註冊 登入

185磅159cm肥妹仔減肥史06.03減左20磅

185磅159cm肥妹仔減肥史06.03減左20磅 E-mail 此主題給朋友

系主文講一次,知道大家吾會睇留言既跟進
代餐只系我系無時間上既幫手情況允許
下我系會自己煮而我呢二十磅既頭十磅都吾系靠代餐減既,系之後十磅先有用代餐同時吾系日闈都有食代餐
第二我有提及我吾食/飲甜野
我亦有提及我明白代餐吾健康,所以系呢個情況下我會均衡番就系每日都有補夠纖維同蛋白質既攝取所以系營養方面系絕對足夠,只系會系卡路里上吾達錶,大概比之前少200kcal左右
因為個shake 83kcal+奶150kcal+纖維同蛋白我當系50kcal total:283kcal

其實系香討以前系減肥區開過好多ac
一路都覺得系論壇開個post會幫我認真減肥
但原來對我呢個懶人系完全吾work
成日都plan呢樣plan嗰樣,但事實無次掂

直到2017年既12月頭發現一齊左三年既男朋友
第吾知幾多次同其他女曖昧出街
同埋比朋友帶黎既男性嫌肥吾想一齊玩
終於我就願意醒覺

我25歲以下(吾想透露太多)
只系想一齊分享呢份喜悅
講一講我既肥胖史14年由120磅一年間升到149磅
15年到16年好飄忽因爲想快減,減得快同時彈得快
加上16年10月至17年5月我去左外地發展
系呢個甘短既時間上到185磅

本身我個人系一日飲吾到500ml水(吾計餐廳飲品)
每日幾乎只會飲三餐跟飯送個杯涷檸茶走甜
三餐全部出街食
如果系屋企食就系公仔面
我平身吾太喜歡甜食但就死左鐘意煎炸野

入正題
我既目標系115-120磅(52-54公斤)
距離目標系65磅(30.1公斤)
2017年12月6號系185磅(84.1公斤)
當日開始減肥只改午餐食麥xx 沙律走醫配栗米加塊板燒雞腿
同埋飲4L水
堅持到三日就連板燒雞腿都吾想食
個胃口細左
食沙律就夠個段時間晚餐其實幾油無介口,雞煲韓燒鐵板燒放題咩都有
總共實行到12月14號
減左十磅
我估應該系水腫 同時可能不知不覺減太快加上個幾日好涷
就病左成個星期
跟住又停左落黎
去到29.01.18經開藍田同個朋友比康xx捉左去磅重
當日系175.6磅 (79.82公斤)脂肪42.3% 脂肪重74.3
水份42.2% 肌肉重95 內臟脂肪級別 8

事關系我學生時期我就用過,當時覺得勁貴又難堅持好肚餓所以好反感
但系15年既時候我家姐靠佢同運動由二百幾磅減到家下百一二磅
(不過佢系超有決心超癲,我自問做吾到)

跟手考慮一排做下資料蒐集,最後我都系買番
不過就無跟佢地班sales買,太貴。
搵我家姐搵番佢以前系網到睇個間
平成一半 可想而知佢地食水幾深
不過邊到搵同邊間就吾講,有需要就自己做下research 自己簡下
我並無跟佢官方建議買。
以下系我買既產品:
營養蛋白素(薄荷朱古力)
營養蛋白素(曲奇)
蘆薈 汁(原味)
細茶 (原味)
NRG
蘋果纖維
美纖片
甘我系23.02.18拎到代餐上左磅仲重左0.4磅(176磅)(80公斤),當晚就食左第一餐
我既食法系隨機代一到兩餐
主要根據我當日活動做調整,唯一固定系
朝早:蘆薈汁+細茶+NRG+蘋果纖維
(我覺得纖維加奶粉好難飲,所以安排同茶一齊飲,個感覺似蘋果汁)
下午:細茶+NRG
去到今日06.03.18我系165磅(75公斤)
仔細回想我其實11日入面大部份只系代左午餐一餐仲要有一兩日系星期六日無食過
不過我堅持可以企就吾坐,可以坐就吾訓。加上平日行三層樓梯吾搭升降機(大概都行到3個來回)
如果由06.12.17至現在06.03.17岩岩好三個月我成功減左二十磅
距離目標50磅(23公斤)
心情好好,但心知要再瘦落去就必須開始慢慢運動(因為185磅個時跑一跑就抽筋,訓教都會抽筋)雖然現家訓覺都系會
希望甘多位肥妹仔一齊加油拉💪🏻

剛剛開始減肥

以下系瘦左十磅

呢張系瘦左二十磅

希望會再有更新😂有更新就代表我又瘦左

引用:
原帖由 185磅肥婆 於 2018-3-6 12:26 PM 發表

其實系香討以前系減肥區開過好多ac
一路都覺得系論壇開個post會幫我認真減肥
但原來對我呢個懶人系完全吾work
成日都plan呢樣plan嗰樣,但事實無次掂

直到2017年既12月頭發現一齊左三年既男朋友
第吾知幾多次 ...
首先同你講聲加油先。
代餐呢樣野,我唔會質疑佢ge成效。但你要留意幾點。
1)代餐可能提供到某d營養素,但一定唔夠全面
2) 熱量太低,長遠會拖低你基礎代謝,只要你一正常飲食,好大機會會反彈,甚至重過你而家
25歲都無,咁後生,要減容乜易。唔好心急,慢慢學習正確飲食更好。
其實以你呢個歲數同磅數,全戒含糖飲品,零食,減少出外食飯,減少炒同炸煮食。就算你正正常常食一餐,有魚有菜有肉,零運動,都可以減到30磅。30磅以上,就點都要配合運動。

引用:
原帖由 yannes1989 於 2018-3-6 12:38 PM 發表

首先同你講聲加油先。
2) 熱量太低,長遠會拖低你基礎代謝,只要你一正常飲食,好大機會會反彈,甚至重過你而 ...
多謝haha
營養個方面我特燈度過架,有纖維有蛋白質加上我用鮮奶沖所以問題不大
熱量個方面我都擔心所以成日代得一餐😂
其實如果時間同埋地方可以我會想自己煮多過飲代餐,起碼飽腹感會大好多
同時因爲怕反彈,所以我計劃緊運動希望可以全面同埋系停止減肥既時候回升既磅數吾會太大
多謝你既打氣
現家每個人既打氣對我黎講都系一份心靈雞湯

小心健康喔!
祝福你 減肥成功。

加油噃樓主

Ah Fi
引用:
原帖由 S~sinnty 於 2018-3-6 12:55 PM 發表

小心健康喔!
祝福你 減肥成功。
多謝haha 我會好努力💪🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fifiona 於 2018-3-6 06:55 PM 發表

加油噃樓主
多謝🙇🏻‍♀️每一句留言都系鼓勵

以下系扮勤力個時有記錄既相
早餐系沙嗲牛肉腸蛋麵
午餐系豪仔肉碎湯飯
晚餐系代餐
其實減肥都食得好開心😃

加油呀,多運動,效果更快

好西利! 加油! 

引用:
原帖由 yannes1989 於 2018-3-6 12:38 PM 發表

首先同你講聲加油先。
2) 熱量太低,長遠會拖低你基礎代謝,只要你一正常飲食,好大機會會反彈,甚至重過你而 ...
教肥

熱門搜尋: 婚紗晚裝 名牌 韓國女裝 帆布袋

回覆 引用 TOP

加油呀

♫。在對的時間遇到對的人  是一生幸福 ∴♫ 在對的時間遇到錯的人  是一場心傷 °♫.

♫。在錯的時間遇到錯的人  是一段荒唐 ∴♫ 在錯的時間遇到對的人  是一聲嘆息 °♫
加油! 

加油! 

加上運動會事半功倍

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。