註冊 登入

久病床前無孝子-照顧到家人好累仲吃力不討好,仲要俾人覺得係應份

久病床前無孝子-照顧到家人好累仲吃力不討好,仲要俾人覺得係應份 E-mail 此主題給朋友

父母(父有癌、媽有精神病)
都係長期病患者,
但又唔合作。

爸會飲酒同鬧事、同不斷講嘢刺激人;
媽會亂食藥、唔睇醫生、唔出去識其他人,
家境窮又細,
請唔到工人睇住佢地,
日日俾老豆係到品神咁品我。

我由中一就睇住父母咁,
到我宜家都27 歲,大大話話14 年都係咁。
我自己以前讀書都無家人幫我,
又幫我亂填去咗間垃圾中學,
同學又吸毒又校園欺凌我,
細個屋企人都唔會帶我出街,
又淨係識得鬧我。

宜家兩老又有事,
想同佢地傾計溝通基本上佢地都唔會理人,
講多兩講又鬧人(有無病都係咁),
吃力不討好,咁鬼谷氣。

最難頂係新年就到,
一個二個親戚都叫我照顧佢地兩個,
話我係「做佢地仔女要睇住佢地點點點」,
其實班親戚平日都無打電話黎慰問我,
佢地咁有心嘅未自己照顧下囉!
講到件事好簡單咁,
對住個反社會人格又係酒鬼嘅呀爸,
一個精神病到唔理人嘅呀媽,
兩個日日咁吸走曬你正能量,
仲要噁突咁去照顧佢地,
佢地好一句「你要照顧佢地啦,你係佢地仔女!」
簡直仲難聽過粗口!

樓主有苦自己知,真係慘啦!

冇野應份鵅I樓主你肯照顧你鴾鬙嚏A都係因為你係乖鴽絮隉I做到咪做,做唔到都唔使過於勉強你自己鵅I祝你父母早日冇事,一家人開開心心過日子。

^^
引用:
原帖由 fineok 於 2018-2-12 01:44 PM 發表

樓主有苦自己知,真係慘啦!

冇野應份H!樓主你肯照顧你H父母,都係因為你係乖H孝順H啫!做到咪做,做唔到都唔使過於勉強你自己H!祝你父母早日冇事,一家人開開心心過日子。
做做下都好累,所以我宜家都要比自己冷靜下

引用:
原帖由 faiceng 於 2018-2-12 09:37 AM 發表

父母(父有癌、媽有精神病)
都係長期病患者,
但又唔合作。

爸會飲酒同鬧事、同不斷講嘢刺激人;
媽會亂食藥、唔睇醫生、唔出去識其他人,
家境窮又細,
請唔到工人睇住佢地,
日日俾老豆係到品神咁品我。

...
唔使理d厚多士親戚。
佢地得把口要點點點,當然佢又唔系照顧同住0個個,有苦自己知。
最緊要係佢地同你仲有無計傾,無就自己打算一下以後生活。
唔系話唔理佢地而係既然佢地都放棄自己,你再做多都無用;至於親戚,佢地咁好人咪叫佢地每個禮拜過梨幫手照顧下囉,唔好下巴輕輕講要點做,得個講字我都識

明白你的難處,d親戚又唔係幫手,指指點點,聽完就算。
可能心裡都會問點解人哋父母咁,自己父母咁,佢哋有緣成為你父母,不知道這樣說會否令你難受,你就當上一世可能虧欠咗你的父母,今世做仔來還債照顧他們,可能以前聽過d法師講,咩僎觼峈攽晪僎贖K會離開。

回覆 引用 TOP

樓主要加油,最緊要先應付眼前H難題,經濟如何?兩老有冇政府援助?有冇需要申請老人院?當你著眼喺依方面H嘢,你就唔會得閒理d無謂人,仲有就係照顧佢哋之餘,你都要俾d空間自己抖下氣,唔好太過勞累呀。

你個情況衰過一念無明... (樂仔都有個正常GE阿爸)
唔好連你都俾人逼到個點連自己都失控,
盡人事啦.. 你GE 一生唔係單單困住係屋企... 你應該要有返你自己GE人生.

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-2-12 04:20 PM 發表

唔使理d厚多士親戚。
佢地得把口要點點點,當然佢又唔系照顧同住0個個,有苦自己知。
最緊要係佢地同你仲有無計傾,無就自己打算一下以後生活。
唔系話唔理佢地而係既然佢地都放棄自己,你再做多都無用;至於 ...
係,尋日我都唔知點應佢,
俾佢話:「睇住佢地啦!你做佢地仔女,佢地年紀又大過你,你好照顧佢地啦」點點點點
我終於有dd 忍唔住回佢:「咁我點樣都一定係年紀細過佢地啦」
其實之前我有同呀媽個細佬(姐係舅父)傾,我話:「想傾下呀媽個情況…」
但個舅父聽都未聽完,就一句得埋黎:「你睇住佢啦」
兩老其實係佢地自己兄弟姐妹間都比人放棄左,變相個擔子落晒我到,好累

引用:
原帖由 cck67121 於 2018-2-12 04:48 PM 發表

樓主要加油,最緊要先應付眼前H難題,經濟如何?兩老有冇政府援助?有冇需要申請老人院?當你著眼喺依方面H嘢,你就唔會得閒理d無謂人,仲有就係照顧佢哋之餘,你都要俾d空間自己抖下氣,唔好太 ...
多謝你,但以我目前既人工應該唔夠佢地住老人院,
同埋送佢地去老人院,佢地一定叫生叫死,
之前佢地整親,我話去醫院check 下都鬧到我死死下,
好似我迫害佢咁∼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 *MoonMoon* 於 2018-2-12 05:10 PM 發表

你個情況衰過一念無明... (樂仔都有個正常GE阿爸)
唔好連你都俾人逼到個點連自己都失控,
盡人事啦.. 你GE 一生唔係單單困住係屋企... 你應該要有返你自己GE人生.
我冇睇套電影,但有d 人話睇完feel 到好沉重,
應該又係講屋企要take care一d 長期病患者!?

引用:
原帖由 faiceng 於 2018-2-12 05:21 PM 發表

我冇睇套電影,但有d 人話睇完feel 到好沉重,
應該又係講屋企要take care一d 長期病患者!?
google下
係好heavy.. 但人係有極限, 去到個位自己都控制唔到自己, 完全唔難理解
不過樓主會係呢度share, 至少無自己鑽牛角尖
加油啦. 我屋企人無被醫生証實有病, 但我覺得佢地係有精神病
我都揀唔理佢地, 有D道德L可能會話我自私, 但路係自己揀
佢地揀唔睇醫生唔入院,我都可以揀唔理佢由得佢

引用:
原帖由 *MoonMoon* 於 2018-2-12 05:28 PM 發表

google下
係好heavy.. 但人係有極限, 去到個位自己都控制唔到自己, 完全唔難理解
不過樓主會係呢度share, 至少無自己鑽牛角尖
加油啦. 我屋企人無被醫生証實有病, 但我覺得佢地係有精神病
我都揀唔 ...
我睇左個d 人簡介片,睇到有d 眼濕濕,
好似我屋企人既情況,不過我難度升級係我老豆都係到話。
雖然話自私,但都係一個可以令自己生存落去既方法黎!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 faiceng 於 2018-2-12 05:19 PM 發表

係,尋日我都唔知點應佢,
俾佢話:「睇住佢地啦!你做佢地仔女,佢地年紀又大過你,你好照顧佢地啦」點點點點
我終於有dd 忍唔住回佢:「咁我點樣都一定係年紀細過佢地啦」
其實之前我有同呀媽個細佬(姐係舅 ...
我老豆患癌既時候,d親戚都係咁上下,我老母直頭唔見左人,當時細佬妹又細,咪又係得我一個人去照顧佢。
最可笑既係全屋人就得我係大陸落梨既伯娘肯照顧我幫下我老豆手一個禮拜梨幾日幫下煮飯洗衫,其它既最多兩三個月先梨一次探我地。
D唔梨既親戚基本都係講同一句廢話,就係咁

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-2-12 07:01 PM 發表

我老豆患癌既時候,d親戚都係咁上下,我老母直頭唔見左人,當時細佬妹又細,咪又係得我一個人去照顧佢。
最可笑既係全屋人就得我係大陸落梨既伯娘肯照顧我幫下我老豆手一個禮拜梨幾日幫下煮飯洗衫,其它既最多兩 ...
睇到你句留言我都明白個種壓力

引用:
原帖由 faiceng 於 2018-2-12 07:06 PM 發表

睇到你句留言我都明白個種壓力
仲有一樣壓力係影響左我一生,不過無論點都好,我自己盡左做仔責任,而我媽就無做到,所以佢而家痴住我地基本上關係都唔好得佢邊。一個懶到出汁既女人成日怨窮要涯但係無想過自己咁多年做過什麼,還有資格怨天尤人?

回覆 引用 TOP

65 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。