查看完整版本 : 想問下有一些電話(廣東話)常用語。如果用普通話講,在用詞方面又應該怎樣講呢?

~喜樂~ 2016-11-4 11:33 AM

想問下有一些電話(廣東話)常用語。如果用普通話講,在用詞方面又應該怎樣講呢?

[font=新細明體][size=4][color=purple]1. 對唔住,現在線路繁忙,請遲啲再來電收聽。
2. 想聯絡總務部,請按1字;想聯絡會計部,請按2字。
3. 重聽,請按 '*星'字)/星掣/星號。
4. 返回主目錄,請按井字/井掣/井號,又或者收線。[/color]

以上四句乃是在香港方面的電話(廣東話)常用語。然則在中國大陸各地,如果用普通話講,在用詞方面又應該怎樣講呢?(可用文字寫出來)[/size][/font]

[[i] 本帖最後由 ~喜樂~ 於 2016-11-4 11:35 AM 編輯 [/i]]

same-same 2016-11-4 07:15 PM

1. 稍後再撥
2. 接

clownking 2016-11-10 12:56 PM

1.您好,線路繁忙,請稍後再撥。
2.聯繫總務部,請按1;聯繫會計部,請按2。
3.重聽,請按“星”號鍵。
4.返回主菜單,請按井號鍵,或掛機結束本次通話。

peggyyyeung 2016-11-15 10:29 PM

一樣

cathayan 2016-11-20 10:32 PM

其實我唔明“香港人母語廣東話”咩意思 香港移民(非原居民)及其後代計,六份之一係潮汕人,六分之係客家,福建及其他外省人也佔六份之一左右。其他一半左右都沒有珠三角城市移民及後代,都是原廣東的本地人(相對客家潮汕來講)。本地人中因為為廣州係省城以廣州口音白話為準,香港也以廣州白話為通用語言。

cathayan 2016-11-20 10:36 PM

不明不白的新一代 不斷咁話廣東話係香港人母語。實情係香港人無包容,歧視移民中及其後代講鄉下話。
頁: [1]
查看完整版本: 想問下有一些電話(廣東話)常用語。如果用普通話講,在用詞方面又應該怎樣講呢?