註冊 登入

無助 香討焦點

引用:
原帖由 Lsyhm 於 2016-9-29 03:51 AM 發表

好長 請耐心看完。。
我同老公拍拖拍了一年之後結婚至今9個月
係幾日前發現佢原來係拍拖前因為生意蝕了錢
負債成百萬 而佢有既物業原來係佢家人用佢名買 並不是他 係結婚前老公入左院 無收入個幾月 家人更持續不停追 ...
想問大家會不會原諒他!
我想反問?
會原諒!是否表示同佢一齊捱過!
不會原諒!是否表示離婚!
你在這𥚃是想呻氣!
還是想人比意見?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lsyhm 於 2016-9-29 04:41 AM 發表

我既決定 係唔想係佢困難時增加佢既煩惱
所以我既暫時唔會拎出黎發脾氣
過左呢關先
我係到係想問下大家意見 會點做。。。thx
我的意見
既然係夫妻,就不會埋怨!
死就死!撐到底!
如果是玩玩下gu夫妻!
大難臨頭各自飛,掂會話唔發脾氣住!
過了呢關先!
如果你是認真,真惜呢份感情!
試想下,當初結婚時,他為何瞞騙你欠下巨債!
是因爲愛你,怕失去你,所以瞞著!
又或是份高擋追求你,只想得到你!
咁e家米巳成炊,反唔到𨍭頭。
不如你直接問丈夫,當初追你,為何忍暪真相原因仲好!
等你今日同佢東山再起,都有個理由!
經營一盤生意同經營一個家庭一樣!
無分別!有時經營一個家庭仲困難!

回覆 引用 TOP

唉!家用?
呢個字可圈可點?
你當供樓,人地當家用?
但層樓係你老公名下。
咁要你老公是否值得同家人反面!
層樓係我名,賣左唔分,佢家人都耐唔何!
建議,層樓的事,係老公家事,
作為新抱少出聲,叫老公講。
佢家人標籤d錢係家用,
因為知道樓宇是你老公個名。
呢點就有數講,唔好炸炸帝帝,
供樓當家用。

回覆 引用 TOP

如果亞哥果份是家用
咁其他成員果份就是比亞哥的
交租錢。
即是交租錢亞哥用來供樓。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lsyhm 於 2016-9-29 05:57 AM 發表

唉 我都想唔插手 但我老公完全無反抗能力
點都好 多謝你聽我呻
見步行步,一定有灣轉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lsyhm 於 2016-9-29 06:02 AM 發表

其實有d復雜 因為係所有成員既錢比阿媽
而此物業是租了出去 而其他家庭成員全住在另一個都係要供既物業 所以4口子供的是2個物業 (我老公的物業租了出去 所以基本上不用比錢供)
不用比錢姐,理論上樓宇收租都是歸業主。
亞媽攞左,唔等于係佢。
正如供樓錢當家用。打橫嚟講。

回覆 引用 TOP

老實說,我都有你的情況,
但一家人好講誠信,夾份供樓,你幫我,我幫你。
兄弟同心,其利斷金。一個有私心,
就出現麻煩,一層樓要供十幾年,
每兄弟一層,真係要同心。
因為每兄弟各自成家,不會一帆風順,
就要其他兄弟姊妹一起團結。
現在!唉∼有無一家人可以團結!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lsyhm 於 2016-9-29 06:02 AM 發表

其實有d復雜 因為係所有成員既錢比阿媽
而此物業是租了出去 而其他家庭成員全住在另一個都係要供既物業 所以4口子供的是2個物業 (我老公的物業租了出去 所以基本上不用比錢供)
再聯想!
為什麼標籤供樓當家用?
是家庭對你不信任,想分身家!
嫁入嚟只得九個月,成員對你太不認識,
唔知你為人,只知你現在很多方案?
你要取得信任,就要表明,不會分身家。
初歸新抱,會先令家人懷疑是好正常,
日子久了,認同你真心為老公,才算一家人。
如果現在真係好緊急,生意到了生死關頭,
真心同家人相量,如果唔幫就算吧!
倆夫妻慢慢再起,天無絕人之路!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。