註冊 登錄

[理性討論] 窮人唔應該生仔

哲版陶春大弟子
咁請問何為窮!窮的定意是點樣呢?
今日窮難保明天富嗎?
至於滿足唔到你的無限購物慾就批評人累人累物又點可以「理性討論」

熱門搜尋: cosmetics make up 粉餅

回覆 引用 TOP

呢個話題好敏感
一觸即發
會引起好多爭論.......

其實理性地去觀察
人類從很早以前已經開始察覺
人口膨膨脹所帶來的災禍

膨脹起因有很多種
在此不費時討論
但原因如何都好
後果確實需要大家理性面對

回覆 引用 TOP

不如話 吾識如何做父母, 吾好生仔。

回覆 引用 TOP

哲版陶春大弟子
我想問...誰是第一位提出:「窮人唔應該生仔」衣個理論?

回覆 引用 TOP

哲版陶春大弟子
窮人生仔 = 累人累物 = 自私不負責任 = 大家活受罪 = 折磨新生命

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
我唔知自己咁講岩唔岩,
好似有樣野叫做"遺傳貧窮".
即係上一代無咩錢, 咁佢地生左下一代出來之後,
無咩錢培育佢地, 到呢D小朋友長大左之後, 自然唔夠人地競爭,
高人工, 高職位, 好難先到佢地做.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 4cdiamond 於 2010-6-15 00:39 發表

我唔知自己咁講岩唔岩,
好似有樣野叫做"遺傳貧窮".
即係上一代無咩錢, 咁佢地生左下一代出來之後,
無咩錢培育佢地, 到呢D小朋友長大左之後, 自然唔夠人地競爭,
高人工, 高職位, 好難先到佢地做.
李x誠的老豆都好似無錢, 我地的律政司個老豆都好似無錢.

世代貧窮係因為父母都唔肯拚搏搵食, 佢地仔女有樣學樣. 唔一定係窮之因, 亦可以因父母係二世祖, 敗家係佢地的專業. 富不過三代亦因此而起.

滅六國者,六國也,非秦也;族秦者,秦也,非天下也。...秦人不暇自哀,而後人哀之;後人哀之,而不鑑之,亦使後人而復哀後人也。
A wise man does not predict but jokers do.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 奢春圖你b仔 於 2010-6-13 23:11 發表

香港地無錢好多野都好惡搞
限制曬個仔女既成長..
仲要同d仔女講[嘜你咁唔知足]黎合理化自己性欲..唔夠錢仲走去生仔累己累人...
理性討論, 但又帶有濃厚的歧視色彩.

假設, 世上的窮人絕子絕孫. 比佢地較富有的人就變成窮人, 亦跟住要絕子絕孫, 如此類推, 最後無窮人了, 不過亦全部變成窮人.

唔知是否理成推論?

滅六國者,六國也,非秦也;族秦者,秦也,非天下也。...秦人不暇自哀,而後人哀之;後人哀之,而不鑑之,亦使後人而復哀後人也。
A wise man does not predict but jokers do.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星魂999 於 2010-6-14 23:17 發表

窮人可以生d女去做雞
做雞都無所謂, 以服務換取金錢, 一買一賣, 你情我願.

近期發現援交的女性也不一定窮家出身, 請不要看不起窮人. 何況, 色情的從業員分分鐘錢多過你.

最無用係有能力搵錢而唔去自食其力, 厭3厭4, 最後靠政府養, 但亦不滿足, 得吋進呎, 好似全世界欠佢地.

熱門搜尋: 股票 醫療保險 借貸 物業貸款

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nofeetbird 於 2010-6-15 01:30 AM 發表

李x誠的老豆都好似無錢, 我地的律政司個老豆都好似無錢.

世代貧窮係因為父母都唔肯拚搏搵食, 佢地仔女有樣學樣. 唔一定係窮之因, 亦可以因父母係二世祖, 敗家係佢地的專業. 富不過三代亦因此而起.
其實, 又有幾多個呢D人呀? 我先要講明, 我唔係睇小人地,
我只係覺得條路好行D, 同埋條路難行D咁解姐.
即係屋企經濟可以負擔俾你學多樣語言, 同你自己出去做野之後,
自己搵到錢再學, 相比之下,前者條路會易行D.

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。