註冊 登錄

- 香討焦點

- E-mail 此主題給朋友

-

回覆 引用 TOP

日常開支除開咁多人,
自己比自己果份就算了,
即使唔够用都咁話,
等父母諗辦法.

回覆 引用 TOP

天下無不是之父母. 好.
簷前滴水,點滴不分差,
今天你餵狗屎, 明天到你吃狗屎,
where u come from where u go.
問問自己,有無資格做父親做老豆老母..

古今股神, 皆陣列在前.
華倫·自助餐  /  左治·索K仔  /  傑西·佛地魔  /  安德烈·科斯托水龍 / motilek03

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 motilek03 於 2016-9-27 10:47 PM 發表

天下無不是之父母. 好.
簷前滴水,點滴不分差,
今天你餵狗屎, 明天到你吃狗屎,
where u come from where u go.
問問自己,有無資格做父親做老豆老母..
但我做父母既話我唔會諗住佢地大個靠佢地養囉
家用係講心意
俾係人情 唔俾係道理

我已經覺得自己好好 冇聽過同齡既好似有咁俾咁多 唔知係咪俾得太多佢地慣左
成日乞衣咁乞我真係好黑人憎 自己又唔係冇野做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abcd135 於 2016-9-27 11:07 PM 發表

但我做父母既話我唔會諗住佢地大個靠佢地養囉
家用係講心意
俾係人情 唔俾係道理

我已經覺得自己好好 冇聽過同齡既好似有咁俾咁多 唔知係咪俾得太多佢地慣左
成日乞衣咁乞我真係好黑人憎 自己又唔係冇野做
講緊你老豆老母.

古今股神, 皆陣列在前.
華倫·自助餐  /  左治·索K仔  /  傑西·佛地魔  /  安德烈·科斯托水龍 / motilek03

回覆 引用 TOP

樓主係女?

回覆 引用 TOP

樓主父母有冇收入?

冷靜觀察、穩住陣腳、沉著應付、韜光養晦
善於守拙、決不當頭、抓住機遇、有所作為

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yiyiallall 於 2016-9-28 11:10 AM 發表

樓主父母有冇收入?
樓主話佢地有做野

回覆 引用 TOP

樓主不如自己搬出黎住,出面檔房都係約三千幾,有獨立廁,有煮食爐,甚至再平啲都有

熱門搜尋: 中醫診所 皮膚敏感 坐骨神經痛 脊醫

回覆 引用 TOP

建議樓主自食其力搬出來自己住,話晒交租俾人地公道過俾伙食嘛係咪?

回覆 引用 TOP

同老豆老母攤牌囉,將所有不滿講哂出嚟,長期壓抑唔健康,只會令自己患情緒病。

回覆 引用 TOP

講到有D那過....  比少D 或手緊, 可以跟父母商量.
細老唔明比佢既事, 每個子女要做自己本分....

但老實, 現在這年代... 剛出來做野,可以比7000-8500家用... 實在好難得
言語間睇得出你孝順女..........
引用:
原帖由 abcd135 於 2016-9-27 10:22 PM 發表

我今年24歲 出左黎做野2年 屋企唔係有錢果d
頭果年半都keep住每個月俾7000-8500家用(視負果個月手唔手緊)
有時請下飲茶咁(從來唔會要我細佬俾錢,我一出聲問點解次次都要我俾,佢地就會話細佬冇做野,但其實佢有 ...

回覆 引用 TOP

不孝子女,同屋企咁斤斤計較。唔滿意搬走啦, 你以為搬咗出嚟嗰8000蚊就可以慳番?

回覆 引用 TOP

我讀書個陣 一日20蚊食飯+早餐 +零用  ,08年中五  老豆老母都有做野,我有怪佢地 因為我屋企唔係有錢 而且住公屋。

到做而家做野  個陣搵7K 俾1K.5 阿媽成日話 俾咁少,  我知少 我連草錢個份都俾埋你!
而家已經唔想俾 ,
窮人就係咁,  有錢少少的朋友 、同學  老豆老母會驚D子女 唔夠錢洗 心痛子女,

俾家用係香港人的惡病

回覆 引用 TOP

樓主講到底都係“公平“兩字。

但從來呢個世界都係唔公平,無奈

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。