註冊 登入

比個弟婦惡晒....

比個弟婦惡晒.... E-mail 此主題給朋友

本身宜家同父母住緊間兩房一廳既私人樓宇,係細單位黎。細佬就一早就同佢老婆係舊年註冊了,宜家返左佢老婆間公屋到一齊住,出年年底先補擺酒。而佢老婆就係新移民黎,話跟據佢鄉下”習俗”,佢地女家一定要搬返去男家屋企住,所以我就會比踢走,宜家我住緊個間房就要讓比佢地兩公婆住

細佬最多話資助我幾千蚊出去租樓住(例如:service apartment)
因為弟婦咁既要求,我要無端端要破財幾千蚊,仲要連屋企住家飯都無得食,要額外自費餐餐出街食

乜大陸鄉下真係有d咁既習俗?弟婦唔咁樣做踢我走係咪佢地就會家門不幸?

你都可以話你地嘅習俗就係同父母住

你大個弟婦,根據你家習俗,弟婦係要負責照顧老爺奶奶直到他們百年歸老為止

肯定心懷不軌, 樓主最好企硬

嫁來香港就跟香港規矩, 既然佢地自己有地方住, 就唔應該迫你離開, 你一走, 佢下個對付的目標就是6299

樓主你無需要去探究是否有此風俗, 不如想辦法拒絕呢個無理要求, 你要了解你細佬想法, 佢是共犯或是被迫

父母意思如何, 力陳危機,  個女人一入屋,  就好易找佢娘家人入主, 到時候誰也無地方企, 你在無屋住的情況下, 還要想辦法照顧有朝一日被踢走的兩老 

回覆 引用 TOP

你搬左佢仲會真係資助你咩 , 先趕你走 , 搬入來再對付你父母 , 渣乾你細佬 , 最後層樓轉埋名 , 大業成功後離婚 , 鄉下另有老公同仔女等緊佢 , 你地既痛苦唔會好耐 , 佢都心急架嘛 

引用:
原帖由 springduck 於 2017-11-29 11:00 PM 發表

本身宜家同父母住緊間兩房一廳既私人樓宇,係細單位黎。細佬就一早就同佢老婆係舊年註冊了,宜家返左佢老婆間公屋到一齊住,出年年底先補擺酒。而佢老婆就係新移民黎,話跟據佢鄉下”習俗”,佢地女家一定要搬返去男 ...
你、父母、細佬,大家最好講清楚。
最好提一提父母,弟婦入住後,
父母都要搬走係遲早的事。
港女,大陸女都好,
婆媳關係…嗌交多過吃飯·
等你父母來做貝w·

回覆 引用 TOP

你弟婦想食左你地間屋。完

回覆 引用 TOP

結婚一向跟男家習俗,未聽過跟女家習俗

回覆 引用 TOP

相見好同住難, 分開下都好既

熱門搜尋: bb cream cosmetic 化妝掃

回覆 引用 TOP

唔係嫁雞隨雞, 嫁狗隨狗架咩? 點解係跟女方傳統?
好明顯想食左你間屋, 你估你搬走左佢會真係好好地對你父母?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 springduck 於 2017-11-29 11:00 PM 發表

本身宜家同父母住緊間兩房一廳既私人樓宇,係細單位黎。細佬就一早就同佢老婆係舊年註冊了,宜家返左佢老婆間公屋到一齊住,出年年底先補擺酒。而佢老婆就係新移民黎,話跟據佢鄉下”習俗”,佢地女家一定要搬返去男 ...
佢傻架? 係香港要跟佢鄉下習俗? 理鬼得佢啦
就算要講跟習俗, 中國人嫁雞隨雞, 點都係佢跟佢老公(即係你地屋企)既習俗啦.....
你夠可以同佢講香港人既習俗係仔女結左婚要搬走啦, 咩事佢既習俗大過人地既習俗呀
一於叫你細路搬出去, 咁佢屋企咪係男家屋企囉

回覆 引用 TOP

1. 同佢講香港/你間屋果區都有條習俗唔可以俾弟婦入來住

2. 跟鄉下習俗可以,唔該你死番你既鄉下!呢到係香港,唔係鄉下!

樓主最好快d同你父母講清俾佢搬左入來住之後可能會發生咩後果(樓上已講左)。盡快聯成一線,你細佬係呢個情況夾在中間左右做人難,未必會幫你地。

題外話,你要確確實實同你細佬講,問佢想唔想父母同你同佢一齊俾弟婦聯同弟婦家人趕走?俾佢入得來住對你父母一定唔會好得過你對佢地。佢地要私人空間要乜都好,叫佢地自己出去租屋或自己搞掂佢。你住緊果到得一定唔可以為左入來住而趕你走

回覆 引用 TOP

真係搬的話,一定要佢一次過最少比足一年的租金,否則隨時一兩個月就反口唔比。

記住係比足100%,你細佬知唔知一個似樣的,真正的 Service Apartment 幾錢一個月?!
引用:

細佬最多話資助我幾千蚊出去租樓住(例如:service apartment)

咁都唔難解決呀!咪一齊住囉...
1.) 同父母同一間房,買張子母床/碌架床
2.) 同細佬+弟婦一間房(肯定嚇到佢地立即唔搬嚟)
3.) 換張梳化床做廳長

生命本在有與無之間,學會放下,樂得自在也。

回覆 引用 TOP

除左弟婦有心食左間屋外,
你弟弟亦有問題!
結婚前無諗過居住問題就同人結婚?
唔夠住就同老婆一齊踢走你?
同意樓上所講,你都可以一齊住,唔洗走!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。