註冊 登錄

父母剩係幫啊哥比首期(補充資料 11/01/2017 12:27) 香討焦點

父母剩係幫啊哥比首期(補充資料 11/01/2017 12:27) E-mail 此主題給朋友

自從我十八歲出來做第一份工開始
明白到搵錢艱難同錢既重要性
由正係鐘意玩的MK仔變左另一個人
一直睇錢睇得非常重要
個時連學都唔番日日走去番工
由朝早八點做到夜晚8點
每個月限住自己洗300蚊以內
我敢講以當時依個年紀既人冇乜邊個夠我勤力同慳

我知道靠慳同勤力係達唔到我要既財務自由
我捱左一年儲左十萬走去炒股
個3年經歷左好多大起大落
試過股災由15萬得番3萬/ 銀行得番50蚊又試過
好好彩我大學畢業個年終於有50萬
我搵到份萬五蚊既工

我有個大我3年既呀哥
佢讀書叻過我好多
一畢業就搵到份接近三萬既政府工
但佢個人好大洗
搵3萬交得5000蚊家用  
但係個個月先剩3、4仟
晚晚出街食
一年去幾次旅行 成日買埋d無謂野
日日hea 下 hea 下
金融時事乜都唔識
對將來無乜計劃
咁岩我自己性格就最憎依類懶人

最近佢話睇岩左層樓
我父母比左百幾萬首期佢
因為我知道比左佢之後就唔會再有錢比我
佢先得26歲 出來做左2年野
無自住需要(我同媽都知佢將來一定唔會結婚) 就話要買樓
仲要唔大唔簡 一個人住差唔多500呎既樓

我唔係驚我第時買唔到樓
係我覺得父母好偏心
就算要比都唔好同佢比哂
係都應該留番一人一半先公平
我搵萬五又係交5仟家用 佢搵3萬又係交5仟
一家人都要計到咁盡係因為我經歷過冇錢既痛苦
沒付出既人唔應該有收穫

呻完~

補充資料 11/01/2017 12:27
1. 我父母係住公屋 冇私樓所以佢唔可能留番層樓比我
2. 個百幾萬是我父母半生積蓄 我好肯定幫左呀哥比首期就唔會再有錢
3. 我剛剛先畢業搵得萬五蚊 冇話過而家就要買樓 只係呻下父母唔留一半比我將來 偏心大佬

4. 我呀哥是同性戀所以一定唔會結婚,佢冇自住需要,但係一個人住接近500尺既屋。
5. 我儲錢第一年番個份工可以做到自己野,當我儲到十萬我己經冇番7日工。所以都有時間比我做到功課成功畢業。我雖然冇呀哥咁高人工,但係我入到間唔錯既大公司,發展機會算唔錯。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PinkSausage520 於 2017-1-10 12:05 PM 發表
一直睇錢睇得非常重要
由朝早八點做到夜晚8點
我敢講以當時 ...
要靠屋企人俾首期 , 兩兄弟都係廢柴 , 而你阿哥仲係超級廢

回覆 引用 TOP

兩個都係自己仔,每人收5千家用好公平,你屋企應該財政充裕,冇必要收你哥過萬家用,搵幾多同俾幾多家用唔應該掛勾,問題只係佢資助你哥唔資助你,可能佢地聯名買樓,但你哥供得樓一定唔會俾到5千家用,之後你減家用俾3千算啦無謂貼人買樓,最緊要係升職加薪花紅雙糧轉工都唔好俾屋企人知,費事俾人陰乾。

係咪你俾佢地知你有50萬?佢地覺得唔洗擔心你就決定淨係幫你哥,或者你哥眼紅你有錢買樓佢又想要。父母通常會盡量平衡所有仔女既生活質素等佢地唔會互相眼紅,見你有錢佢地咪俾另一個仔囉,財政野自己知好喇唔洗俾屋企人知你有幾本事。

回覆 引用 TOP

所以我唔會比我個仔有細佬妹

熱門搜尋: 護髮 脫髮問題 防脫髮洗頭水 防脫髮

回覆 引用 TOP

你咁精打細算,但又同你阿哥一樣俾咁多,就已經蠢啦。
同屋企講份工調咗部門減薪,得萬一,以後家用俾二仟伍,你底價三仟,佢地再還價咪啋佢,再嘈你就話會做宅男。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PinkSausage520 於 2017-1-10 12:05 PM 發表
一直睇錢睇得非常重要
由朝早八點做到夜晚8點
我敢講以當時 ...
你咁生性又叻仔,我係你父母都唔洗擔心你啦,你哥就唔同,唔幫佢佢隨時剩唔到錢,到老一場空。

回覆 引用 TOP

唔俾家用!

熱門搜尋: 乳癌 腰痛 胃癌

回覆 引用 TOP

好仔不謀爺田地。

回覆 引用 TOP

引用:
一直睇錢睇得非常重要
由朝早八點做到夜晚8點
我敢講以當時 ...
問下你父母點解要幫阿哥比首期?
睇佢地有咩解釋?

回覆 引用 TOP

引用:
一直睇錢睇得非常重要
由朝早八點做到夜晚8點
我敢講以當時 ...
你咁肯定佢哋遲啲唔會幫你?佢哋可能有幾千個你唔知呢,咁大個人就咪斤斤斤計較好似小學鷄咁喇

回覆 引用 TOP

我覺得樓主執著既唔係錢,而係公平,
如果父母筆錢留黎退休養老2個都唔幫冇問題,
但樓主收入少過佢哥儲到錢係佢自己慳返黎,
佢哥自己大洗儲唔到錢點解父母要縱佢?
作為父母唔係應該教子女努力先有回報咩?
但佢呢個做法就等於教子女努力結果係蝕底

回覆 引用 TOP

引用:
我搵萬五又係交5仟家用 佢搵3萬又係交5仟
咩都唔洗同父母講,下個月自動將家用計比例減做2500,佢問就答佢你要儲首期,儲到2047應該夠架啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PinkSausage520 於 2017-1-10 12:05 發表
一直睇錢睇得非常重要
由朝早八點做到夜晚8點
我敢講以當時 ...
看完,我白明你的感受,特別是父母偏心。
無奈世界是不公平的

退休後的每月開支 - $38,294.19
退休生活所需的總金額 - $17,140,312.44
退休所需的總金額 - $4,923,551.39
在香港可以照顧自己不用他人幫手都一種幸福
但現實是不可能的

回覆 引用 TOP

父母話幫呀哥比首期就係知佢大洗
希望佢有供樓既壓力

回覆 引用 TOP

你果d唔公平,比起我果d只係碎料。

俾D忠告你。
你千祈唔好聽上面既人講,扮低人工縮骨減家用,只會俾你父母覺得佢地俾灑你阿哥係正確決定,所有人都只會覺得你係衰仔。
如果你係為啖氣,你反而要努力搵多過你阿哥,家用唔好縮皮,最好俾多過你阿哥。

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。