註冊 登錄

屋企有錢其實應唔應該買樓卑孩子?

屋企有錢其實應唔應該買樓卑孩子? E-mail 此主題給朋友

家住2000尺個D

熱門搜尋: 證婚 身體檢查 新娘化妝 ring 懷孕

回覆 引用 TOP

如果有能力會幫佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 maymaylee520 於 2017-1-9 02:32 PM 發表
如果有能力會幫佢
如果有能力又唔想幫尼?係咪好正常?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炎夏邊緣的救星 於 2017-1-9 04:07 PM 發表

如果有能力又唔想幫尼?係咪好正常?
都正常, 叫佢自己努力下先, 真係唔掂先算

熱門搜尋: 名牌 日韓時裝 西裝訂造 免費試用 鑽石

回覆 引用 TOP

就算呢一刻唔幫佢,到死後咪又係俾佢

回覆 引用 TOP

不是幫孩子,因第二層要付15%dsd, 好多父母是借孩子名買樓放租,有朋友已經如此打算,阿女未夠十八,已經安排阿女入爸爸公司做合約員工,每月出糧有入息證明,方便十八歲時,可立即借款買樓。

回覆 引用 TOP

唔會幫, 唔想佢地太倚賴.  老左顧掂自己先.

熱門搜尋: 兒童傢俬 家居保險 按揭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炎夏邊緣的救星 於 2017-1-9 10:44 AM 發表
家住2000尺個D
唔買樓D錢又比電話騙案黨呃埋,
唔買樓D錢第日又係比子女,
唔通燒咗D錢帶上天堂.

回覆 引用 TOP

冇話應唔應該,其實好睇子女心態。

仔女努力工作上進的話,有需要可以幫忙一下。事實上,有骨氣既,都希望靠自己。

如果仔女一心覺得父母應份給予幫助,咁就唔抵幫,因為咁既心態,好明顯唔會識感恩,要求只會愈來愈多。

回覆 引用 TOP

而家興個仔18歲前捐99% 身家。 facebook 呃 like 勁正。。。。

回覆 引用 TOP

幫,但要有技巧。
因為世界太複雜

熱門搜尋: 日語 會計課程 過度活躍症 浸大持續進修學院 dse 業餘進修中心

回覆 引用 TOP

我屋企沒有2000尺, 但我會買, 但唔係個小朋友名 (我果個得几歲), 因我己買定一間俾佢. 但只係細價舊樓. 而家收租中. (不過呢D係早几年D樓冇咁貴時買. 而家想買多間都冇能力)

我唔想到時佢大咗, 要結婚, 我咩都冇俾佢, 而家我有能力, 就買定先. 但如果佢大個生性, 自己搵到錢, 咁呢層樓我會留俾自己養老. 2手準備.  

而家我都幫佢儲緊佢D利士錢, 俾佢第時結婚用. 我唸十几年後, 都有100K. 雖然唔多. 但幫保.

回覆 引用 TOP

有能力當然會買啦!不過不會說給他們知…(發夢中)

回覆 引用 TOP

會買,但唔會話俾佢知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炎夏邊緣的救星 於 2017-1-9 10:44 AM 發表
家住2000尺個D
可以

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。