註冊 登入

男朋友唔比屋企人知道我存在 香討焦點

男朋友唔比屋企人知道我存在 E-mail 此主題給朋友

有點長的文。。。但我上網睇左如果懷疑自己有抑鬱,應該要同人分享,我朋友唔多⋯想聽下大家既意見⋯

佢同ex係初戀,算係青梅竹馬,相伴幾年又拍拖幾年,當初佢同ex係多次吵架所以分手,而後我地一齊左,彼此相愛對方。

佢家人一直好錫佢ex,當正係心抱仔,大時大節或者去玩都會同埋佢ex一齊,明明口裡說很愛我,明明佢地已經分左手,但佢唔同屋企人講話佢地已分手,唔肯同屋企人講已有新女朋友(即係我),亦唔肯比我見佢家人。

我曾好多次問佢,佢話唔想我變第三者咁,家人會覺得因為有新女友而同髮小分手,我做左第三者,影響家人對我睇法。但我認為愈係同家人隱瞞,拖愈耐家人便更會覺得日後既女友都係第三者,但明明他們因吵架而分手,不是因為我的出現。

他前任仍有打電話給他,和與他家人有聯絡而被我撞見,我心裡覺得委屈為什麼仍然要與前任糾纏不清,我心裡只放得下一個他,眼裡容不得一粒沙子。當我問他,他不解釋只說平日沒來往沒聯絡,但我仍會想著偶然給我撞破的,平常怎麼可能沒聯絡?

作為女人,我非常著重承認,不是要他公告全天下我們怎麼去相愛,只是男人愛一個女人不是恨不得去告訴所有人嗎?為什麼我像地下情一樣,讓一個已分手的前任佔據著他家人的承認,而他竟然亦不願意做,還罵我煩、說想冷靜、說我情緒不穩、說我無理取鬧、說我要求多、說合理但不願意不想做。。。請問我這是錯了嗎?

我深知他和前女友就是吵架而分開,我也不想重蹈覆轍,明明我溫柔、聽話、而又聰慧,但我控制不了自己的妒忌心,為什麼如此相愛的兩人,他要讓舊情傷害我,我不想變成瘋了一樣的女人,卻忍不住因此事而胡思亂想,並引起了多次吵架。而他亦因為我們的吵架有想起了前任,覺得愧疚於她,女生與他相伴多年而分開,覺得負了她的青春,其後的新戀情還不是一直吵架。

猜忌、不安、懷疑,這些原本都不存在,我原本非常信任他,覺得他專情、誠實、愛我,而我也非常愛他才跟他在一起,但為何他要讓我變成一個自己都討厭的女人? 還是真的是我多想是我的錯?

我不想失去這個深愛的男人,非常愛他,因為我過去曾錯愛而令我現在的堅持,但我應該繼續下去嗎⋯

引用:
原帖由 l0vetrue 於 2017-4-16 05:16 PM 發表

有點長的文。。。但我上網睇左如果懷疑自己有抑鬱,應該要同人分享,我朋友唔多⋯想聽下大家既意見⋯

佢同ex係初戀,算係青梅竹馬,相伴幾年又拍拖幾年,當初佢同ex係多次吵架所以分手,而後我地一齊左, ...
你清唔清楚你愛緊H喱個人,佢有冇呃你

引用:
原帖由 獨孤峰 於 2017-4-16 06:00 PM 發表

你清唔清楚你愛緊嘅喱個人,佢有冇呃你
一開始什麼都坦白,但在他接到前任電話時候支吾以對,問他關係時不解釋只說沒聯絡,沒聯絡怎會打給他,怎會和他家人聯絡⋯ 我不相信,但心裡明明知道愛一個人就應當信任他,但他做的行為讓我不能信阿⋯ 是我多想嗎 ⋯

你想比佢屋企人知道你存在,你把自己到禮物盒 然後寄去佢屋企人度。佢屋企人拆開個盒就見到你存在

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2017-4-16 08:25 PM 發表

你想比佢屋企人知道你存在,你把自己到禮物盒 然後寄去佢屋企人度。佢屋企人拆開個盒就見到你存在
由所謂嘅前度拆開 ……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 l0vetrue 於 2017-4-16 07:24 PM 發表

一開始什麼都坦白,但在他接到前任電話時候支吾以對,問他關係時不解釋只說沒聯絡,沒聯絡怎會打給他,怎會和他家人聯絡⋯ 我不相信,但心裡明明知道愛一個人就應當信任他,但他做的行為讓我不能信阿⋯ 是 ...
坦白從來都冇永遠,佢無論你當佢幾咁好,或者對你有幾重好,幾難遇到,佢感情觀念唔誠實。你愛緊喱個男人佢唔得坦白,佢愛佢前任女友,唔承認現狀...
一個人心裡可以記掛往事,暫時無法忘記,只係對現在應該有一副負責任H思想,
事實,冇咩事係要隱瞞同扭曲,只係佢比自己容易去處理佢H生活,佢有意兩邊都拖住,等一邊所謂H自然流失,
其實都係佢安排,第三者又講唔上邊個係第三者,甚至冇資格去諗,自以為編一個故仔出黎就當係將來,
引導人地走入劇本裡面做主角,又有咩資格去講邊個係第三者呀,响佢思想只有重要同次要H分別。
處事態度就係咁自私自利,至於話有愧疚前任大可以單身,一個H感情心境世界就真係接受唔到另一個人又何需要依加要另一個女人呀?。所以都係多餘H為左性愛嗎?仲好唔好意思說話有愧疚,
對甲話自己係深愛乙,你又點知道以前佢係唔係咁迫人迫到人地分手呢?。而你有冇必要知道嗎?,一切都係聽人講,假如佢有咁H本事帶著你H思想,顧及你,你應該會係平靜舒服H,為你考慮H人唔會扁低你H位置,因為你是重要的,反之,已說明了你不重要。

回覆 引用 TOP

佢唔愛你, 完~

會唔會佢哋未分手

唔好再做免費X

熱門搜尋: 化妝品 雙眼皮 吊線雙眼皮 soak off gel

回覆 引用 TOP

樓主係飯盒

熱門搜尋: 兒童傢俬 女傭 鋁窗工程 洗碗

回覆 引用 TOP

Ex係你男友心裡位置 高你好多bor 最佳位置 留左比ex了

引用:
原帖由 宇宙大龜頭 於 2017-4-16 09:32 PM 發表

佢唔愛你, 完~
但佢又表現出好愛我

引用:
原帖由 鬼屋永恆的樓主 於 2017-4-16 11:23 PM 發表

會唔會佢哋未分手
問佢話無聯絡,但係又比我撞到佢ex搵佢,同埋佢ex去拎野比佢家人⋯⋯所以我先會控制不到自己去諗佢地既關係,係唔係仲未分手,但佢又係一個值得信任既人,問佢有冇苦衷唔介紹我去家人、同佢講過我需要被尊重、想消除不安感,好好的跟佢講過,佢又話覺得我煩、話要溫習要去做野而去敷衍我想結束話題⋯⋯

引用:
原帖由 Poohbearna 於 2017-4-17 12:29 AM 發表

Ex係你男友心裡位置 高你好多bor 最佳位置 留左比ex了
他覺得愧疚予她多年青春,因為吵架而愛上一個更愛的人(我),但明明他們是分手了再跟我一起⋯ 我這樣怎麼算是第三者了⋯ 那如此愛我為什麼讓我受這樣的委屈⋯佢仲話覺得可以照顧佢,而之前分手期間果ex工作遇到煩惱我男友就覺得自己應該要照顧前任,仲幫佢搵工解決煩惱同埋一齊出去睇電影。為什麼女生一談戀愛就會跟前男友分開的乾乾淨淨,但係男生會對前任內疚、覺得仍想照顧佢保護佢,而放住一個更深愛的我、對佢咁好咁愛護佢既人受委屈?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。