註冊 登入

生酮減肥日記

生酮減肥日記 E-mail 此主題給朋友

最終是想操大隻,
不過想瘦左先,
再谷蛋白質增肌
唔知岩唔岩....
不過已經開始左
昨天第一天
我幾肥㗎5‘7成73公斤34吋腰
有無師兄師姐分享心得?
一邊分享時,如有爭議地方歡迎討論指正

熱門搜尋: 媽媽會 初生嬰兒 親子活動 陪月員 kid 懷孕須知 bb奶粉
昨早和今早都是喝防彈咖啡
分別是昨天還吃了豐富早餐(見圖)

今天只是防彈咖啡一杯
想試下有無飽肚感
頂唔頂到肚餓
而家未知
一陣再報告

熱門搜尋: 兒童傢俬 洗碗 地產公司 鋁窗工程
係度開生酮舖,實比人圍插
不如先做帶氧運動再調整飲食

風險大約都知㗎,只是不妨試下的心態
我自己有運動/節食經驗,成功減過二三十磅
都有後遺症 - 易病左
所以咩方式減肥都有風險
是成人,有準備承擔風險便可

回覆 引用 TOP

試過無醣飲食,唔知係咪同一樣野。凡係所有可轉化醣質嘅野都唔可以食,即係所有生果,澱粉質,甘筍,粟米都唔得(含糖份高)。肉,旦白質可以食。
頭兩星期超級辛苦,每時每刻都想食甜野(本身個人唔好甜),兩星期後適應咗,個人明顯無之前咁易攰,而且精神仲好咗,同埋做運動耐力更好。玩咗大慨8個月到冬天就放棄。
overall 減咗10磅,皮膚同面色轉變好大。而家雖然無跟,不過自己飲食都會轉變咗好多,以前早餐好中意食麵包覺得健康,而家用咗蕃薯代替…,星期一至五都係素食為主。如果前一晚食多咗肉第二朝早做運動好快開始攰,呢個感覺好明顯。

我有朋友試咗兩年,而家都會食澱粉,不過只係食蕃薯,糙米,所有精制好似白米,麵粉制品都唔會食。

喺書店買過一本書係講呢樣野,由一個日本人寫,講得幾詳細可以參考下。

世界太大
時間太少
為著把夢想實現
努力找旅費上路
引用:
原帖由 Picky421 於 2018-1-2 09:19 PM 發表

試過無醣飲食,唔知係咪同一樣野。凡係所有可轉化醣質嘅野都唔可以食,即係所有生果,澱粉質,甘筍,粟米都唔得(含糖份高)。肉,旦白質可以食。
頭兩星期超級辛苦,每時每刻都想食甜野(本身個人唔好甜),兩 ...
持續八個月!很有毅力啊!這和生酮很類似,或者分別在於是否有大量油脂的吸入,有否渴防彈咖啡。大量油脂的吸入聽說有助減重,有待實證

熱門搜尋: 消脂 減肚腩 美白精華 皮膚 保濕面膜

今早的防彈咖啡,除此之外,再沒吃早餐,暫未感到肚餓

熱門搜尋: 感冒 腸癌 醫療保險 輪椅 口罩 情緒管理 心理醫生

回覆 引用 TOP

加油!

回覆 引用 TOP

防彈咖啡會唔會好難飲?

引用:
原帖由 InM 於 2018-1-3 01:36 PM 發表

防彈咖啡會唔會好難飲?
唔算
飲第三日都無好差感覺
都係慢慢嗒 同飲普通咖啡一樣
不過唔同咖啡粉 有唔同味道
好明顯飲到當中分別
唔知同走奶走糖有無關係

熱門搜尋: 媽媽會 初生嬰兒 親子活動 陪月員
引用:
原帖由 botaichai 於 3/1/2018 10:15 AM 發表

持續八個月!很有毅力啊!這和生酮很類似,或者分別在於是否有大量油脂的吸入,有否渴防彈咖啡。大量油脂的吸入聽說有助減重,有待實證
咁只係用油頂肚。
無醣飲食應該健康過生酮,因為所食嘅肉類係要少脂肪同唔食精制肉類,而且可以食蔬菜。
希望你成功,有朋友都試過生酮方法,停咗之後比食之前仲肥咗。

熱門搜尋: 感冒 腸癌 醫療保險 輪椅 口罩
世界太大
時間太少
為著把夢想實現
努力找旅費上路
試過幾個月,完全無效。
所以真係好睇每個人體質

熱門搜尋: 名牌 韓國女裝 眼鏡 crystal 日韓時裝 情侶戒指

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 botaichai 於 3-1-2018 01:48 PM 發表

唔算
飲第三日都無好差感覺
都係慢慢嗒 同飲普通咖啡一樣
不過唔同咖啡粉 有唔同味道
好明顯飲到當中分別
唔知同走奶走糖有無關係
唔抗拒都無問題。努力啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Picky421 於 2018-1-3 02:39 PM 發表

咁只係用油頂肚。
無醣飲食應該健康過生酮,因為所食嘅肉類係要少脂肪同唔食精制肉類,而且可以食蔬菜。
希望你成功,有朋友都試過生酮方法,停咗之後比食之前仲肥咗。
咁你位朋友果陣減左幾多磅?有無做運動?
另外,生酮都食大量蔬菜㗎
其實試生酮飲食都俾個限期自己
三個月左右
咁樣食一世人都顛
又貴又煩
仲慘過節食。

回覆 引用 TOP

有,不過唔知有幾勤力。
係咪你多數外食?我覺得出去食係無選擇,永遠都有一樣係澱粉質,果時基本上三餐都係自己整,外食多數揀西餐。
只係中國人個飲食習慣好唔同先覺得煩。

世界太大
時間太少
為著把夢想實現
努力找旅費上路
 58 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。