註冊 登入

年初一安排

年初一安排 E-mail 此主題給朋友

我同老公都是獨生的

我媽住同一屋苑,隔離座

初一去完我媽家食晏,下午到奶奶家拜年兼晚飯有乜問題?

奶奶話佢鄉下唔係咁 blah blah blah

跟手又問我媽家拜邊個神?天啊!我家天主教架🙄

引用:
原帖由 進擊的穎頭 於 2018-2-13 15:39 發表

我同老公都是獨生的

我媽住同一屋苑,隔離座

次序問題
結咗婚係應該奶奶行先
如果有人去佢度拜年,見唔到個仔同新抱,唔好睇囉
掉轉去奶奶屋企食晏同拜年先,夜晚同你媽食咪一樣

我的行程我話事,幾時都係

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)
引用:
原帖由 mybeloved 於 2018-2-13 04:22 PM 發表

我的行程我話事,幾時都係
我媽就住係我隔離座,去我媽度先好自然

怪就怪你個仔寧願買樓近外家,都唔買近自己父母屋企

引用:
原帖由 進擊的穎頭 於 2018-2-13 04:25 PM 發表

唔關事,住幾遠幾近我都可以有得揀

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)

回覆 引用 TOP

講什麼傳統呢, 反正現今世代所有事都已經唔傳統, 一時一樣, 跟D唔跟D, 不知所謂

總之, 兩公婆自己安排便是了

熱門搜尋: 甩頭髮 脫髮問題 生髮
你既行程唔使俾奶奶知,直接講初一幾點來拜年。

熱門搜尋: eye 豐胸 soak off gel
傳統好似係年初一去男家, 年初二先去女家,
樓主奶奶介意, 就話未去女家囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 進擊的穎頭 於 2018-2-13 03:39 PM 發表

我同老公都是獨生的

我媽住同一屋苑,隔離座

我地係一起去 男家拜年 , 四大長老之後打牌。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 進擊的穎頭 於 2018-2-13 04:25 PM 發表

同距離無關
傳統係初一去男家,初二返娘家

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 1968HK 於 2018-2-13 09:25 PM 發表

同距離無關
傳統係初一去男家,初二返娘家
而家都唔跟傳統啦

而家係好多家庭都興團拜,初一去3個地方就可能可以拜晒年派晒利是了

熱門搜尋: 甩頭髮 脫髮問題 生髮 激光脫毛 防脫髮洗頭水 增髮
引用:
原帖由 進擊的穎頭 於 2018-2-13 03:39 PM 發表

我同老公都是獨生的

我媽住同一屋苑,隔離座

冇問題要據理力爭,反制強拳

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 0082 於 2018-2-13 11:09 PM 發表

而家都唔跟傳統啦

而家係好多家庭都興團拜,初一去3個地方就可能可以拜晒年派晒利是了
團拜通常係父母都離世,平輩親友開 party 交換利是攪定,和新婚夫婦正式和父母老爺奶奶拜年係兩回事

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

是但啦!6299冇資格同我講禮數傳統囉!

我結婚時佢都唔過大禮,學人講咩傳統?㗰氣

引用:

咁中午去奶奶處晚飯回娘家再返自己家都好順路喎。
妳同奶奶關係差就難為了老公,何苦!

102 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。