註冊 登錄

同老婆因為阿女升中選校而嘈…

努力工作賺錢供個女去外國留校,不必參與香港因資源欠缺而起之入U競爭。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fandaz 於 2014-11-3 10:25 AM 發表

其實同老婆都唔係第一次因為幫阿女揀學校而嘈…

由老婆知道自己大左肚,係個女果時,老婆就已經開始幫佢plan定出世之後既路..我果陣已經笑佢..咁快幫佢諗定哂,佢唔洗自己行架啦?
老婆就話佢係要自己行,但要行既路我 ...
香港就係多呢D怪獸家長。小朋友係要幫佢準備去行自己既路;唔係幫佢準備條路。

You should help your kid prepare himself, not prepare the path for him.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 填不盡 於 2014-11-3 11:47 AM 發表

問題在於:你老婆點解「覺得一定要揀間入U率高啲既學校」?點解比率低啲唔得?

我好多朋友都有咁嘅心態,我一直都唔明。間學校嘅入U率高又點先?到最後決定入唔入到大學,始終係睇返我仔 ...
好簡單,名校入U率可以係 100%,而100%既入U率係因為教得好,讀唔到果D一早比人踢左。有同學讀咁耐某科學校考試未合格過,考公開試羅A。有同學被踢走,新學校考第一。考公開試全部緊緊合格。

所以明顯地,就算你響名校包尾,出去考試一樣叻過好多人。

回覆 引用 TOP

我覺得入邊間唔係問題~問題係升左中學是否一樣咁谷法wor~
如果入左間入u 率低ge 中學, 你老婆可能會發癲狂谷個女~
你老婆鍾意入u 率高ge 中學, 咪由佢law~ 佢用左咁多年精心怖署, 你想打破佢如意算盤, 佢嬲死你wor~不如諗定升中後,點同你老婆bargain 仲好la~
如間學校入u 率70%, 你個女全級名次keep到頭一半, 咁就可以去學d 興趣班之類~

回覆 引用 TOP

點解唔比個女自己提出意見,麥sir說:[地球無最好中學,只有最適合子女自己的中學。]

老友比個仔自己揀間屋企附近和少功課的band 2 學校(每年少於十個學生入U), 世侄用課餘時間學法文和做空童軍,結果17歲考到法國國家語文試,19歲考到獎學金和私人飛機執照。

建議深入了解兒女興趣和志向。

回覆 引用 TOP

間學校入u率高係因為佢地會收d成績好學生,自然入u的人多d

而且名校學生自殺率一樣高d

回覆 引用 TOP

講真,而家既香港,入U率高又如何,況且,而家只要肯培養,入U一d都唔難,再者,入U高,又或者間學校banding高,唔代表佢係好學校,只係多B1生鍾情呢間學校。。。而家你想想,後生一代,除左要讀好書,仲要d咩係而家怪獸學校比唔到既?你教曉到佢,就出到社會好大優勢。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樂天兒 於 2014-11-4 18:07 發表

間學校入u率高係因為佢地會收d成績好學生,自然入u的人多d

而且名校學生自殺率一樣高d

請問係邊度可以搵到呢個資料?

回覆 引用 TOP

一早數定錢預去外國最好,或之佢香港壓力大,預左去外國就可以開心學習

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thy00155 於 2014-11-4 08:05 PM 發表

一早數定錢預去外國最好,或之佢香港壓力大,預左去外國就可以開心學習
咁你就醒d,殊途同歸,到左22,23歲,大家都大畢,出國freestyle形式教育,開心d,香港。。。唔洗講,但大家都大畢,最重大家思維都有不同。。。

回覆 引用 TOP

我愛你何其遲,恆古常新的美,我愛你何其遲!
就算間學校有好多唔同類形課外活動,功課都會好忙架,最多只能TAKE到2樣
輕唔輕鬆應該係睇個人態度同情商多D 呢樣野家教緊要D
揀學校 教師既資質真係好好好重要  入U率高不無道理架
要知道呢個世上真係有好多誤人子弟既教師.............

回覆 引用 TOP

其實你會唔會找一啲入U率高, 但課程不太辛苦的學校?

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。