註冊 登錄

同老婆因為阿女升中選校而嘈…

引用:
原帖由 James_Chem 於 2014-11-5 12:59 AM 發表

其實香港有啲係入U率高、唔駛死讀書、課外涉獵廣嘅名校,例如協恩、女拔、marymount等

女拔係鬥到七彩
個個平均考98分
你考95分已經俾人睇低
我同事個姨甥女去年攞奬學金去英國讀law
成績一流但頂唔順女拔嘅競爭氣氛
當年都從女拔轉校到St. Paul Convent讀
唔好以為女拔運動勁代表讀書競爭唔激烈

讀唔讀名校我睇小朋友嘅鬥心和受壓力嘅能力
有鬥心能受壓嘅讀名校打落嘅基礎係強過普通學校
對以後讀書做事十分有用
上面都有師兄指出名校考第尾都可以勁過普通學校成績中上嘅學生

我個女今年升中一
之前讀一間有d名氣嘅小學全級尾20名
年初幫佢揀學校時我一間band1都無揀
一來成績普通機會不大
二來佢冇咩鬥心長期包尾盞無心機讀
e家讀間普普通通band2
開學至今咁多個小測都keep住全班頭5名
feel到佢開始享受果份成功感
現在溫書比以前較有心機

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 greywood 於 2014-11-4 04:47 PM 發表

好簡單,名校入U率可以係 100%,而100%既入U率係因為教得好,讀唔到果D一早比人踢左。有同學讀咁耐某科學校考試未合格過,考公開試羅A。有同學被踢走,新學校考第一。考公開試全部緊緊合格。

所以明顯地,就算你 ...
No no no. 所謂名校,入U率高,皆因入去個d都係band 1學生,未必係學校教得好,係本身呢班都係讀得書既人(p.s.. 香港學校係冇banding的,不過,多band 1生鍾情既咪自然b 1學校咁解),加上而家家長都做咪學校個份,其實好多名校老師都好hae,只係學生叻,家長又博命,一間學校大部份人都係咁,自然就好讀書氣氛。。。題外話,而家好少老師真有heart去教學生(我自己覺得唔多), 鮮x行個已經少有幾有心既校長。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marawong 於 2014-11-5 05:37 PM 發表

No no no. 所謂名校,入U率高,皆因入去個d都係band 1學生,未必係學校教得好,係本身呢班都係讀得書既人(p.s.. 香港學校係冇banding的,不過,多band 1生鍾情既咪自然b 1學校咁解),加上而家家長都做咪學校個 ...

入名校幾時都唔係貪佢教得好
讀得書嘅學生去到邊間學校都讀得好
讀名校係想要佢個校友網絡和家長網絡啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wsp 於 2014-11-5 05:44 PM 發表

入名校幾時都唔係貪佢教得好
讀得書嘅學生去到邊間學校都讀得好
讀名校係想要佢個校友網絡和家長網絡啫
是的,正是如此。。。傳統名校好多講到明(喑地堙^只收全校頭5,當然,亦有d幸運大抽獎入到,個point係,你入到但能力唔得都墊底,棧攪,因為老師邊得閒理你,好多名校見學生唔得,問番家長點解。。。而家有好多名校招攬運動醒個d幫佢打江山,又唔幫佢功課,到最後,會考屎左,冇人可憐。。。講到尾,真係要睇小朋友性格及能力。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 marawong 於 2014-11-5 09:19 PM 發表

是的,正是如此。。。傳統名校好多講到明(喑地堙^只收全校頭5,當然,亦有d幸運大抽獎入到,個point係,你入到但能力唔得都墊底,棧攪,因為老師邊得閒理你,好多名校見學生唔得,問番家長點解。。。而家有好多 ...
新興名校要谷成績又另一套做法
有個街坊個女入左沙田no.1名校
學校講到明預左你自己响屋企讀哂書
唔明可以上堂問
上堂係唔會教課文
只會教額外增值嘢和做project

回覆 引用 TOP

理念唔同,唔好話邊個啱邊個唔啱,可以試下問小朋友既意見

天網一罩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wsp 於 2014-11-5 09:32 PM 發表

新興名校要谷成績又另一套做法
有個街坊個女入左沙田no.1名校
學校講到明預左你自己响屋企讀哂書
唔明可以上堂問
上堂係唔會教課文
只會教額外增值嘢和做project

http://n2.hk/d/images/r ...
唉,而家係咁架,所以真係好睇小朋友性格,能力,唔係為入名校而入。。。

回覆 引用 TOP

雖然我都明白名校入得到都未必好,入到去墊底讀唔到心儀學科又無意思,又係果句睇能力啦,讀名校最好處未必係師資特别好,而是於處於一班高水平朋輩之中可提高自己的水平

熱門搜尋: 韓國代購 韓國護膚品 soak off gel 粉餅

回覆 引用 TOP

等你女入左去讀先啦,之後讀得唔開心可以轉校,最緊要你女要學識表達意見同感受,你地有無問過女既意見先?兩公婆嘈唔實際⋯入左又唔係無得轉校,一人讓一步啦,阿女10幾歲應該知自己想點,入左去試下先囉

回覆 引用 TOP

留意返唔同中學高中課程提供唔同科目讀及應考文憑試,有時做亞媽要面對好多親戚嘅壓力(尤其奶奶),個個都想小朋友好,請體諒

回覆 引用 TOP

呢樣野大家或多或少一定有吾同的意見。小囡舊年也是升中,我採用的解決方法是在十月開始d中學有簡介會時個個星期去參觀吾同的中學,然後集合三方意見來揀間合乎三人意向的。(千祈吾好忽視小朋友意見,因始終是小朋友讀。)不過五年班現階段最緊要考好個呈分試。炒咗就邊間都無得諗。

熱門搜尋: 貸款 信用卡優惠 債券 創業基金 人民幣定期

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。