註冊 登錄

有没有必要为孩子买保险呢? 香討焦點

有没有必要为孩子买保险呢? E-mail 此主題給朋友

在香港有没有必要为孩子买保险呢?比如重大疾病保险或者理财基金呢?          希望和大家一起讨论与探讨一下

回覆 引用 TOP

我想了解一下香港的家長是否基本都有为孩子买保险呢?虽然香港医疗很好,但有病要先申请排队,可能等待就診的時間會比較久,所以我想了解一下當地香港人是如何看待保險的呢?我剛移民香港對這裡的保險情況不了解,希望在這裡能了解一些情況,謝謝啦!

回覆 引用 TOP

醫療費越來越貴就無辦法~物價成本上脹~
但香港d保險買來做乜~
你買就比錢~有事就籍口唔賠錢~
所以係買來無咩意思~買左都唔等如有保障~

前生種惡~悔~得受報應惡果~
今~以德收身~求正祥和安終~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hardware2008 於 2016-9-28 06:25 PM 發表
醫療費越來越貴就無辦法~物價成本上脹~
但香港d保險買來做乜~
你買就比錢~有事就籍口唔賠錢~
所以係買來無咩意思~買左都唔等如有保障~
感謝你的中肯建議🙏

回覆 引用 TOP

唔好客氣~
如果有些少錢~
在平的時候買d股票放係到賺價賺息好過買保險~
保險係在你有事時先賠~
但股票係無事都有些少錢搵~
新移民慢慢黎~適應香港的節奏就習慣架啦~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hardware2008 於 2016-9-28 06:43 PM 發表
唔好客氣~
如果有些少錢~
在平的時候買d股票放係到賺價賺息好過買保險~
保險係在你有事時先賠~
但股票係無事都有些少錢搵~
新移民慢慢黎~適應香港的節奏就習慣架啦~
嗯謝謝啦 可是買股票也不是穩賺不賠啊,我開了帳號的,是一隻菜鳥

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

你咁講都對~但lee個世界上無絕對的搵錢方法~
老實講~我都有輸過比股票市場~但亦都有搵過~
今年我都叻叻架~小小錢搵左2萬蚊~
開心~
多謝阿爺支持香港個市~感恩~

回覆 引用 TOP

我有,多個保障囉

熱門搜尋: 隱形眼鏡 助聽器 輪椅 脊柱側彎 坐骨神經痛

回覆 引用 TOP

我就全家都有買兩大一細每個月三千蚊左右,細路一出世就買反正幾佰蚊當儲錢又好當買保障又好。
不過老實講細路買都幾無謂,細路大病多數都係遺傳病,保險講明一定唔包遺傳病,小病去私家醫院經驗話我知,唔理三七廿一知你有買保險私院一定叫你留院等收錢,你應該都知細路去陌生地方瞓應該都唔多好,反而政府醫院會中肯啲,而且年紀越細優先權越大跟本唔使排隊就優先得到醫治,而且無記錯香港無私院有兒科急症睇,得政府有,有大病都係推返比政府。有閒錢就買無就無謂。反而大人買就有用,因為買保險唔單只保障自已,係保障身邊家人,有病痛唔使排快啲搞掂快啲好繼續搵錢,就算死鬼埋都有舊錢留比家人減少對佢地影響。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2016-9-29 11:05 AM 發表
我就全家都有買兩大一細每個月三千蚊左右,細路一出世就買反正幾佰蚊當儲錢又好當買保障又好。
不過老實講細路買都幾無謂,細路大病多數都係遺傳病,保險講明一定唔包遺傳病,小病去私家醫院經驗話我知,唔理三七廿一 ...
嗯嗯∼感謝妳^_^我這幾天都在了解保險,感覺妳說的沒錯,香港醫療的確挺好,反而為大人買比較有保障。那妳家買的是重大疾病呢還是理財險呢麻煩幫我推薦一下呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wink0726 於 2016-9-29 10:20 AM 發表
我有,多個保障囉
之前我一直認為香港醫療這麼好,是不是當地香港人都不太買呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hardware2008 於 2016-9-28 10:53 PM 發表
你咁講都對~但lee個世界上無絕對的搵錢方法~
老實講~我都有輸過比股票市場~但亦都有搵過~
今年我都叻叻架~小小錢搵左2萬蚊~
開心~
多謝阿爺支持香港個市~感恩~
祝妳一路飄紅哦

回覆 引用 TOP

私家醫院和政府醫院還是有分別的,無論環境和醫療質素,私家醫院都會比較好。我從我倆個小孩一出生就買了保險,醫療和一點點儲蓄基金。我一家2大2小一個月保險費HK$4000左右。小孩們也試過生病要住院,每次都可以去私家醫院,保險全包了,我和老婆也放心。至於儲蓄基金也就是我們對小孩們的一點點心意,到他們18歲可以拿到20萬左右,當是到時給他們的成年禮物吧!
引用:
原帖由 山邊外圍的榴槤 於 2016-9-29 03:08 PM 發表

之前我一直認為香港醫療這麼好,是不是當地香港人都不太買呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊外圍的榴槤 於 2016-9-29 03:07 PM 發表

嗯嗯∼感謝妳^_^我這幾天都在了解保險,感覺妳說的沒錯,香港醫療的確挺好,反而為大人買比較有保障。那妳家買的是重大疾病呢還是理財險呢麻煩幫我推薦一下呢
樣樣都有D!危疾住院醫療人壽意外都有,有少部份有儲蓄成份,醫療部份就供25年,25年後唔攞出嚟就保到100歲,就算攞出嚟25年後幾十萬可能只係等於現在幾萬價值,100歲唔死就比返晒你,不過到時幾十萬醫療費都唔知夠唔夠用。
其實買保險純為保障,唔係投資工具,諗住有錢賺你最後一定會失望,保險最大槓桿係claim保險時,
例如我太太供左幾年太約供左三四萬蚊,但已經claim過三次十萬醫療費claim足九成,我就無病無痛無claim過白供。

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 50 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。