註冊 登入

個仔未結婚前,奶奶係點生存㗎? [留意#86]

個仔未結婚前,奶奶係點生存㗎? [留意#86] E-mail 此主題給朋友

個仔未结婚,什麼奶奶呢幾十年点生存㗎?又咪係自己照顧自己,兼服侍老公同仔女。做乜一娶咗新抱就要人服侍?有老人痴呆患失智?咩都要人處理,未娶新抱果陣食乜㗎?幾十年都冇睇過醫生呀?小小感冒就要屋企個新抱阿四陪診,仔都生咗幾件,夠膽死話呢幾十年未睇過醫生。自己個女就係公主呀?乜都唔敢叫佢做,有病有痛就想起屋企有個工人可以免費俾你駛呀?要新抱服侍,首先要當新抱係女先至會有福享㗎。

引用:
原帖由 99629962 於 2018-2-9 11:19 AM 發表

個仔未结婚,什麼奶奶呢幾十年点生存㗎?又咪係自己照顧自己,兼服侍老公同仔女。做乜一娶咗新抱就要人服侍?有老人痴呆患失智?咩都要人處理,未娶新抱果陣食乜㗎?幾十年都冇睇過醫 ...
你老公最慘。。。娶左你。。
人地想你陪。。睇個醫生都唔願
想問第時有大病。行唔到。係咪唔洗旨意你會幫手?

引用:
原帖由 Threeee 於 2018-2-9 12:37 PM 發表

你老公最慘。。。娶左你。。
人地想你陪。。睇個醫生都唔願
想問第時有大病。行唔到。係咪唔洗旨意你會幫手?
老公有咁嘅老母先慘,莫講話佢老公有病,連佢個仔有病都唔会理,醫院都話唔想去,有仔有女仲其他新抱冇個願意多陪佢去,全世界都話唔得閒,就知佢份人有幾好,一落街已經有診所,吓吓要人陪,咩都話唔識等親戚朋友帮佢做。對啊,自己有事唔好指意揾佢老人家幫手,想都唔好想,佢唔有事煩人都偷笑。佢要求新抱服侍,㤐会服侍新抱。一另一个平时口口声声話自己好孝義嘅仔指責全家人得佢照顧老母,佢老母有病,又咪叫佢返自己屋企食自己,唔見得佢有咩贴身照顧,有飲有食有旅行去就算病咗都照周圍去。做仔做女嘅唔照顧自己老母,然後將責任推比人地個女,娶新抱返屋企唔應該當新抱係工人咁駛,好似煲埋湯去探什麼親戚,人地好番,一樣唔會多謝你,咪以為凡事都係人地應該為自己做,冇嘢叫應該,只有人地肯願意為你做,仲要睇吓个位仁兄是否值得帮。呢个世界大把人惨,但佢就認為佢係最惨,要全世界聚瞧係佢身上,小小嘢都唔想自己處理,一屋垃圾一份舊報纸自己唔会掉,反倒埋怨冇人同佢執屋打掃扮到認真可憐。

引用:
原帖由 99629962 於 2018-2-9 05:26 PM 發表

老公有咁H老母先慘,莫講話佢老公有病,連佢個仔有病都唔会理,醫院都話唔想去,有仔有女仲其他新抱冇個願意多陪佢去,全世界都話唔得閒,就知佢份人有幾好,一落街已經有診所,燿 ...

我只能夠講
佢個仔唔孝順又想自己老婆孝順,但又唔識揀,揀左個唔鐘意照顧自己奶奶既人。做成今日咁既局面

有仔有女仲其他新抱冇個願意多陪佢去<-只能夠講。。。你奶奶運氣好差。。。唉

我老爺事事要人關心要人關注已佢為先,大男人,女人一定要幫手。佢D仔可以坐係度
但所有屋企上下,佢一出聲。個個都好樂意去。
我諗唔係佢點對人,係D仔女點對自己呀媽
就算呀媽衰過屎,都應該比D心機對自己呀媽
我叫奶奶一樣叫呀媽。盡量同呀媽一樣看待

回覆 引用 TOP

兩公婆结婚都要磨合相處,老婆有病未必等於老公会樂意照顾服侍自己老婆,唔係点会有咁多人離婚,老婆有病老公就有小三。若然男人娶老婆唔係为自己幸福,而係想揾人照顾自己老母,就應該請个工人返屋企照顾老母。就算呀媽衰過屎,都應該比D心機對自己呀媽,係你嘅選擇,別人也有别人嘅選擇,你叫得做人阿媽,當然要甘心服侍,但自己阿妈只有一个,唔会虚偽叫人做阿媽。

仔女兒孫福係自己積番来,话別人唔好,自己又對人幾好,夠可以話係佢D仔女行衰運。

回覆 引用 TOP

個仔未婚前,個奶奶年紀邊有咁大嫁!人漸老身體漸差,基本上都冇走雞黻捸I到你做奶奶時或者會明白鵅I

樓主願意陪就去,唔願意就少D講老人家翵倩敿暋D,祈禱佢平安健康就算啦!咁會好D嫁!

不過,身為奶奶角色儭隉A有新抱仔肯陪點都巴閉過個女陪鵅I好似新抱乖到孝順埋奶奶,感覺點都有分別鵅I有D人生勝利組儱P覺呱!做到鵅I咪做下囉!極唔願麉}同返你老公交代囉!

有仔女儭隉A陪下老人家都係你身教褻龤I真嫁!純粹意見,唔鍾意當睇唔到得啦^_^

^^
你老公娶著你真喺倒霉,有這樣的新抱家門不幸,奶奶以前後生,什麼嘢都做得到,現在年紀大了當然唔同,人過了六十歲,身體全面開始退化,要體諒吓老人家,將來你都有機會做人奶奶的。

熱門搜尋: insurance company 銀行估價 創業基金 債券 估價 醫療保險
你咁唔願意咪一句話唔得閒或者唔想陪咪得囉
又要扮孝順, 但心地唔好有咩用?! 

引用:
原帖由 fineok 於 2018-2-10 03:44 AM 發表

個仔未婚前,個奶奶年紀邊有咁大嫁!人漸老身體漸差,基本上都冇走雞黻捸I到你做奶奶時或者會明白鵅I

樓主願意陪就去,唔願意就少D講老人家翵倩敿暋D,祈禱佢平安健康就算啦!咁會好D嫁!

不過,身為奶 ...

個仔剛剛結婚就身體機能差?身體機能差有病都可以去旅行,身體認真差

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 maggie1610 於 2018-2-10 10:16 AM 發表

你咁唔願意咪一句話唔得閒或者唔想陪咪得囉
又要扮孝順, 但心地唔好有咩用?!
從來都冇話要扮孝義,要扮孝義就唔會有人插,個老母係人地嘅,要孝順都由仔女孝順,輪都未輪到外人孝順。

引用:
原帖由 99629962 於 2018-2-10 11:44 AM 發表

從來都冇話要扮孝義,要扮孝義就唔會有人插,個老母係人地H,要孝順都由仔女孝順,輪都未輪到外人孝順。
係呀! 咁你咪唔好陪囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fineok 於 2018-2-10 03:44 AM 發表

不過,身為奶 ...
身為奶奶角色話,有新抱肯陪點都巴閉過個女陪,咁又係呀,屋企多個工人駛都光彩D呀,除咗叫人做嘢,出$出力之外,根本理得你咁多吖,佢以為自己係皇太后,佢個女就係公主,叫人做嘢稱呼都冇句,敬老係人都識講,但有人恃老賣老,年過六十未必等於佢身體機能差,由朝坐到晚,懶得打理自己,有邊個唔出病來呀。各人有各人感受同意見,唔願意睇人家嘅嘢亦可以少睇。幫人都要睇對像,咪講到新抱服侍奶奶係應份,服侍得好係應該,服侍得唔好就係罪人。服侍完人地D仔女都唔會多謝你,總之,有病有痛先當新抱係家庭一份子,冇病冇痛就當新抱係外人。

回覆 引用 TOP

陪診就要比人話: 有老人痴呆患失智, 要人做免費工人, 恃老賣老... 嘩! 好嚴重呀 
係呀! 你講得啱呀! 個老母係人地H, 所以你絕對可以大大聲咁同番佢地講架 
比呢d人入左門真係家門不幸囉 

引用:
原帖由 maggie1610 於 2018-2-10 12:48 PM 發表

陪診就要比人話: 有老人痴呆患失智, 要人做免費工人, 恃老賣老... 嘩! 好嚴重呀
係呀! 你講得啱呀! 個老母係人地H, 所以你絕對可以大大聲咁同番佢地講架
比呢d人入左門真係 ...
有咁嘅老母當然係家門不幸啦,又懶又乜都唔做,吓吓等人服侍,一冇旅行去又話有抑鬱,一屋都係小姐少爺,有咁嘅家門一定好不幸㗎。

回覆 引用 TOP

冇野既
個個都自我中心~反正別人家事我們就當笑話睇囉
只是樓主在說奶奶不好時
你在這邊唱人不是原則性問題既問題
人品都唔好得去邊~

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。