註冊 登入

親戚話我未買樓唔應該俾仔女讀私校

親戚話我未買樓唔應該俾仔女讀私校 E-mail 此主題給朋友

早前參加老婆親戚o既一個宴會,席間大家討論到買樓問題。
一個o岩o岩幫個仔上左車o既長輩,
批評我冇自己樓,唔應該花錢養車,唔應該花錢俾仔女讀私立幼稚園。
其實我唔太理會佢點樣講,只係敷衍咁回應幾句。

老婆受果位長輩o既說話影響,
呢幾日係咁叫我減少開支,話要幫仔女轉學券幼稚園。
要慳錢準備買樓。

我地平均每月都有少許儲蓄,維持現時o既生活不是問題。
我自己覺得仔女讀書應該比置業放在更優先o既位置。
但老婆諗法唔同,應該說服佢還是按佢意思做呢?
真係好煩!

價格公道, 絕不取巧.
服務周到, 技術一流.
你長輩講得啱,你連香港嘅大富翁遊戲都未識玩!買樓唔單止為咗眼前自住問題而係人生止蝕盛傳方法,你今日唔止蝕最後都只會蝕係下一代身上。

唉,錢自己搵,點洗都要聽人講,真係慘

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)
引用:
原帖由 ㊣十八男技♂ 於 2017-10-9 06:33 PM 發表

批評我冇自己樓,唔應該花錢養車,唔應該花錢俾仔女讀私立幼稚園。

...
當然草錢買樓,
好好為自己打算.
讀得到書的,勤力下就讀到,
當然不要讀弱勢學校,
讀唔到的,乜學校都冇用.
兒孫自有兒孫福,
莫為兒孫做牛馬.

引用:
原帖由 花生之友 於 2017-10-9 06:54 PM 發表

你長輩講得啱,你連香港H大富翁遊戲都未識玩!買樓唔單止為咗眼前自住問題而係人生止蝕盛傳方法,你今日唔止蝕最後都只會蝕係下一代身上。
果位長輩唔係咩大富翁,
佢個仔比我同我老婆大五、六年,結左婚仲係父母間居屋逼埋一齊住
最近靠父母幫資助,買左一個好細o既單位,聽聞佢地條件唔係咁好
可能買左樓,覺得佢自己終於壓過我地,特意踩我地去抬高自己。

我唔係咁鍾意果位長輩,唔會理佢講o既野啱唔啱

我現時生活富足,經濟能力不斷提高,得到o既越來越多。
唔明白你人生止蝕o既說法。

價格公道, 絕不取巧.
服務周到, 技術一流.
引用:
原帖由 mybeloved 於 2017-10-9 07:31 PM 發表

唉,錢自己搵,點洗都要聽人講,真係慘
唉.......
我自己唔會聽無謂人點講
敗在我老婆聽
而我又唔可以唔理老婆點講

唉..... 唉......

價格公道, 絕不取巧.
服務周到, 技術一流.
引用:
原帖由 87er 於 2017-10-9 08:12 PM 發表

當然草錢買樓,
好好為自己打算.
讀得到書的,勤力下就讀到,
當然不要讀弱勢學校,
讀唔到的,乜學校都冇用.
兒孫自有兒孫福,
莫為兒孫做牛馬.
我好愛我o既家人。我可以先為家人打算再為自己打算
我都明白讀唔到的,乜學校都冇用。

我唔覺自己仔女係讀唔到嗰啲,
俾個好o既條件好o既機會佢地,希望佢地讀得好的

買樓可以遲d再買

價格公道, 絕不取巧.
服務周到, 技術一流.
引用:
原帖由 ㊣十八男技♂ 於 2017-10-9 10:07 PM 發表

果位長輩唔係咩大富翁,
佢個仔比我同我老婆大五、六年,結左婚仲係父母間居屋逼埋一齊住
最近靠父母幫資助,買左一個好細o既單位,聽聞佢地條件唔係咁好
可能買左樓,覺得佢自己終於壓過我地,特意踩我地去抬 ...
條數好簡單啫!
就當你人生搵二千萬,但你有700萬用咗嚟幫人供樓,咁你人生實側只係搵得1300萬,蝕了700萬,當你瓜Q埋你個細路人生原本應該多700萬父幹資產,但因為你大花筒所以無了700萬。到時其他細路都揸住層父幹樓收住租去打工,你個細路就揸住張私校畢業証書繼續去幫呢班人供樓。呢個就係香港大富翁遊戲玩法。 
你個親戚係咪過你頭?
買斷除咗加息就唔會再增加成本,收入大家都年年加,租金亦會年年加,過多十幾年佢未必搵錢多過你,但有機會佢可以洗嘅錢仲會比你多,因為你原本租開二萬蚊個月嘅樓已經加租到四萬,但佢仲係供緊十幾年前嗰萬幾二萬,再加埋佢死鬼老竇層樓應該好大機會壓過你。
我自已都有養車,但真係好少見人能夠先養車後買樓,因為佢地特徵都係好多借口去洗錢,講到樣樣都係無可避免咁去洗,永遠都儲唔到首期,反而先買樓後養車嘅人係最多,所以你都係聽你老婆講放棄養二奶啦!

引用:
原帖由 花生之友 於 2017-10-9 11:17 PM 發表

條數好簡啫!
當你人生搵二千萬,但你有700萬用咗嚟幫人供樓,咁你人生實側只係搵得1300萬,蝕了700萬,當你瓜Q埋你個細路人生原本應該多700萬資產,但因為你大花筒所以無了700萬。到時其他細路都 ...
明顯閣下是一個用樓定成敗o既人。
唔知你父母是否健在,
如果還健在,你是否日夜計算父母層樓呢?

可以話你知,你計條數唔啱我用
租樓只佔我開支o既少部份,
租樓我只當開支,唔覺係蝕,就好似食飯、買衫,睇戲一樣o既開支
除左樓,還有很多資本增值o既方法吧?你只識得樓一個方法嗎?

價格公道, 絕不取巧.
服務周到, 技術一流.
引用:
原帖由 ㊣十八男技♂ 於 2017-10-9 11:47 PM 發表

明顯閣下是一個用樓定成敗o既人。
唔知你父母是否健在,
如果還健在,你是否日夜計算父母層樓呢?

可以話你知,你計條數唔啱我用
租樓只佔我開支o既少部份,
租樓我只當開支,唔覺係蝕,就好似食飯 ...
哦!明嘅!因為你有錢所以租樓
香討金句淡淡租樓日日賺嘛!我明嘅!
又係啲有錢但連啲細價樓都買唔起又睇唔上眼嘅有錢人,我明嘅!

你唔介意就唔會開post啦!自打嘴巴。講中就發老爛忠言逆身,唔鐘意聽事實咪返自已面書吹囉!你D friend實撐你㗎!
你父母當年就唔識諗,所以咪搞到你咁頭痕囉!
明明無本事又學人養車讀私校,過有錢人生活無本事咪認囉!

引用:
原帖由 花生之友 於 2017-10-10 12:00 AM 發表

哦!明H!因為你有錢所以租樓
香討金句淡淡租樓日日賺嘛!我明H!
又係啲有錢但連啲細價樓都買唔起又睇唔上眼H有錢人,我明H!

你唔介意就唔會開post啦!自 ...
宜家似乎係你發老爛喎.....
都唔明點解你講野咁激,情緒出左問題?

價格公道, 絕不取巧.
服務周到, 技術一流.

回覆 引用 TOP

親戚講的冇錯,

不過人各有志,OK,就得……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
經過這次以後,讓我們更堅強,更同心...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ㊣十八男技♂ 於 2017-10-9 06:33 PM 發表

...
單係唔養車支出已經可以大減

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ㊣十八男技♂ 於 2017-10-9 10:19 PM 發表

我好愛我o既家人。我可以先為家人打算再為自己打算
我都明白讀唔到的,乜學校都冇用。

我唔覺自己仔女係讀唔到嗰啲,
俾個好o既條件好o既機會佢地,希望佢地讀得好的

買樓可以遲d再買
讀私校,投資太大了,有冇必要咁大?
而且前景、回報不明。
你話有車、有樓、有錢,又唔同講法。

你愛錫屋企人的話,
而又有能力的話,
就比個固定居所比屋企人,
等老婆子女覺得真正"家"的感覺,
"家"的感覺比其他更重要。

回覆 引用 TOP

人各有志,香港太多怪獸家長鍾意用自己人工去推爆佢,買車去旅行讀國際學校

總係唔會諗清楚自己係咩階層先消費,人地讀我又讀。

樓主梗覺得唔啱聽,但到老來個仔又係走不出窮忙族才後悔已來不及。

雖說如此,人只是為自己負責,現實亦會俾一個好真實的結果俾佢地,無必要討論辯論。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。