註冊 登入

我應該分手嗎? (好長) 香討焦點

我應該分手嗎? (好長) E-mail 此主題給朋友

我本身有個對我好好既男朋友,我地一齊左就快4年,我地係由朋友撮合既~~
其實我地一直都冇乜大起伏既~~係間唔中會鬧下交咁~~

咁我係一個OL,返一至五姐,見星期六得閒,所以之前就起同區搵左份part time~~可以賺錢,又可以hea時間~~

大約起3個月前,公司來左一個新男仔,佢係咁撩我講野,又問我姘q話,,我好肯定佢對我係有d野, 但佢當時唔知我有男朋友,所以有次佢wts我時我就順手同佢講我有男友,因為我唔係想收兵,我唔想呃佢~~

我最初諗住佢之後就對我避忌,但又冇喎~~仲會逢星期六晚放工都送我返屋企,我叫左佢唔洗,但佢照送~~

慢慢,我都鐘意左佢,我地公司d人都知我地有d野,個男仔仲會起公司當住佢地面前約我去街,但我次次都拒絕,費時比公司d人講,但私下我同佢出過一次街~~

咁講返我男友,佢對我真係好好,無微不至,我講過將來結婚要買樓,佢為左我返兩份工(一正職,一part time),仲有返學,同埋努力儲錢, 唔煙唔酒又專一, 我有個咁好既男友應該係好滿足~~

但其實我一早已經發覺,我對佢一早已經淡左(起識個男仔之前已經係),,而呢個男仔既出現當然帶比我新鮮感, 但亦都令我諗左一個問題,就係 “我仲應該同男友一齊嗎?”

撇除呢個男仔既存在,其實我對我男朋友本身已經淡左,最近,我發覺真係淡到,我同佢出街已經唔會再有任何興奮或期待,只係好似例行公事咁~~亦都冇關心佢既生活發生咩事,每日通常都係佢wts我多,我極少主動搵佢

我近呢兩個星期差唔多日日都喊,我個心係想分手,但一諗起佢對我咁好,但我竟然咁hurt佢我就唔忍心,如果我同佢講,佢絕對會晴天霹靂~~佢咩都冇做錯,唔應該要承受呢個結果~~我唔係驚冇左佢,只係驚佢個世界會U,因為我幾乎係佢既全部~~

我唔知我喊係因為對佢仲有dd愛,定係純粹因為內疚感~~如果只係內疚感,我覺得我應該分手,因為內疚感唔足以令我地維持一世~~

但我唔知點分我係愛定內疚,麻煩大家幫下我~~~比d例子我思考下,, 我淨係想知分唔分好~~至於果個男仔就之後先算~~分左唔等於一定同佢一齊~~感謝你睇曬我成篇野🙏🙏🙏

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
樓主分手啦, 唔好累人

回覆 引用 TOP

分手啦

分手啦

回覆 引用 TOP

我覺得你係內疚多過愛佢😅
如果你愛佢就唔會唸分開
你喊係因為你覺得有壓力,令你左右做人難

熱門搜尋: 防脫髮 髮型 頭髮護理

Jadore Dior
謊言不會因為看似漂亮
就不會給別人帶來傷害

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香水格格 於 2017-1-11 03:00 PM 發表

我覺得你係內疚多過愛佢😅
如果你愛佢就唔會唸分開
你喊係因為你覺得有壓力,令你左右做人難
咁如果真係分,有冇方法可以將個傷害減到最低??
我諗住起wts打一大段野比佢,但內容絕對冇怪佢既成分,反而係話我自己點唔好,祝福佢搵到另一半~
咁樣會唔會好d?

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
你男友都幾慘下......

回覆 引用 TOP

仲想講到自己好有道理想分手 根本你就見一個愛一個

熱門搜尋: 香水 去暗瘡印 消脂 抽脂 豐胸 激光脫毛
http://www.discuss.com.hk/viewth ... extra=#pid392102092<<====入黎睇吓,比個機會佢啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pretty_ugly 於 2017-1-11 03:10 PM 發表

咁如果真係分,有冇方法可以將個傷害減到最低??
我諗住起wts打一大段野比佢,但內容絕對冇怪佢既成分,反而係話我自己點唔好,祝福佢搵到另一半~
咁樣會唔會好d?
都話你係內疚,你由頭到尾都只係怕hurt倒佢
呢d case最難搞,處理得唔好,唔單止做唔反朋友咁簡單,最怕佢做傻事😓
不如你唸多幾晚先,confirm自己已經唔再愛佢,如果你考慮清楚就搵個藉口同佢講分開下,睇下佢咩反應

Jadore Dior
謊言不會因為看似漂亮
就不會給別人帶來傷害

回覆 引用 TOP

有冇諗過咩野原因導致咁?太悶?

熱門搜尋: 眼睛 整容 eye 膠原蛋白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 安素 於 2017-1-11 03:46 PM 發表

有冇諗過咩野原因導致咁?太悶?
都係架~我地兩個本身都係比較悶既人~~加上佢個人比較木獨,冇乜幽默感,又比較少野講,通常都係我多野講,佢就聽同應~~

熱門搜尋: 心理輔導 興趣班 韓文課程 升學 室內設計課程

回覆 引用 TOP

樓主 新鮮感後問題又會重復出現…
咁你要換幾多個男朋友/老公先可以滿足到你既新鮮感呢
有一個係佢愛你多過你愛佢既人响新邊有多幸福,要懂得珍惜喔。

曼聯五冠王~~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Bankker 於 2017-1-11 04:03 PM 發表

樓主 新鮮感後問題又會重復出現…
咁你要換幾多個男朋友/老公先可以滿足到你既新鮮感呢
有一個係佢愛你多過你愛佢既人鈮s邊有多幸福,要懂得珍惜喔。
我都知我好幸福,,所以我先至諗咁耐,,否則一早分左,,有冇咩方法可以令我投入返多d

回覆 引用 TOP

自己早走早著啦!唔好講到話淡左!為自己解釋咁多做咩?哂氣!唔好害你男友啦!消失吧

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。