註冊 登入

皮膚問題交流

皮膚問題交流 E-mail 此主題給朋友

我今年25..
(TOUCH WOOD)雖然冇試過真係話爛面..但大部分皮膚問題都經歷過
敏感, 雀斑 (曾經好多), 暗粒黑頭粉刺, 暗瘡 (面,背) +印, 手有增生疤痕
仲有超嚴重黑眼圈+眼底乾紋 >>(LEE樣好似係絕症)

以上有D問題好左D, 有D就依然長期都有 (宜家皮膚唔算好好又唔算好差)
因為唔係咩有錢人..唔係咩PRODUCT都試到..

大家可以交流下點解決/改善以上D問題

BTW有冇人都係化妝後暗粒明顯過唔化
唔化戈時望落反而平滑D..所以平時番工多數就咁遮下眼圈唔用粉底算

早訓、多飲水、多食蔬果、運動、防曬+保濕,真係好有用,身體好皮膚自然好

回覆 引用 TOP

化妝用緊bare minerals
不過盡量唔好化

引用:
原帖由 beautyho 於 2018-2-18 11:22 AM 發表

不過盡量唔好化
我唔化妝,so far皮膚真係叫做可以,無咩大問題

回覆 引用 TOP

如果係眼底乾紋,保濕便可以解決,如果著重保濕都解決唔到,就要諗諗係咪皺紋而唔係乾紋,處理方法唔同

背暗瘡我用滴lo 個牌子沖涼無哂暗瘡,你可以試試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beautyho 於 2018-2-18 11:22 AM 發表

不過盡量唔好化
我都係..不過番工都係唔化底就咁CONCEALER 黑圈/印算

引用:
原帖由 stonelady 於 2018-2-18 12:16 PM 發表

如果係眼底乾紋,保濕便可以解決,如果著重保濕都解決唔到,就要諗諗係咪皺紋而唔係乾紋,處理方法唔同
你係用邊隻??我成日捽眼

引用:
原帖由 beabetterme2018 於 2018-2-21 12:34 PM 發表

我都係..不過番工都係唔化底就咁CONCEALER 黑圈/印算
係,感覺無咁大負擔塊面

熱門搜尋: 牛熊證 債券 insurance company 私人貨款 物業按揭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beabetterme2018 於 2018-2-21 12:34 PM 發表

concealer遮眼圈易出眼紋喎!

暗瘡暗粒印我建議你定期做下peeling, 保濕同防曬就必需架啦

回覆 引用 TOP

除左外既保養 我覺得內更重要
因為黑眼圈同色班等皮膚問題
最住要都係身體內裏引致
可以食supplement 改善
我28碎早睡早起我都做吾到
我每日都3點先訓
但我無咩黑眼圈同斑呢d問題

我呢半年每日都keep住食嫁😶😶

到了27碎就覺得好多野都恢復得慢d
彈性都無咁好
夏天船p曬黑左好耐都未白反
前兩年曬黑了就好快白 都係靠食supplement現家身先白反好多😣😣
同埋彈色都好左好多

我都後悔咁遲先識去食呢d野 😥

引用:
原帖由 華妹 於 2018-2-21 09:45 PM 發表

除左外既保養 我覺得內更重要
因為黑眼圈同色班等皮膚問題
最住要都係身體內裏引致
可以食supplement 改善
我28碎早睡早起我都做吾到
我每日都3點先訓
但我無咩黑眼圈同斑呢d問題

我呢半年每日都keep住食嫁 ...
食d supplement 有幫助架?

引用:
原帖由 siulam1222 於 2018-2-21 10:16 PM 發表

食d supplement 有幫助架?
有嫁 我以前都吾食呢d野
食左有效果 所以我先先會keep住食咁耐
食補充collagen 同美白 主要兩種
同埋補鐵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beabetterme2018 於 2018-2-21 12:35 PM 發表

你係用邊隻??我成日捽眼
我以前都係, 而家真係唔敢再捽
如果係形成左既紋好難攪, 我仲未搵到真係好既, 但主力搵含維A既眼霜

35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。