註冊 登入

其實今時今日擺酒真係完全無意義⋯⋯ 香討焦點

其實今時今日擺酒真係完全無意義⋯⋯ E-mail 此主題給朋友

其實無乜邊個真心來祝福,大多數係比面派對,或者為左你會出席返佢婚禮。
搞場大龍鳳做晒show 分分鐘背後比人說三道四

結婚簽張紙再同幾個生死之交食餐飯搞掂就最醒

擺酒係做比旁人睇有個交代

引用:
原帖由 花花女 於 2018-5-16 10:16 AM 發表

擺酒係做比旁人睇有個交代
結婚何需同旁人交代

引用:
原帖由 前後抽插 於 2018-5-16 10:25 AM 發表

結婚何需同旁人交代
雙方家長

結婚係兩個人的事,點解要勞師動眾呢?

咁係你人既問題, 你冇咩真朋友

引用:
原帖由 helen109 於 2018-5-16 11:37 AM 發表

咁係你人既問題, 你冇咩真朋友
擺次酒請十幾廿圍 你確定係真朋友?

從來都係,勞民傷財,揾野黎攪,累親戚朋友花錢,得益只係酒店/酒樓同啲攪婚禮公司…

引用:
原帖由 杰.. 於 2018-5-16 11:39 AM 發表

從來都係,勞民傷財,揾野黎攪,累親戚朋友花錢,得益只係酒店/酒樓同啲攪婚禮公司…
大部分朋友都唔願意去囉比面派對咋,又要做人情又要睇你場show, 唔明d人以為班fd好開心

引用:
原帖由 前後抽插 於 2018-5-16 11:38 AM 發表

擺次酒請十幾廿圍 你確定係真朋友?
我不嬲唔贊成擺酒做show, 嘥$嘥時間嘥精神。結婚係2個人既事, 頂多係2家人既事, 擺酒玩COSPLAY嘥氣!
不過你話d朋友來到都無乜邊個真心來祝福, 咁咪話你冇真朋友。

引用:
原帖由 helen109 於 2018-5-16 11:47 AM 發表

我不嬲唔贊成擺酒做show, 嘥$嘥時間嘥精神。結婚係2個人既事, 頂多係2家人既事, 擺酒玩COSPLAY嘥氣!
不過你話d朋友來到都無乜邊個真心來祝福, 咁咪話你冇真朋友。 ...
我唔係話無真朋友,係十幾廿圍,有幾多真朋友

引用:
原帖由 前後抽插 於 2018-5-16 11:48 AM 發表

我唔係話無真朋友,係十幾廿圍,有幾多真朋友
哦, 咁你唔好擺。
有d人鐘意做show, 我好朋友都鐘意, 我哥條女都鐘意, 我會幫下手當知道咩係show就算, 見到都覺得燒錢燒時間。明明愛情好簡單, 係要搞d煩野出來

你可以唔請朋友淨係請親戚同你地父母嘅朋友
雖然話結婚係2個人嘅事 你有你唔擺酒嘅自由
不過如果你唔擺酒係無得到雙方家長嘅同意嘅話
咁你嘅自由就係基於剝奪之上 你剝奪左你地父母經歷子女婚宴嘅權利
同令佢地受到其他人點解你地唔擺酒嘅質問
另外擺酒嘅意義係你嗰日見你呀爺呀麻呀公呀婆同呀爸呀媽
見到你著住嗰套馬騮衣笑到4萬咁嘅口 開心到好似中左六合彩咁 
你就會明白攞酒嘅意義 
不過如果你話你結婚擺酒連你啲親戚同父母都唔會開心出席嘅
咁我諗你唔應該仲浪費時時間去諗擺酒有無意義囉

我又冇咩所謂喎
點解唔願意去
不過有啲窮撚就真係咪學人擺酒啦
試個去過一個親戚飲宴
人擺酒佢擺酒 係間爛鬼嗡耷酒樓到擺
又冇咩野食
呢啲人學人擺酒就真係自己攞黎柒

引用:
原帖由 前後抽插 於 2018-5-16 11:40 AM 發表

大部分朋友都唔願意去囉比面派對咋,又要做人情又要睇你場show, 唔明d人以為班fd好開心
主要都係雙方家長要擺既!不過有啲人話擺結婚酒可以賺到錢,例如比帖老闆,有錢親戚富貴朋友等等啲禮金會大封好多,如果多有米貴客扣除一切開支會有錢落袋

。不過普通親戚朋友去飲真係辛苦過乜,錢又要使,同埋啲39唔識7人同枱食飯,成兩三粒鐘無野講,仲要被迫睇對新人啲戀愛史,攪到鬼死咁夜先走得,第二朝仲要返工果下慘… 我讚成廢除呢啲不合時時而習俗。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。