註冊 登錄

[發問] 太太話坐月返娘家

太太話坐月返娘家 E-mail 此主題給朋友

因為我同太太出左黎兩個住,下個月就生得,怕我兩個生手搞吾掂,深圳已經請左陪月阿姨準備曬BB用品,有中港車,吾洗佢行路過關,今日我上網查可以幾耐拎齊證件返深圳,點知話吾返去坐月,話返娘家,其實就系佢阿爸恨有男孫想有男孫湊,,外父佬潮州人,佢仔生3⃣️個都系女,有乜理由叫我個仔去外家坐月!!又吾系跟佢姓,真是越諗就越嬲!

回覆 引用 TOP

有咩問題,熟人湊仲好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vyvyhk125 於 2016-9-28 04:54 PM 發表
有咩問題,熟人湊仲好
問題系個B坐月做乜吾返自己屋企,要去外家,又吾系跟佢姓,係我外父佬恨屋企有個男孫-

回覆 引用 TOP

其實老婆生仔咁辛苦,佢話想返外家咪由佢囉,你理得你外父丫……個仔係跟你姓就得啦∼

熱門搜尋: 豐胸療程 soak off gel 化妝品 抽脂 mascara foundation

回覆 引用 TOP

有咩問題?
外家係你老婆嘅父母
同佢老豆有3個女同潮州人冇咩關係
除非佢地淨係叫個孫去佢地度而你老婆就自己一個返深圳就有問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2016-9-28 05:52 PM 發表

問題系個B坐月做乜吾返自己屋企,要去外家,又吾系跟佢姓,係我外父佬恨屋企有個男孫-
老婆返外家坐月有咩問題?
外父都係bb嘅公公黎架
個bb跟你姓,外父都冇野做到架
老人家抱孫開心想見多d親近下好正常

就讓我愛你 證明有奇蹟
就算生命所剩無幾
只要擁抱瞬間的默契

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白人牙刷 於 2016-9-28 08:49 PM 發表
有咩問題?
外家係你老婆嘅父母
同佢老豆有3個女同潮州人冇咩關係
除非佢地淨係叫個孫去佢地度而你老婆就自己一個返深圳就有問題
系佢個仔生3個都系孫女,無男孫,
潮州人超級重男輕女你吾系吾知呀??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2016-9-28 13:54 發表

系佢個仔生3個都系孫女,無男孫,
潮州人超級重男輕女你吾系吾知呀??
我知
但我覺得你over reacted
你老婆都贊成返娘家嘅咪就下佢
又唔係叫佢同個仔喺果邊過人世

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白人牙刷 於 2016-9-28 08:56 PM 發表

我知
但我覺得你over reacted
你老婆都贊成返娘家嘅咪就下佢
又唔係叫佢同個仔喺果邊過人世
如果我太太返得去,我又要跟埋,
我一家三個,太太阿哥同個大肚老婆,+3個女=5個
再十埋兩老。10個人住3房1廁所😭
諗起要排隊冲涼就驚驚

回覆 引用 TOP

太太咁辛苦生完,有自己父母照顧會好啲,都係一個月姐

回覆 引用 TOP

世上只有自己的媽媽最好,就算你俾幾多錢請陪月都唔係自己親人。

尤其啱啱生完特別緊張,太太需要一位佢信得過嘅人,我可以話俾你聽唔係你,亦都唔係陪月,而係佢自己媽媽。

你唔鍾意嘅咪每日去探佢兩母子,自己返屋企訓。

回覆 引用 TOP

我都係返阿媽度坐月架,始終有屋企人睇住幫下手係好好多。

回覆 引用 TOP

我生完都係返外家坐月, o係外家有自己阿媽照顧, 幫手睇BB, 而且阿媽一定會比外人明白自己,唔駛下下order人地去做, 更何況陪月質素參差, 請著個唔好既都幾頭痕,  況且都係一個月之嘛, 時間好快過啦

回覆 引用 TOP

你比潮州佬更潮州佬lo
你同你外父唔妥ga?
今次你老婆話事啦,唔好比壓力佢,產前產後最易抑鬱。你老婆都十月懷胎左,唔係再忍多一兩個月都唔得呀?
你外父叫你老婆返去,無叫你全家,咪自作多情。bb成世對住你啦,呢一兩個月比佢外公錫下唔得既。。。?
你要記住,小朋友愈多人錫,對佢心理成長愈好。(當然錫同“種”係兩回事) 你叫你老婆同外父講好,唔好攞bb出街就好了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clay928 於 2016-9-29 04:40 PM 發表
你比潮州佬更潮州佬lo
你同你外父唔妥ga?
今次你老婆話事啦,唔好比壓力佢,產前產後最易抑鬱。你老婆都十月懷胎左,唔係再忍多一兩個月都唔得呀?
你外父叫你老婆返去,無叫你全家,咪自作多情。bb成世對住你啦,呢 ...
吾見佢錫下個3個孫女,之前連擺滿月酒都話吾擺,因為佢阿哥細佬抱男孫擺滿月請曬鄉下d親人朋友黎,個個讚抱男孫,-佢覺得女孫無面連滿月灑都無擺o

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。