註冊 登入

我應該如何面對男友失業的日子? 香討焦點

我應該如何面對男友失業的日子? E-mail 此主題給朋友

男友11月失業到依家..
咁我都知比人炒好唔開心,
所以我都冇點話佢,由得佢,相信佢自己識諗o既..

一個月後我覺得頂唔順佢咁得閒,
我問佢呢一個月做完D咩..
佢話佢頹左一個月..
當時好傷心同好失望

我估唔到佢可以ENJOY呢個傷心失意ENJOY成個月..
完全唔洗愁搵工咁..
然後佢話佢行番出o黎啦, 會搵工..

到依家,
我見到o既就係日日o係屋企,食屋企,住屋企,食同訓,得閒都D朋友食下.
叫佢做下PART TIME又唔做,
話要專心搵工..
但日日訓到12點幾1點..
然後成日就o係屋企

我相信佢有搵工既
但係日日見佢訓到晏一晏,
然後就係咁1個月,2個月..
有D頂唔順,睇唔順眼..

嘈過幾次, 都唔想嘈,
不過唔知可以點過.....

佢應該努力搵緊既
你比D時間等下啦

回覆 引用 TOP

人生 難得有幾個月假放下, 你咪由佢囉, 佢做開嘢㗎嘛又唔係頹廢青年, 係咪你都想放埋一份咋 , 一齊放囉 去個旅行先

但係佢fresh grad. 番左2個月就比人炒左,
由上年5月到依家佢都放左半年有多啦..........
再咁落去愈黎愈難搵....

引用:
原帖由 rayleung915 於 2018-1-11 03:21 PM 發表

人生 難得有幾個月假放下, 你咪由佢囉, 佢做開嘢㗎嘛又唔係頹廢青年, 係咪你都想放埋一份咋 , 一齊放囉 去個旅行先
但係佢fresh grad. 番左2個月就比人炒左,
由上年5月到依家佢都放左半年有多啦..........
再咁落去愈黎愈難搵....

抖埋個新年先搵,又唔係生活唔到,放鬆D

又或者你養埋佢囉.
女主外,男主內.

塵世間一條迷途小毒L

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 南非王子 於 2018-1-11 03:35 PM 發表

抖埋個新年先搵,又唔係生活唔到,放鬆D
我等左佢4年畢業搵工,
佢話大家一齊努力,
唔想我去外國讀書.
所以我冇去到..
一直等一直等...
到依家,仲係咁既野

我都好想放鬆, 但有時真係控制唔到...

引用:
原帖由 Danielleyuen 於 2018-1-11 03:44 PM 發表

我等左佢4年畢業搵工,
佢話大家一齊努力,
唔想我去外國讀書.
所以我冇去到..
一直等一直等...
到依家,仲係咁既野

我都好想放鬆, 但有時真係控制唔到...
有無認真傾過?有無上進心?

引用:
原帖由 南非王子 於 2018-1-11 03:45 PM 發表

有無認真傾過?有無上進心?
佢話要專心搵到一份工係人工OK可以為我地將來打算..
所以唔會做住PARTTIME..
問佢有咩打算,佢就話"搵工囉!"

同佢講我既心情..
佢都係話我唔care佢心情
同埋都係話"搵工囉!"

你一係自己比心機賺錢養家,一係飛左佢

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
溫室難成勁草....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-1-11 03:55 PM 發表

你一係自己比心機賺錢養家,一係飛左佢
我一直都好比心機賺錢但我唔會養佢

引用:
原帖由 Danielleyuen 於 2018-1-11 03:57 PM 發表

我一直都好比心機賺錢但我唔會養佢
咁唯有分手

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

看你有幾鐘意他。
如果他唔系玩世不恭而系都想有d事業ge,他的感覺一定好難受。
呢段時間他可能時有逃避(hea 找/掛住玩),但至少他唔系一個hea 人(呢個要看你對他的判斷),他內心就一定有難過同覺得唔可以咁樣落去的時候。
想法同行動通常都有一段時間上的差距。即系他今日覺得自己唔多掂要上進,可能過多2,3個月先會開始行動去改變。
如果你愛他,鐘意他,千萬唔好在呢個時候講分手。你未必支持到他,但唔好再為他帶來打擊。
反之,如果你發現自己唔系好鐘意他,就要分手,恨恨傷他到入心,當他痛完重生後,就系重新起飛之時。
一切看你選擇。
我就曾經在某年的10月失業,12月女友飛我,1月頭同家人鬧到拿曬刀出來差d要出命案,之後我收埋左自己3個月(中間當然有send cv同見工),去到5月先有工返。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。