註冊 登錄

冇能力真係唔好生細路

冇能力真係唔好生細路 E-mail 此主題給朋友

屋企依家養幫人地揍緊個3歲小朋友
係我外甥女個幼稚園同班同學,亦住係格離樓度
家姐離婚至搬返屋企住,冇做野,幫人揍仔有錢收
我想講個小朋友好慘,呢幾日我都請左假,又落雨所以冇出街
基上除左星期日之外,佢一放學就會上黎我屋企等佢老豆/老母接佢走
而我平日基本上見佢唔到,皆因佢平時8點前就俾人接走,而我多數日日OT至8點打後至返到屋企
但呢幾日連我覺得愈黎愈唔對路
今晚到依家仲未接佢返去,你問我依家算晏嗎?我答你唔算,但係對於一個3歲小朋友呢個時間應該夠鐘訓教
兩公婆都做有做野,一做就好似唔記得左有個仔係度咁
岩先佢老母打電話黎,個小朋友居然驚,我問家姐點解會咁,原來兩公婆平時就成日對個仔爸爸媽媽夠鐘返工,搞到佢好抗拒佢地,唔駛講平時一定冇乜點同個小朋友溝通
亦係佢談吐中知道,佢理解能力,講說話技巧比其他小朋友差得多
成日問非所答,做錯事罵佢冇表情,你話罵返我,發下脾氣我都覺得正常
一個好好地地小朋友應該係咁嗎?
兩公婆既然咁忙,應該唔好生,咁搞實害左佢
請個工人養佢咪得囉!咁做有咩分別?
既然生佢出黎,就有責任養佢教佢
佢依家返到屋企沖涼訓教,第2日又上黎,屋企只係用黎訓教?
所以同各位將計劃生小朋友既朋友,生佢前要考慮清楚
考慮D乜?有耐性,多溝通,教授知識
鍾意小朋友唔等於鍾意養小朋友
(剛剛至接走左佢)

回覆 引用 TOP

有頭髮邊個想做光頭呀,樓主篇文長到同有啲睇得唔係好明,

回覆 引用 TOP

啱,就算有錢但唔識教都唔好生
費事害左下一代

我多麼想每一次的美麗 是因為你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wsl322000 於 2013-4-6 10:37 PM 發表

屋企依家養幫人地揍緊個3歲小朋友
係我外甥女個幼稚園同班同學,亦住係格離樓度
家姐離婚至搬返屋企住,冇做野,幫人揍仔有錢收
我想講個小朋友好慘,呢幾日我都請左假,又落雨所以冇出街
基上除左星期日之外,佢一放學 ...
你D中文都幾難明白, 不如你反問下自己父母當時係唔係都係一樣, 你呢D完全唔識睇諒他人, 我覺得你父母生錯你出嚟多過個對父母. 你完全唔明白生育嘅意義.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lilywongmama 於 2013-4-8 10:03 AM 發表

你D中文都幾難明白, 不如你反問下自己父母當時係唔係都係一樣, 你呢D完全唔識睇諒他人, 我覺得你父母生錯你出嚟多過個對父母. 你完全唔明白生育嘅意義.
樓主只係看不過眼個細路咁慘而已,有幾難明 自己生完對仔女唔理掉俾人湊就好有意義 ,唔好同我講要返工做藉口,生之前對父母會唔知自己工時長,照顧唔到仔女咩 有時唔係唔俾你生,但都要有自知之明,無謂害下一代阿,既然明知無時間理仲咩唔做足安全措施呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級賤民 於 2013-4-7 10:33 PM 發表

有頭髮邊個想做光頭呀,樓主篇文長到同有啲睇得唔係好明,

樓主都係覺得細路慘而已,父母明知無時間理又要死去生,係只係不自量力,無自知之明,不負責任而已 呢個世代已經容許你地扑野唔使為左生仔女,快感一樣可以有,連最普遍的安全措施都唔做,下一代其實真係俾你地呢種無責任心的父母害死,為生而生

回覆 引用 TOP

而家唔生好過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lilywongmama 於 2013-4-8 10:03 AM 發表

我細個果時老母做家庭主婦,老豆返工(行船,一年見幾日)
老母好惡,嘈少少就俾佢打,真係叫做打到大
你問我對老母咩感覺,起初係好唔鍾意佢,但人大左再冇呢種感覺,反而覺得佢係為我好至咁做
依家仔大女大,佢再冇包袱,呢幾年開始再做返野,同佢既關係愈黎愈好
相反,對老豆反而冇感覺,點解?咪就係自細根本冇理過我
做咩都好,佢冇響我身邊出現過,完全冇感覺可而
我冇怪佢,搵食要緊,唔係點樣養大我
但就冇左父子2者之間既溝通
你明唔明白我想講D乜?

生育唔通就係生出黎咁簡單?
俾飽飯佢食,供佢讀書,呢D就係生育既意義?
親子溝通唔包響入面?
佢做錯事,係咪要將所有野推哂學校?

回覆 引用 TOP

依家大部份兩公婆都做野,好多人都係咁

回覆 引用 TOP

我身邊認識嘅父母,有好多識得生仔唔識得教仔.

回覆 引用 TOP

有幾慘?
宜家大部份家庭都係兩公婆工作 小朋友俾其他人照顧 放工先接番走
除非一個人都可以搵3萬以上 否則兩公婆都工作係正路

熱門搜尋: cosmetics make up 粉餅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 crystal98 於 2013-4-9 08:19 AM 發表

我身邊認識嘅父母,有好多識得生仔唔識得教仔.
只係一時之快

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 米高奧雲 於 2013-4-8 10:12 PM 發表

依家大部份兩公婆都做野,好多人都係咁
好多人都咁做唔代表對,我最唔明明知生完無人理,做咩要生,當細路波咁踢 將來唔好怪小朋友大左對你唔好,同你地講何必有我

回覆 引用 TOP

引用:

我覺得樓主D中文完全清楚明白,會唔會係你自己領悟能力出咗問題,駛唔駛問番你父母,有冇生錯你?又唔見你識體諒吓樓主喎,咁講嘢你細個又係人地帶大?

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。