註冊 登入

呀媽唔生性,可唔可以教下我點做😭(已經接左細佬一齊住,只怕佢行動升級)

呀媽唔生性,可唔可以教下我點做😭(已經接左細佬一齊住,只怕佢行動升級) E-mail 此主題給朋友

話說從小父母離左婚,同居到我大學先分開。然後老豆有個新家庭,我就同細佬呀媽一齊住。最近間屋白蟻蛀哂成間屋,廁所個企缸又漏水,搞到樓下投訴。呀媽堅持要大執,成43萬。我同細佬緊係拒絕啦,大拿拿咁多錢點拎。最終呀媽同老豆講掂數,每人出一半,搵左個親戚裝修。起初人地唔肯執,呀媽仲要搵埋帶師傅出身既大伯動用人情牌,結果最後共識分三期去比。裝修師傅仲租左間屋比我地住,到12月21租滿。
但問題就出現左,老豆比左第一期錢裝修師傅,第二期錢比左呀媽。但呀媽拖到宜家都無比,宜家師傅打黎話爭人周街數,但媽唔聽電話、唔應門。人地上到門搵佢,佢鎖埋房門扮訓覺。
宜家都唔知點算,老豆係借錢比我地裝,宜家無能力再幫。我同細佬又點會比到,就黎比人趕。問呀媽,佢唔肯講錢既去向,仲發脾氣話番我地,老實講佢由細到大已經係咁,爭人周街數,老豆都係因為咁同佢離婚。爭出面街數太多,但又收收埋埋,我地跟本唔知佢係拎黎賭定點。宜家咁大獲,教下我點做🙏🏻

我唔識教

不過如果呢個係我阿媽我就搬出去租地方住 學佢咁唔聽電話

你阿媽好恐怖,佢係咪爛賭鬼?

引用:
原帖由 elsaqq2003 於 2017-11-29 10:51 PM 發表

話說從小父母離左婚,同居到我大學先分開。然後老豆有個新家庭,我就同細佬呀媽一齊住。最近間屋白蟻蛀哂成間屋,廁所個企缸又漏水,搞到樓下投訴。呀媽堅持要大執,成43萬。我同細佬緊係拒絕啦,大拿拿咁多錢點拎。 ...
你老豆又係H,
明知賭鬼,D錢仲經佢手·
你同細佬一齊還·

賭鬼讚成裝修?
你媽會唔會為咗還街數而不擇手段?

引用:
原帖由 elsaqq2003 於 2017-11-29 10:51 PM 發表

話說從小父母離左婚,同居到我大學先分開。然後老豆有個新家庭,我就同細佬呀媽一齊住。最近間屋白蟻蛀哂成間屋,廁所個企缸又漏水,搞到樓下投訴。呀媽堅持要大執,成43萬。我同細佬緊係拒絕啦,大拿拿咁多錢點拎。 ...
我最清楚, 你阿媽 拎哂D錢去 炒孖展, 比人追債 , 扮裝修 拎左D錢去還。

你幾多歲?

連最重要既竇口都攪成咁,真係服咗你地。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 涼茶仔 於 2017-11-30 09:36 AM 發表

我唔識教

不過如果呢個係我阿媽我就搬出去租地方住 學佢咁唔聽電話
我已經搬出去住,佢唔知我準確地址,但大概知我邊個位。最驚佢咩都唔做,係我公司到等我番屋企。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chachachacha 於 2017-11-30 09:51 AM 發表

你阿媽好恐怖,佢係咪爛賭鬼?
以前係因為賭,搞到錢又無朋友又無。親戚被借錢借到怕左佢。以前爭落佢我知道都一直還緊,但宜家都唔知佢究竟係咪賭,自從老豆話走,大家講好左重新開始,要坦誠對大家。但到宜家為止,佢既野乜都唔知。唉!

引用:
原帖由 87er 於 2017-11-30 10:48 AM 發表

你老豆又係嘅,
明知賭鬼,D錢仲經佢手·
你同細佬一齊還·

賭鬼讚成裝修?
你媽會唔會為咗還街數而不擇手段?
我都覺得有咁既可能,一開始已經反對裝,就算裝都要錢經我同細佬手。第一期本身比左,後來老豆搵師傅比第二期錢,但因為個師傅番左大陸比唔到,我爸堅持唔比呀媽。但呀媽話:「你要理,咁你比哂佢啦。宜家我唔比裝修費,你全部負責啦」。就係因為咁,我老豆買佢怕,最終比左筆錢佢。事後先通知我,個陣已經心裏有數。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2017-11-30 03:52 PM 發表

我最清楚, 你阿媽 拎哂D錢去 炒孖展, 比人追債 , 扮裝修 拎左D錢去還。
我自己都覺得係,但可以點。唉。又唔能夠插手,裝修單野已經左右做人難,一面被出信告我地,要求我地整好個企缸,唔好再漏水。白蟻又蛀哂成家;一方面呀媽堅持要全執,如果唔執就應承裝修,死霸間屋唔走。我媽話:告都係告老豆。唔關我事喎

明知佢咁,都已經唔敢用咁大筆錢去整。唯有話我老豆死蠢,比筆錢經呀媽手。宜家咁大獲佢唔理添。

引用:
原帖由 -小多- 於 2017-11-30 04:07 PM 發表

你幾多歲?
我26喇,份糧可以夠自己生活。係擔心我細佬,因為自己搬左出黎,細佬仲同媽住緊。佢份糧搞唔掂自己,唔知佢點算。最驚係我媽會上公司騷擾我地

引用:
原帖由 elsaqq2003 於 2017-11-30 06:53 PM 發表

我自己都覺得係,但可以點。唉。又唔能夠插手,裝修單野已經左右做人難,一面被出信告我地,要求我地整好個企缸,唔好再漏水。白蟻又蛀哂成家;一方面呀媽堅持要全執,如果唔執就應承裝修,死霸間屋唔走。我媽話:告 ...
你間屋可以有幾大丫, 正常30萬 搞掂 啦, 你唔係比左三分一了嗎, 剩下 十零萬 自己 揹啦, 你自己都有份住的。

厠所 5萬丶 廚房 7萬丶 地磚 4萬丶 門 2萬 丶 油牆 4萬 丶 天花 1萬 丶 雜費 2萬丶 換哂D窗 3萬 ,全拆 2萬。

重有咩整?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2017-11-30 08:46 PM 發表

你間屋可以有幾大丫, 正常30萬 搞掂 啦, 你唔係比左三分一了嗎, 剩下 十零萬 自己 揹啦, 你自己都有份住的。

厠所 5萬丶 廚房 7萬丶 地磚 4萬丶 門 2萬 丶 油牆 4萬 & ...
裝修費成43萬,呀媽自己傾個陣換哂所有傢私,咩都要最靚。呢樣我後期先知,仲有廿幾萬未比。其實我出身就已經幫佢還緊債,到近幾個月前先還完佢之前既卡數。不如你教下我點比?

引用:
原帖由 elsaqq2003 於 2017-11-30 08:55 PM 發表

裝修費成43萬,呀媽自己傾個陣換哂所有傢私,咩都要最靚。呢樣我後期先知,仲有廿幾萬未比。其實我出身就已經幫佢還緊債,到近幾個月前先還完佢之前既卡數。不如你教下我點比?
首先同裝修 傾, 減哂D 傢私 先, 你話冇錢冇辦法,減得幾多得幾多。

個單位係咪 私人樓? 去按揭貸款 啊, 如果唔係就去搵財仔, 不過5∼6釐息, 分60期還啦, 廿萬 都係每月 4千幾。 如可按揭,分10年 兩釐幾 冇咁辛苦。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。