註冊 登入

減肥要減得開心先有動力 (內含自製開心減肥餐)

減肥要減得開心先有動力 (內含自製開心減肥餐) E-mail 此主題給朋友

首先介紹下自己先
.
我叫LADY姐 身高155cm 體重114磅 梨型身材🍐.手臂,大比都肉肉的。而大比係重災區,係好明顯肥左出黎唔合比例。
.
講左減肥好多年,試過好多方法最後都放棄左。
.
我3日前重拾減肥(健康個隻),希望想減既姐妹一齊努力,齊思廣益下。
.
今日係我第4日減肥
.
我第3日午餐
自製健康Pizza  食左1/2 其他留起
中筋麵粉+乾酵母+茄膏+2茶匙olive oil +低脂芝士+千島醬+自選配料(用左屋企有既芝士腸1.5條+大蘑菇1粒,卡路里絕對唔高,今朝磅過係輕左)

第2次整既時候有好好準備到材料,用左菠蘿同雞肉,只有加到茄膏同低脂芝士做醬。

我既重點係減肥都唔一定要次次都食D好悶好DRY既野,大家可以諗下點樣可以食得又開心又低脂同健康

.
第4日早餐
.
Benedict Egg
1隻蛋 (煮左2分幾鐘 太熟)+1塊火腿+荷蘭醬(2隻蛋黃+低脂牛油+lemon 汁)
配手沖mocha (加左3匙朱古力粉)
.
午餐
炒磨菇+雞肉+椰菜+薯仔+黑椒粉
配木瓜奶
.
Tea
菠蘿mix yogurt(幾正😳)
.
晚餐
半碗粟米豬扒意粉

大家想睇多d就去我ig啦 :ladyssaysth
我想係ig同大家交流下心得!👯
.
希望大家互相加油做大家既戰友!

附件

2017-10-12 11:23 AM

2017-10-14 10:44 AM

第4日

芝士腸好肥喎

千島醬 <=好肥

我同樓主差不多身高體重但好多人話我fit, 樓主有做運動嗎?

引用:
原帖由 hoiying929 於 2017-10-12 11:23 AM 發表

首先介紹下自己先
.
我叫LADY姐 身高155cm 體重114磅 梨型身材🍐.手臂,大比都肉肉的。而大比係重災區,係好明顯肥左出黎唔合比例。
.
.
我3日前重拾減肥( ...
雖然係自制,但成個pizza都唔合格,由配料到醬都係。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoiying929 於 2017-10-12 11:23 AM 發表

首先介紹下自己先
.
.
.
我3日前重拾減肥( ...
咁都叫自製健康Pizza?
係咪反面教材黎架?

其實樓主肯自己煮食去減肥係一個好的開始.
如果選對食材應該可以健康咁減到肥既
芝士腸、茄膏、千島醬呢類加工食品換成新鮮食材應該會好好多

咁食係咪真係減低

引用:
原帖由 maggie1610 於 2017-10-13 11:55 AM 發表

咁都叫自製健康Pizza?
係咪反面教材黎架?
因為自己好為食 我都唔想餐餐食得甘dry 甘減 ,我個pizza 加既只係一塊低脂芝士(meet成碎放上面),一塊都係47kcal ,千島醬大概80g 290kcal (當滿足下自己既慾望),而我食一半已經飽,相對黎講都唔算intake太多卡路里

因為呢塊試整 當時雪櫃冇咩料簡 我之後就試整左塊係加菠蘿同雞肉 呢d就相對健康 ,用料可以大家因著黎簡😊

熱門搜尋: 化妝品 雙眼皮 吊線雙眼皮
引用:
原帖由 mikohi 於 2017-10-12 11:33 PM 發表

芝士腸好肥喎
唔好意思 我修正番 我加既3條只係一半既芝士腸,只係完整芝士腸既1.5條 1條33卡路里 一共大概50卡路里 ,因為我只係食左一半pizza就飽 相對intake 就唔係太多

熱門搜尋: dse 情緒病 mba 會計課程 英語課程

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jasball 於 2017-10-13 12:08 AM 發表

千島醬  
想滿足下自已慾望 但相對出面餐廳都唔係落得好多 大概80g 大概290Kcal 但因為我只係食左一半 所以相對都唔算太多😳😳

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2017-10-13 08:47 AM 發表

我同樓主差不多身高體重但好多人話我fit, 樓主有做運動嗎?
我有keep著跑步 一星期都有3日 但可能之前食太多 所以都係唔顯著

引用:
原帖由 stonelady 於 2017-10-13 12:10 PM 發表

其實樓主肯自己煮食去減肥係一個好的開始.
如果選對食材應該可以健康咁減到肥既
芝士腸、茄膏、千島醬呢類加工食品換成新鮮食材應該會好好多
多謝你呀 因為第一次試整 當時冇咩買到比較好既材料 但第二次就轉落左菠蘿同雞肉。而因為pizza黎講醬算係當滿足下慾望 所以有落 但都唔係落太多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoiying929 於 2017-10-13 12:50 PM 發表

因為自己好為食 我都唔想餐餐食得甘dry 甘減 ,我個pizza 加既只係一塊低脂芝士(meet成碎放上面),一塊都係47kcal ,千島醬大概80g 290kcal (當滿足下自己既慾望),而我食一半已經飽,相對黎講都唔算intake太 ...
唔係卦, 落80G 290卡的千島醬? 唔係卦

熱門搜尋: 頭髮造型 洗頭水 腋下脫毛 shampoo 染髮 頭髮稀疏 腋毛
...1231/20000

健康就是財富!

找到你的心之所安了嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hoiying929 於 2017-10-13 12:57 PM 發表

我有keep著跑步 一星期都有3日 但可能之前食太多 所以都係唔顯著
因為樓主似乎唔識揀野食

識揀野食的人,一定唔會話呢種係健康pizza。

...1231/20000

健康就是財富!

找到你的心之所安了嗎?
 58 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。