註冊 登入

決定離婚了

決定離婚了 E-mail 此主題給朋友

續上個post: http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=27241101

終於同老公決定離婚了。

佢話一開始就唔應該結婚
哈,明明當日就係佢話想結婚
我先以為佢會為我改
睇黎我都真係太傻太天真
既然佢都咁決絕
我都無謂挽留了
係有唔捨得,諗返囍^憶係咁喊
不過佢一句,唔好講以前喇
又將我帶返黎現實了

問題講晒,靜默左一陣大家唔知點開口

咁係咪即係決定分開?我問
佢靜左三分鐘
然後終於點頭

眼淚流完,上左好痛鴾@課
以前我鴷@界好簡單
真係冇諗過離婚會發生鬖菑v身上

最難係要準備面對屋企人
仲要正值新年
唔想屋企人傷心擔心
我地諗住過左個新年先同大家講

現代大城市離婚率係30-60%,尤其你們感情咁淡,離婚不是意外

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 無助的小狗 於 2018-2-14 01:40 AM 發表

最難係要準備面對屋企人
仲要正值新年
唔想屋企人傷心擔心
我地諗住過左個新年先同大家講
諗咗離婚後點樣未, 繼續同住

男人都係信唔過,貪新忘舊

當心裏沒有大家,就會離婚收場
樓主重新上路

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 giman1980 於 2018-2-14 06:04 AM 發表

諗鷘鰼B後點樣未, 繼續同住
而家分房
直至新年後再同屋企講

引用:
原帖由 cottageflies 於 2018-2-14 06:49 AM 發表

男人都係信唔過,貪新忘舊
沒有貪新啊
如果佢冇講大話儭
不過真係信錯人

引用:
原帖由 無助的小狗 於 2018-2-14 01:38 AM 發表

續上個post: http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=27241101

終於同老公決定離婚了。

佢話一開始就唔應該結婚
哈,明明當日就係佢話想結婚
我先以為佢會為我改
睇黎我都真係太傻太天真 ...
其實樓主都係一個自私既人
離婚對大家都好...

引用:
原帖由 無助的小狗 於 2018-2-14 11:27 AM 發表

而家分房瞓
直至新年後再同屋企講
新年後打算怎樣過

引用:
原帖由 px199740 於 2018-2-14 12:30 PM 發表

其實樓主都係一個自私既人
離婚對大家都好...
自私?可能啦
不過你唔係我,唔會明當中屪屭

又唔係有婚外情何解會攪到離婚,你地兩個性格都太硬? 難道一點的感情都沒有?

引用:
原帖由 後悔但已冇選擇 於 2018-2-14 01:52 PM 發表

又唔係有婚外情何解會攪到離婚,你地兩個性格都太硬? 難道一點的感情都沒有?
完全無感情就假啦
你估盲婚啞嫁咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無助的小狗 於 2018-2-14 01:19 PM 發表

自私?可能啦
不過你唔係我,唔會明當中H難受
都係睇你打出來個post既讀後感

你似係一個幾控制慾強既人
覺得你老公做既野唔妥當就會出聲
其實你係心堶惘酗@個'標準老公'既要求
希望佢可以做到 而唔係真係鐘意佢本身呢個人

佢返工返得夜 一定唔係第一日既事
佢鐘意飲酒 亦唔係結婚之後既事
點解你覺得 一個人結婚後需要改變佢固有生活模式呢
既然拍拖時無事 結婚後爲何突然變得有事呢

結婚唔係一個身份既改變
只係比大家見證一個承諾既大派對
佢依然會係佢 你依然會係你

與其要改變來令對方開心
點解唔第一日就搵一個自己想要既人
而走去搵一個有'potential'成爲一個自己心目中完美既人呢?

結婚唔係投資 唔可以因爲‘佢有機會改‘ 就應承住先
你話係佢話要結婚既
如果佢唔適合 你點解又要say yes?
而家又瀨話係佢要結婚?

感覺你係到瀨緊個男人改唔到
去唔到你對'老公'既要求...

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。