註冊 登入

[財政預算] 男家比左400幾萬首期,女家仲要廿萬禮金

男家比左400幾萬首期,女家仲要廿萬禮金 E-mail 此主題給朋友

我凖備結婚,我同屋企人就拎左首期買左樓等之後可以同我老婆二個一齊住。最近搞緊結婚,因為太趕,我兩老意思就係細搞算啦,係酒店擺幾圍就算。之後再去女家咻^門酒。好啦,之前傾好女家都係擺幾圍,咁我地味打算比十萬禮金。金器買足不算入禮金,點知女家個大女(我老婆家姐)話要收我廿萬禮金,因為男家要包洒席。

飛左佢!大貪家庭一定唔好過

好大想?咩屋咁勁要400萬首期

呢d女人娶唔過, 佢全家當你水魚~
不過我唔覺得樓主會縮沙, 所以唔知你想問咩

買樓首期400萬 咁其實有無加老婆名先得呀.

熱門搜尋: 漏水 梳化 兒童傢俬 保溫袋 銀行估價
好奇 點解關大家姐事?
你外父外母點講?
你女朋友又點講?

引用:
原帖由 ekin19671004 於 2018-1-7 01:06 AM 發表

好奇一問,其實買樓無加老婆名,萬一以後真係離儭隉A老婆有冇得分層樓鵅H

引用:
原帖由 六月飞雪花 於 2018-1-7 10:15 PM 發表

好奇一問,其實買樓無加老婆名,萬一以後真係離H話,老婆有冇得分層樓H?
冇加名都可以分身家 好多傻仔唔知

引用:
原帖由 六月飞雪花 於 2018-1-7 10:15 PM 發表

好奇一問,其實買樓無加老婆名,萬一以後真係離嘅話,老婆有冇得分層樓嘅?
如果老婆無份供嘅話係~
如果佢有份供佢可以分返自己嗰份

400萬首期?!

熱門搜尋: baby bb奶粉 妊娠紋 嬰兒床 兒童傢俬 kid

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 六月騄楫 於 2018-1-7 10:15 PM 發表

好奇一問,其實買樓無加老婆名,萬一以後真係離儭隉A老婆有冇得分層樓鵅H
就算層樓冇太太個名, 離婚果陣太太都可以要求賣樓分錢~
但有個不可確定既因素, 就係如果果400萬首期其實有部份係老爺奶奶俾錢, 而老爺奶奶攞得出證據證明首期有部份係佢地支付, 層樓落個仔名只係托管, 咁賣完樓分錢既時候太太就會分少左囉~
好似係會咁~

引用:
原帖由 ekin19671004 於 2018-1-7 01:06 AM 發表

無錯, 如果層樓冇太太個名, 咁用400萬首期買樓成件事都只係男家既事~
不過話要20萬禮金又真係狼死左D~

引用:
原帖由 青嵐 於 2018-1-8 10:11 AM 發表

就算層樓冇太太個名, 離婚果陣太太都可以要求賣樓分錢~
但有個不可確定既因素, 就係如果果400萬首期其實有部份係老爺奶奶俾錢, 而老爺奶奶攞得出證據證明首期有部份係佢地支付, 層樓落個仔名只係托管, 咁賣 ...
甘即系男家出4000萬首期都唔關女家事,點解唔可以要禮金?要佐禮金有陪嫁,女家無佔便宜,更無著數

如果個女人係真心愛你,唔係因為錢同你結婚,就叫你未來老婆去攪掂佢,如果個老婆都要聽屋企人話,師兄個女人真係娶唔過,婚後必定會婚前婚後性格大變

引用:
原帖由 銀色萌萌達 於 2018-1-8 04:29 PM 發表

如果個女人係真心愛你,唔係因為錢同你結婚,就叫你未來老婆去攪掂佢,如果個老婆都要聽屋企人話,師兄個女人真係娶唔過,婚後必定會婚前婚後性格大變
我係女既都同意以上的意見,個女的真有問題。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。