註冊 登入

請問呢粒如何?

請問呢粒如何? E-mail 此主題給朋友

1.21 carat / D color / SI 1 / 3Ex
比例不錯
已附上证書。但我見好多twinning wisp
影響大嗎?
同埋大約值幾錢

Thanks

引用:
原帖由 tony0839_2 於 2018-1-9 11:24 PM 發表

1.21 carat / D color / SI 1 / 3Ex
比例不錯
影響大嗎?
同埋大約值幾錢

Thanks  
就咁睇張圖,si1就真係弱咗少少,可能實物會比張圖靚。車工不錯,size好。symbol 排第一的crystal係全粒石最顯眼的瑕疵,其他影響較少。

熱門搜尋: 去角質 美容課程 暗瘡 黑眼圈 豐胸 粉底 香水

喜樂的心,乃是良藥   憂傷的靈,使骨枯乾   

箴言17:22

回覆 引用 TOP

有無營光?會影響折射的。尤其是D色。

引用:
原帖由 肥雄1968 於 10-1-2018 00:04 發表

有無營光?會影響折射的。尤其是D色。
冇瑩光。$75000 合理嗎

熱門搜尋: 假髮 防脫髮 植髮

回覆 引用 TOP

唔算筍,但可接受,因1.2x算oversize ,除了重量多咗,折扣亦較少。但睇落大好多。
但會有師兄會同你講,一係買細啲嘅V s,比較保值........一係加碼買卡半。1.2x〈非常规size〉......

回覆 引用 TOP

👍

回覆 引用 TOP

重點係一定要要睇實物,或放大圖,是否 eye clean…

https://beyond4cs.com/clarity/examples-of-eye-clean-diamonds/

Eye clean 唔係 technical term 因為對對眼唔一樣,但係新買的大石一定會咪住對眼望

睇第一張圖,GIA 話你知得 1x 粒點,但內部反射之後成粒吃都係黑點點點…幾大幾白都係晒氣

如果咁既 budget, 又一定想買過卡, 我會諗 F, VS

熱門搜尋: 信用卡迎新禮物2014 私人貸款 股票入門

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tony0839_2 於 2018-1-9 11:24 PM 發表

比例不錯
影響大嗎?
同埋大約值幾錢

Thanks  
車工不錯的,注意一下粒crystal是黑花還是白花,如果是黑花的話,睇你自己接唔接受到,因為Si grade應該會幾明顯肉眼見到的,再看看crystal有沒有令反射出了很多重影,重影太多要影響亮度,還有留意一下twinning wisp是否嚴重,嚴重的話可使到變成了奶石,有種蒙蒙朧朧的感覺。

回覆 引用 TOP

Thanks all

回覆 引用 TOP

引用:

比例不錯
影響大嗎?
同埋大約值幾錢

Thanks  
師兄呢粒車工不錯,si1主要瑕疵是孖晶網及備註所寫的,提一提問石最好俾齊資料否則價差好大,始終一分價錢一分貨你要看清楚是否有奶油效果!
1.21ct Oversize,覺得1卡小又覺得卡半太大所以選中間,但多出的21份绝對不是俾多21%價錢就可以賣到,化不化算自己衡量!呢粒約65k合理

熱門搜尋: 去角質 美容課程 暗瘡 黑眼圈 豐胸 粉底 香水
引用:

比例不錯
影響大嗎?
同埋大約值幾錢

Thanks 7772331
整體來說D色配SI1淨度太低囉,真係要用放大鏡睇孿晶紋嚴唔嚴重和睇實物定奪有否影響閃爍度,另外留意下有無黑屎囉。

TwinningWisp孿晶紋,意思是有異常晶體集結成區域

引用:
原帖由 dickson22 於 11-1-2018 01:48 發表

師兄呢粒車工不錯,si1主要瑕疵是孖晶網及備註所寫的,提一提問石最好俾齊資料否則價差好大,始終一分價錢一分貨你要看清楚是否有奶油效果!
1.21ct Oversize,覺得1卡小又覺得卡半太大所以選中間,但多出的21份&# ...
多謝詳細分析

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobojit 於 11-1-2018 12:29 發表

整體來說D色配SI1淨度太低囉,真係要用放大鏡睇孿晶紋嚴唔嚴重和睇實物定奪有否影響閃爍度,另外留意下有無黑屎囉。

TwinningWisp孿晶紋,意思是有異常晶體集結成區域
多謝詳細分析

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。