註冊 登入

老公話奶奶比人炒尤魚無野做要我比個仔佢湊(仔仔3歲) 香討焦點

老公話奶奶比人炒尤魚無野做要我比個仔佢湊(仔仔3歲) E-mail 此主題給朋友

上個月奶奶因為病左請左半個月假比公司炒左,依家無左收入。
老爺未夠60歲己退休係屋企。
依家我屋企既姑奶&豬隊友(我老公)決定左要我比我個仔奶奶湊,要比人工(同ee一樣)+家用。但幫我湊仔既ee好好人,都好有禮貌又教得我仔好好,連同佢同住既仔&新抱都好好人,我仔好中意佢全家人。再加上我老爺奶奶日日都又煙又酒,又賭馬⋯又野蠻🙈
我真係十萬個唔願意個仔比奶奶湊,但我可以點同豬隊友講?(因為不嬲同老公屋企人既關係唔係太好,唔想因為呢件事傷感情)
最嬲既係豬隊友同我講"我同吖妹決定左了下個月開始吖仔唔好比ee湊了比我媽湊"。咩叫我同吖妹決定左?我先係你老婆,個仔既媽咪,點解要你同你個妹決定我地個仔比邊個湊?

引用:
原帖由 粉紅的心 於 2018-3-5 06:34 PM 發表

上個月奶奶因為病左請左半個月假比公司炒左,依家無左收入。
老爺未夠60歲己退休係屋企。
依家我屋企既姑奶&豬隊友(我老公)決定左要我比我個仔奶奶湊,要比人工(同ee一樣)+家用。但幫我湊仔既ee好好人,都好有禮 ...
我一定唔會妥協, 主要涉及細路仔係咪學好問題.

既然你老公都同屋企人關係唔好, 咪仲好唔使就住.

記住, 細路仔學壞一日, 學好一年.

引用:
原帖由 無辣不歡的貓奴 於 2018-3-5 08:31 PM 發表

我一定唔會妥協, 主要涉及細路仔係咪學好問題.

既然你老公都同屋企人關係唔好, 咪仲好唔使就住.

記住, 細路仔學壞一日, 學好一年.
係我同我老公既屋企人關係唔好,老公又唔想搬走。但我真係唔想妥協但又唔知可以點講。因為老公話佢都係甘成長所以唔覺得老爺奶奶甘有問題⋯⋯

引用:
原帖由 粉紅的心 於 2018-3-5 08:50 PM 發表

係我同我老公既屋企人關係唔好,老公又唔想搬走。但我真係唔想妥協但又唔知可以點講。因為老公話佢都係甘成長所以唔覺得老爺奶奶甘有問題⋯⋯
咁你老公又講得啱喎!

回覆 引用 TOP

湊就實湊得大嘅,佢鐘唔鐘意爺爺嫲嫲?但自己仔仔自己保護,俾左奶奶湊之後仲多問題

熱門搜尋: 婚紗晚裝 名牌 韓國女裝 帆布袋
湊仔問題我一定唔會妥協,我要有一個可以安心湊到我個仔的人,如果唔係我寧願唔做野自己湊!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 skateryan 於 2018-3-5 10:48 PM 發表

湊就實湊得大嘅,佢鐘唔鐘意爺爺嫲嫲?但自己仔仔自己保護,俾左奶奶湊之後仲多問題
其實呢個先係我最擔心既問題😭所以我先唔想比奶奶湊,但又唔想搞到家嘈屋閉。

宜家ee咩價?遲D都想搵個

引用:
原帖由 龍少少 於 2018-3-5 11:32 PM 發表

宜家ee咩價?遲D都想搵個
我呢個係Facebook既(托兒好幫手)搵到既。1湊1EE價錢6500/月

99得閒關自己乜事.. 無乜必要做乜要派自己個仔應酬佢?

熱門搜尋: 銀行估價 創業基金 保險公司

回覆 引用 TOP

對你老公黎講,你地兩個個仔只係需要有人睇住
而佢覺得自己冇俾阿媽寵壞有缺點
所以對佢黎講,個仔跟邊個都冇所謂
反正錢都係要俾,俾外人不如俾自己阿媽

呢種男人唔會為自己個仔著想
如果佢自己爸媽又煙又油又賭
佢緊張自己個仔既健康,係唔會俾佢阿媽湊

明顯係佢覺得自己食二手煙冇問題
(可能你老公本身食煙)
個仔都照食冇問題

我係你既話,死都唔會就範

奶奶有咩病?揾個病患去湊仔咁陰功?😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

病就唔好湊小朋友啦,係我死都唔會妥協

回覆 引用 TOP

如果佢搶你個仔,你報警。

回覆 引用 TOP

1. 妳想法賢淑,盡量大事化小,比個like妳
2. 妳老公決定左呢下 係真係難頂
3. 如果奶奶一家是需要果筆收入來維持家庭支出 妳一家本身又無閑錢比老人家家用 妳們又同住 咁呢個安排合理
就是看家庭支出分配緩急
4. 有時反面教材都是教材 同習慣唔好既人相處 唔一定都會學佢地 妳可以加以指導佢地
5. 妳可以同老公講清楚妳膽心既事 一齊面對
6. 仔仔3歲開始返學 其實唔多時間對老爺奶奶 妳可以安排佢返全日 上多d堂 其實問題真係不大
7. 最後 自己個仔 自己睇係最好 如果唔可以 都係盡人力自己教 聽天命 希望佢會學好 睇開d啦
8. 無論老爺奶奶 好唔好 做個好傍樣照顧老人家 都係正面教佢考順

熱門搜尋: 結婚對戒 眼部護理 婚禮 新娘化妝 證婚 婚宴
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。