註冊 登入

2個人夾埋得三萬月薪,想成家立室..

本主題由 YanNessIsMe 於 2018-6-13 12:30 AM 關閉

2個人夾埋得三萬月薪,想成家立室.. E-mail 此主題給朋友

我係女 月入一萬多少少
男朋友就月入兩萬左右
夾埋三萬蚊月薪
都好穩定既 但冇穩定增長呢支歌仔唱
同佢拍左四年拖
大家都有結婚既共識
好想成家立室 結婚生仔

但三萬蚊月薪 我計過 真係好唔夠
樓唔需要買 但要裝修 買傢俬 生BB 醫療 BB野 奶粉 將來既學費等等...
愈計愈灰...

其實每月得三萬蚊係咪真係好難成家立室? 利申:我同佢都得少少儲蓄...

有免費住所,過基層生活方式,一定足夠有餘
香港很多夾心階層,扣除供樓交稅,每月都未必有三萬可以自由使用

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
樓主不愁住已好過好多人,唔用名牌,三萬養個BB唔難,大前题係要有人凑,否則要花多6-7千(連離費)用工人

回覆 引用 TOP

30000幾,難啲喎,
而家養小朋友除左書簿費仲有其他課外活動,興趣班等等⋯⋯ 呢度都唔平

回覆 引用 TOP

係少ga,但多有多洗,少有少洗,有時想想上一代搵仲少都係咁養大我地,所以冇話夠唔夠,錢緊係愈多愈好,難得找到相愛的人能一起建立家庭好難得ga, 加油!

熱門搜尋: 透明質酸 保濕面霜 脫髮 防曬 去眼袋 美容院 美白精華
一個家最重要係兩個可以互相支持既人,吾好灰心。努力三至五年,儲一筆錢生小朋友既頭幾年應付媽咪基本開支,因為照顧小朋友媽咪未必想番工。
保守估計要十至十五萬,為咗小朋友你一定可以做到。

熱門搜尋: insurance company 人民幣定期 二按 借錢 物業按揭

回覆 引用 TOP

同我背景一樣,但我無諗生小孩,都感覺唔夠用

回覆 引用 TOP

借貸,做齊你想做既野,然後慢慢還。
如果唔係,都唔知等到幾時結婚生仔。

引用:
原帖由 繁星明月 於 2018-2-14 01:56 AM 發表

借貸,做齊你想做既野,然後慢慢還。
如果唔係,都唔知等到幾時結婚生仔。
借錢,我只贊成做生意或投資,借黎消費就唔好

引用:
原帖由 Sanjiii 於 2018-2-14 03:44 發表

借錢,我只贊成做生意或投資,借黎消費就唔好
做生意慘過敗家,賭錢最多一下輸幾百萬幾千萬,做生意一下可以輸幾廿億

引用:
原帖由 chan011086 於 2018-2-14 02:48 AM 發表

做生意慘過敗家,賭錢最多一下輸幾百萬幾千萬,做生意一下可以輸幾廿億
想改善生活,又無膽改變,點搞

引用:
原帖由 Sanjiii 於 2018-2-14 04:02 發表

想改善生活,又無膽改變,點搞
做生意唔系唔得,係有閑錢嘅時候先諗嘅事

熱門搜尋: 豐胸療程 make up 化妝品
多有多的洗,少有少的洗,小朋友多個人多雙筷子而已,生活質量好d或者平淡d一樣過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chan011086 於 2018-2-14 03:08 AM 發表

做生意唔系唔得,係有閑錢嘅時候先諗嘅事
有閒錢d人洗鬼做生意咩!

回覆 引用 TOP

我同事3萬一個月,老婆全職家庭主婦,生左兩件.都仲供到樓😂我都話佢好勁.
我一條友都覺得唔夠洗,佢仲要4個

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。