註冊 登入

決定離婚了

決定離婚了 E-mail 此主題給朋友

續上個post: http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=27241101

終於同老公決定離婚了。

佢話一開始就唔應該結婚
哈,明明當日就係佢話想結婚
我先以為佢會為我改
睇黎我都真係太傻太天真
既然佢都咁決絕
我都無謂挽留了
係有唔捨得,諗返啲回憶係咁喊
不過佢一句,唔好講以前喇
又將我帶返黎現實了

問題講晒,靜默左一陣大家唔知點開口

咁係咪即係決定分開?我問
佢靜左三分鐘
然後終於點頭

眼淚流完,上左好痛嘅一課
以前我嘅世界好簡單
真係冇諗過離婚會發生喺自己身上

最難係要準備面對屋企人
仲要正值新年
唔想屋企人傷心擔心
我地諗住過左個新年先同大家講

現代大城市離婚率係30-60%,尤其你們感情咁淡,離婚不是意外

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 無助的小狗 於 2018-2-14 01:40 AM 發表

最難係要準備面對屋企人
仲要正值新年
唔想屋企人傷心擔心
我地諗住過左個新年先同大家講
諗咗離婚後點樣未, 繼續同住

男人都係信唔過,貪新忘舊

熱門搜尋: 西裝訂造 免費試用 眼鏡 結婚對戒 日韓時裝
當心裏沒有大家,就會離婚收場
樓主重新上路

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 giman1980 於 2018-2-14 06:04 AM 發表

諗咗離婚後點樣未, 繼續同住
而家分房瞓
直至新年後再同屋企講

引用:
原帖由 cottageflies 於 2018-2-14 06:49 AM 發表

男人都係信唔過,貪新忘舊
沒有貪新啊
如果佢冇講大話嘅話
不過真係信錯人嘅

引用:
原帖由 無助的小狗 於 2018-2-14 01:38 AM 發表

續上個post: http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=27241101

終於同老公決定離婚了。

佢話一開始就唔應該結婚
哈,明明當日就係佢話想結婚
我先以為佢會為我改
睇黎我都真係太傻太天真 ...
其實樓主都係一個自私既人
離婚對大家都好...

引用:
原帖由 無助的小狗 於 2018-2-14 11:27 AM 發表

而家分房瞓
直至新年後再同屋企講
新年後打算怎樣過

引用:
原帖由 px199740 於 2018-2-14 12:30 PM 發表

其實樓主都係一個自私既人
離婚對大家都好...
自私?可能啦
不過你唔係我,唔會明當中嘅難受

又唔係有婚外情何解會攪到離婚,你地兩個性格都太硬? 難道一點的感情都沒有?

引用:
原帖由 後悔但已冇選擇 於 2018-2-14 01:52 PM 發表

又唔係有婚外情何解會攪到離婚,你地兩個性格都太硬? 難道一點的感情都沒有?
完全無感情就假啦
你估盲婚啞嫁咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無助的小狗 於 2018-2-14 01:19 PM 發表

自私?可能啦
不過你唔係我,唔會明當中嘅難受
都係睇你打出來個post既讀後感

你似係一個幾控制慾強既人
覺得你老公做既野唔妥當就會出聲
其實你係心裏面有一個'標準老公'既要求
希望佢可以做到 而唔係真係鐘意佢本身呢個人

佢返工返得夜 一定唔係第一日既事
佢鐘意飲酒 亦唔係結婚之後既事
點解你覺得 一個人結婚後需要改變佢固有生活模式呢
既然拍拖時無事 結婚後爲何突然變得有事呢

結婚唔係一個身份既改變
只係比大家見證一個承諾既大派對
佢依然會係佢 你依然會係你

與其要改變來令對方開心
點解唔第一日就搵一個自己想要既人
而走去搵一個有'potential'成爲一個自己心目中完美既人呢?

結婚唔係投資 唔可以因爲‘佢有機會改‘ 就應承住先
你話係佢話要結婚既
如果佢唔適合 你點解又要say yes?
而家又瀨話係佢要結婚?

感覺你係到瀨緊個男人改唔到
去唔到你對'老公'既要求...

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。