註冊 登入

你地有冇屋企人係會自己有問題在先但係唔認仲要話返你轉頭? 香討焦點

你地有冇屋企人係會自己有問題在先但係唔認仲要話返你轉頭? E-mail 此主題給朋友

屋企兩個都係咁,自己有問題在先但係又唔認
仲要話返你轉頭(我自己有錯都會認,佢就點都唔認)
特別係老豆

好似今日,老豆係我收工返緊屋企個陣先whatsapp叫我買糖
我唔知佢搵過我,再加上我唔係每隔一陣就check電話個種人
除非個刻我知道有人搵我,唔係我可以成個幾鐘先望一望
我話佢我whatsapp冇反應冇藍剔你可以直接打俾我H姐
我返工開靜音,藍芽係要有電話入先會有do do聲,普通通知係唔會響
所以我唔開返聲我又feel唔到震機,我係可以唔知有whatsapp入
佢就一味話我做個小小野都做唔到......
即係原來唔會得閒無事就check電話就有問題
要廿四小時standby咁話

仲有平時我份人就比較整齊,擺野係跟位置擺,所以我要搵自己一野就搵到
佢就唔係,D裝修工具全屋周圍都有
有時佢叫我幫佢搵野,我係搵唔到,點搵啊大佬
上次支鑼絲批係度,下次就唔知去左邊,你啲野難搵又好話人地唔搵野
最煩就係,佢叫我去邊個位置搵野,但係佢根本自己都記錯左自己擺左係邊
我搵唔到佢又話人唔搵野,自己都搵唔到一句sorry都冇就行左去

除左打死唔認錯之外,佢份人都冇咩野,但打死唔認錯之餘話返人轉頭就好有問題

回覆 引用 TOP

我好明白,尊翁死要面子,自尊心強,明知自己錯都吾肯認,但大多數吾覺得自己錯。

佢一定吾會改喇。

回覆 引用 TOP

上一代係咁
邊個大就永遠邊個岩,呢種思考已經根深蒂固咁係佢地心底札根,無謂嬲,自己行開一邊自求多福就算

回覆 引用 TOP

我有一位,直頭千王之王上身,逹到最高境界,可以欺騙到自己係一個好人同埋好為屋企人著想既人~
真係麻煩到呀~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wailee777 於 2017-3-17 09:07 PM 發表

特別係老豆

好似今日,老豆係我收工返緊屋企個陣先whatsapp叫我買糖
我唔知佢搵過我,再加上我唔係每隔一陣就chec ...
你老豆更年期係忟憎D嘅啦!
忍下啦!
第日自己又係一樣.
你老咗時有六、七成似你而家嘅老豆.

回覆 引用 TOP

自己老豆就忍下啦,
我媽d 野都係圍放,但又唔記得放邊,
搵唔到會發忟憎果d 人,
以前細細個我會鬧返佢,
但話極佢都係咁,而家會慳返啖氣,
會留意佢 d 野擺邊,而家一嗌就會搵到比佢,
不過呢,慢慢就依賴左,有咩一定搵左我先,
有時會覺得好辛苦,不過無辦法,自己阿媽

回覆 引用 TOP

我家人中有個係咁,好難頂!

回覆 引用 TOP

我老豆包二奶,佢話係D仔女唔聽話所以佢要包二奶喎.
唔聽話咪教到聽話囉, 點解要張D責任瀨落仔女度?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wailee777 於 2017-3-17 09:07 PM 發表

特別係老豆

始终是老豆,事情又不是大不了的……遷就下,體諒下便過了;不會太困難的。

只要明白 現在揾食養家壓力大,磨察亦會多些,先忍一忍;到下次有機會飲茶食飯時,當講笑性質輕輕鬆鬆帶出問題,可使閣下老豆容易落台及接受,相信這様是好的。

不論十年, 百年, 甚至千年... 亦不論曼聯是二流, 還是九流; 其實它已佔據了你心中的一小席位,並開始擴散至你的體內, 直至將你愛隊位置完全佔據; 呢個世界如無咗曼聯, 你根本過唔到日子, 繼續抽插吧... 否則, 日復一日, 年過一年的日子又可點過呢... 反曼既你, 認命吧!

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:

特別係老豆

嘩!邊有老豆認底威認錯架?
除非你養起佢
要靠你先有飯食
嗰時就-或者/可能/有機會/同你講sorry 喇

回覆 引用 TOP

唔好煩,你有能力自已搬出黎住,到佢地無左你之後個態度會唔同

熱門搜尋: 粉餅 plastic surgery 保濕產品推介 韓國護膚品 foundation

回覆 引用 TOP

老人家係錦架,珍惜大家架喜怒吵

回覆 引用 TOP

一家人互相遷就啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 happy_kwan 於 2017-3-19 09:55 PM 發表

自己老豆就忍下啦,
我媽d 野都係圍放,但又唔記得放邊,
搵唔到會發忟憎果d 人,
以前細細個我會鬧返佢,
但話極佢都係咁,而家會慳返啖氣,
會留意佢 d 野擺邊,而家一嗌就會搵到比佢,
不過呢,慢慢就依賴左 ...
你好乖仔

回覆 引用 TOP

60 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。