註冊 登錄

點解要生我出嚟

點解要生我出嚟 E-mail 此主題給朋友

而家好多人都決定唔生,我好想問下d父母其實有冇諗過點解要生?
好多人自己都顧唔掂,又唔係覺得人生好美好,仲要生d人出嚟受苦,我覺得真係d好不負責任嘅行為。。有d又生咗又唔識教(/直情唔理),成日只係罵d細路、心理虐待佢地,仲想佢地大咗報答返自己,真係好無恥。
係咪我太偏激 大家點睇

回覆 引用 TOP

你唔係太偏激,大把人同你想法一樣

一日仲有六合彩就有生活自由,俾屋企人享福的希望

回覆 引用 TOP

有料先可以講理想, 你有冇呀? 冇就回歸現實啦
現實就係肚餓就要食飯, 食完就要痾.
你可以話我唔食唔痾咩??? 唔得ga麻
如果個個都可以唔理現實去搵理想,
咁仲邊有人願意做sales, 做waiter,揸巴士,
斬豬肉, 洗toilet, 倒垃圾....etc ?
就係因為大部分人都要理現實呢個社會先run到,

回覆 引用 TOP

生左出泥 又要多一個為左解決3餐而去活著  咁又有o麥為

熱門搜尋: 懷孕須知 孕婦飲食 嬰兒用品 bb奶粉 baby bb用品

回覆 引用 TOP

回覆 3# 的帖子

引用:
原帖由 lonelygor 於 2012-8-16 08:28 PM 發表

好多狗公為了一刻爽死,無理後果,最後咪生產左你呢d貨品。

仲有有d學人有後點都要追仔個隻,又吾自量無身家,無財力,結果咪又出現你呢種下等貨。

** 如果身家食幾世都未用得完,又怕益街外人,生十打八打都無問 ...
稱呼人做狗公、呢d貨品、呢種下等貨、呢種人,真係要讚下你夠霸氣
相信你一定係身家食幾世都未用得完,又怕益街外人,於是就生十打八打,一定成世都唔lonely。真係好想好似你咁叻呀, lonely gor

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ghjklasdf 於 2012-8-16 08:59 PM 發表

生左出泥 又要多一個為左解決3餐而去活著  咁又有o麥為
我份人好現實,應該話有邊個可以唔現實,冇人係活係夢幻之中。我覺得有冇錢都有自己要面對嘅現實。有錢嘅人d錢都唔係自己留係屋企就會有。不過的確如你所言,社會上有錢嘅人係好多方面都會有優勢。而最冇錢嘅一群人,又真係秒秒都只顧得上搵啖食,受生活所迫。

近年愈見香港低下階層生活嘅苦況,我只係有感好多人都沒有認真思考過身為父母把一條生命帶來世上的責任。我更不解為何有些人長貧難顧仍然要生育,何苦呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lostpig 於 2012-8-16 03:29 PM 發表

而家好多人都決定唔生,我好想問下d父母其實有冇諗過點解要生?
好多人自己都顧唔掂,又唔係覺得人生好美好,仲要生d人出嚟受苦,我覺得真係d好不負責任嘅行為。。有d又生咗又唔識教(/直情唔理), ...
咁你父母點答你、點解要生你出泥???

回覆 引用 TOP

靠自己啦

熱門搜尋: 韓國時裝 crystal 名牌

回覆 引用 TOP

依家生左都唔識教...一黎無時間,二黎依家D小朋友識既野我地都未必識

熱門搜尋: service apartments 物業按揭 洗碗 裝修設計

回覆 引用 TOP

本帖隱藏的內容需要積分高於 1.0E+20 才可瀏覽

熱門搜尋: 抽脂 韓國護膚品 韓國代購 保濕 liposuction

回覆 引用 TOP

不負責任既人大把,負責任既又大把,你好難一概而論,除非有個不負責任既父母睇到你篇野又肯答你啦
點解要生,有好多理由架喎,我諗係想要有自己bb係第一個理由

回覆 引用 TOP

我生仔係由於生活穩定,可以供給仔仔所需,相信自己管教得到小朋友。我認為如果生活環境太差,學歷低見識太少的人仕,或者無心機教,簡單講,即自己都未顧得掂果批,真係唔應該生。

回覆 引用 TOP

就算父母負責任又點,佢地無時無刻都話做人係辛苦,明知係咁,何必仲生我地出來 我真係好廢,唔理讀書定工作,都唔知做人為咩,我廢到連走的勇氣都無

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lostpig 於 2012-8-16 10:28 PM 發表

我份人好現實,應該話有邊個可以唔現實,冇人係活係夢幻之中。我覺得有冇錢都有自己要面對嘅現實。有錢嘅人d錢都唔係自己留係屋企就會有。不過的確如你所言,社會上有錢嘅人係好多方面都會有優勢 ...
也許有目的的生育,例如,生完俾政府養對下一代更好,至小下一代唔使同你捱

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 49 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。