 2018-9-27 10:30 AM

第1點睇你點做到去騷擾對手,其實擊球時O既叫聲都係Hindrance
第2點係睇對方有無意圖去做,而唔係有無受到騷擾,所以球證唔會改判
If a player is hindered in playing the point by a deliberate act of the opponent(s), the
player shall win the point.

[quote]原帖由 [i]ChimpChimp[/i] 於 2018-9-26 11:34 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=487936975&ptid=27739897][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
1)對方擊球後,我擊球前,我有冇可能做到任何事會被判hindrance?


2)(同1無關)如球證判甲方hindrance,對方話冇呀冇影響我噃,此hindrance是否仍然是定案?
或者問,此情況下,球證能否推翻自己的判決?
係指能否,唔係指會否。 ... [/quote]

[[i] 本帖最後由 小小明星123 於 2018-9-27 10:51 AM 編輯 [/i]]

ChimpChimp 2018-9-27 02:42 PM

[quote]原帖由 [i]小小明星123[/i] 於 2018-9-27 10:30 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=487990616&ptid=27739897][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
第1點睇你點做到去騷擾對手,其實擊球時O既叫聲都係Hindrance
第2點係睇對方有無意圖去做,而唔係有無受到騷擾,所以球證唔會改判
If a player is hindered in playing the point by a deliberate act of the opponent(s), the
player shall win the point.

... [/quote]

第二點,我同意你講。但你引用的
If a player is hindered in playing the point by a deliberate act of the opponent(s), the player shall win the point.
咪正正講緊
a)對方故意
加上
b) the player 「受影響了」

佢冇講對方故意而the player冇受影響。

小小明星123 2018-9-27 03:00 PM

其實講意圖野係唔駛理對方有無受影響,只要有意圖就可以判,
都係果句球例係死架,係睇栽判點主觀地去運用條球例,如細威美網單COACHING,佢見到細威教練有動作,無論細威有無接收到,都已經主觀地判左啦,但如果有睇開波都見個個球星都有COACHING啦
[quote]原帖由 [i]ChimpChimp[/i] 於 2018-9-27 02:42 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=488003144&ptid=27739897][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]


第二點,我同意你講。但你引用的
If a player is hindered in playing the point by a deliberate act of the opponent(s), the player shall win the point.
咪正正講緊
a)對方故意
加上
b) the player 「受影響了」

佢冇講對方故意而the player ... [/quote]

[[i] 本帖最後由 小小明星123 於 2018-9-27 03:11 PM 編輯 [/i]]

ChimpChimp 2018-9-27 06:07 PM

[quote]原帖由 [i]小小明星123[/i] 於 2018-9-27 03:00 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=488004015&ptid=27739897][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
其實講意圖野係唔駛理對方有無受影響,只要有意圖就可以判,
都係果句球例係死架,係睇栽判點主觀地去運用條球例,如細威美網單COACHING,佢見到細威教練有動作,無論細威有無接收到,都已經主觀地判左啦,但如果有睇開波都見個個球星都有COACHING啦
... [/quote]
細威事件,啲人話球例寫明無論球員有無接收到,都係coaching。但我搵唔到條款。
頁: [1]
查看完整版本: 我又問騷擾