標題: [發問] 太太話坐月返娘家 [打印本頁]

作者: wingwing1234566    時間: 2016-9-28 02:55 PM     標題: 太太話坐月返娘家

因為我同太太出左黎兩個住,下個月就生得,怕我兩個生手搞吾掂,深圳已經請左陪月阿姨準備曬BB用品,有中港車,吾洗佢行路過關,今日我上網查可以幾耐拎齊證件返深圳,點知話吾返去坐月,話返娘家,其實就系佢阿爸恨有男孫想有男孫湊,,外父佬潮州人,佢仔生3⃣️個都系女,有乜理由叫我個仔去外家坐月!!又吾系跟佢姓,真是越諗就越嬲!
作者: vyvyhk125    時間: 2016-9-28 04:54 PM

有咩問題,熟人湊仲好
作者: wingwing1234566    時間: 2016-9-28 05:52 PM

引用:
原帖由 vyvyhk125 於 2016-9-28 04:54 PM 發表

有咩問題,熟人湊仲好
問題系個B坐月做乜吾返自己屋企,要去外家,又吾系跟佢姓,係我外父佬恨屋企有個男孫-
作者: GOR716    時間: 2016-9-28 08:02 PM

其實老婆生仔咁辛苦,佢話想返外家咪由佢囉,你理得你外父丫……個仔係跟你姓就得啦∼
作者: 白人牙刷    時間: 2016-9-28 08:49 PM

有咩問題?
外家係你老婆嘅父母
同佢老豆有3個女同潮州人冇咩關係
除非佢地淨係叫個孫去佢地度而你老婆就自己一個返深圳就有問題
作者: snowie    時間: 2016-9-28 08:53 PM

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2016-9-28 05:52 PM 發表

問題系個B坐月做乜吾返自己屋企,要去外家,又吾系跟佢姓,係我外父佬恨屋企有個男孫-
老婆返外家坐月有咩問題?
外父都係bb嘅公公黎架
個bb跟你姓,外父都冇野做到架
老人家抱孫開心想見多d親近下好正常
作者: wingwing1234566    時間: 2016-9-28 08:54 PM

引用:
原帖由 白人牙刷 於 2016-9-28 08:49 PM 發表

有咩問題?
外家係你老婆嘅父母
同佢老豆有3個女同潮州人冇咩關係
除非佢地淨係叫個孫去佢地度而你老婆就自己一個返深圳就有問題
系佢個仔生3個都系孫女,無男孫,
潮州人超級重男輕女你吾系吾知呀??
作者: 白人牙刷    時間: 2016-9-28 08:56 PM

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2016-9-28 13:54 發表

系佢個仔生3個都系孫女,無男孫,
潮州人超級重男輕女你吾系吾知呀??
我知
但我覺得你over reacted
你老婆都贊成返娘家嘅咪就下佢
又唔係叫佢同個仔喺果邊過人世
作者: wingwing1234566    時間: 2016-9-28 09:04 PM

引用:
原帖由 白人牙刷 於 2016-9-28 08:56 PM 發表

我知
但我覺得你over reacted
你老婆都贊成返娘家嘅咪就下佢
又唔係叫佢同個仔喺果邊過人世
如果我太太返得去,我又要跟埋,
我一家三個,太太阿哥同個大肚老婆,+3個女=5個
再十埋兩老。10個人住3房1廁所😭
諗起要排隊冲涼就驚驚
作者: Mini20160607    時間: 2016-9-28 09:37 PM

太太咁辛苦生完,有自己父母照顧會好啲,都係一個月姐
作者: petarabbit    時間: 2016-9-29 08:14 AM

世上只有自己的媽媽最好,就算你俾幾多錢請陪月都唔係自己親人。

尤其啱啱生完特別緊張,太太需要一位佢信得過嘅人,我可以話俾你聽唔係你,亦都唔係陪月,而係佢自己媽媽。

你唔鍾意嘅咪每日去探佢兩母子,自己返屋企訓。
作者: 。希素。    時間: 2016-9-29 11:27 AM

我都係返阿媽度坐月架,始終有屋企人睇住幫下手係好好多。
作者: 影山留加    時間: 2016-9-29 02:30 PM

我生完都係返外家坐月, o係外家有自己阿媽照顧, 幫手睇BB, 而且阿媽一定會比外人明白自己,唔駛下下order人地去做, 更何況陪月質素參差, 請著個唔好既都幾頭痕,  況且都係一個月之嘛, 時間好快過啦
作者: clay928    時間: 2016-9-29 04:40 PM

你比潮州佬更潮州佬lo
你同你外父唔妥ga?
今次你老婆話事啦,唔好比壓力佢,產前產後最易抑鬱。你老婆都十月懷胎左,唔係再忍多一兩個月都唔得呀?
你外父叫你老婆返去,無叫你全家,咪自作多情。bb成世對住你啦,呢一兩個月比佢外公錫下唔得既。。。?
你要記住,小朋友愈多人錫,對佢心理成長愈好。(當然錫同“種”係兩回事) 你叫你老婆同外父講好,唔好攞bb出街就好了。
作者: wingwing1234566    時間: 2016-9-29 10:13 PM

引用:
原帖由 clay928 於 2016-9-29 04:40 PM 發表

你比潮州佬更潮州佬lo
你同你外父唔妥ga?
今次你老婆話事啦,唔好比壓力佢,產前產後最易抑鬱。你老婆都十月懷胎左,唔係再忍多一兩個月都唔得呀?
你外父叫你老婆返去,無叫你全家,咪自作多情。bb成世對住你啦,呢 ...
吾見佢錫下個3個孫女,之前連擺滿月酒都話吾擺,因為佢阿哥細佬抱男孫擺滿月請曬鄉下d親人朋友黎,個個讚抱男孫,-佢覺得女孫無面連滿月灑都無擺o
作者: wingwing1234566    時間: 2016-9-29 10:27 PM

引用:
原帖由 clay928 於 2016-9-29 04:40 PM 發表

你比潮州佬更潮州佬lo
你同你外父唔妥ga?
你外父叫你老婆返去,無叫你全家,咪自作多情。bb成世對住你啦,呢 ...
其實系我外父佬吾妥我,我同佢女結婚,外父先上過我屋企,就狂彈我間屋風水吾好,話說一入門個廚房系左手面,,要右手先好,又話間房床尾對住塊落地大玻璃,對個人運程吾好,話曬我都住緊九龍站成3千幾萬單位,6年已經比曬全數o我做銀行投資部門就話我吾實際無一技之長。吾通好似佢做廚房就一技之長
作者: clay928    時間: 2016-9-30 12:06 AM

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2016-9-29 10:27 PM 發表

其實系我外父佬吾妥我,我同佢女結婚,外父先上過我屋企,就狂彈我間屋風水吾好,話說一入門個廚房系左手面,,要右手先好,又話間房床尾對住塊落地大玻璃,對個人運程吾好,話曬我都住緊九龍站成3千幾萬單位,6年已 ...
你外父係畸呢,你後輩做細既咪尤佢lo. 同佢癲做咩?你同佢對抗即係一擔擔。你幾叻都唔及你忍到佢叻!
你唔好令你老婆難做。
作者: tearstream    時間: 2016-9-30 10:07 AM

你住九龍站3千萬的單位, 咁叫你外母搬去你度住, 陪你老婆坐月囉
咁就唔駛10個人逼埋一間屋啦
作者: micmic6    時間: 2016-9-30 10:37 AM

唔係個B 坐月, 係你太太坐月, 父母係你太太成世人最親同最可靠H人,只有自己媽媽會係呢個時候無條件給予最大幫忙。 我唔覺得有咩問題。
引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2016-9-28 05:52 PM 發表

作者: rave666    時間: 2016-9-30 01:05 PM

返屋企有屋企人照顧仲好啦
作者: ~fsh~    時間: 2016-9-30 10:43 PM

車..... 咁大篇野, 原來樓主同外父唔岩, 去家事版講啦
作者: 火爆羊咩咩    時間: 2016-10-1 03:56 AM

話時話,深圳請陪月要幾錢?我都可能要請。
作者: wingwing1234566    時間: 2016-10-1 12:42 PM

引用:
原帖由 火爆羊咩咩 於 2016-10-1 03:56 AM 發表

話時話,深圳請陪月要幾錢?我都可能要請。
1萬2千,個陪月阿姨系我朋友之前用過話幾好-好怕請到吾好的
作者: clay928    時間: 2016-10-1 02:12 PM

啱啱生完就要坐長途車。。陰公,我尋日上產後講座,話1個月內,摺衫都唔好,淨係瞓、食、去廁所,同餵人奶。
屋企咁大,點解唔留喺屋企?香港陪月大把。
作者: wingwing1234566    時間: 2016-10-1 02:20 PM

引用:
原帖由 clay928 於 2016-10-1 02:12 PM 發表

啱啱生完就要坐長途車。。陰公,我尋日上產後講座,話1個月內,摺衫都唔好,淨係瞓、食、去廁所,同餵人奶。
屋企咁大,點解唔留喺屋企?香港陪月大把。
由沙田自己揸車返到深圳都系1個鐘,吾洗落車過關检查有幾陰公o香港得千幾呎,深圳獨立屋有有花園,環境空氣都好d,,
作者: jesuisPomme    時間: 2016-10-1 02:41 PM

就講食品安全深圳都夠差啦 真係估唔到會有人走返上大陸坐月。 如果你老婆餵人奶 咁食既野會直接過比阿B,你想佢食超標農藥?抗生素同瘦肉精?定係每日走私上深圳,如果你自己有農場又另計既。何況生完攞證件都要起碼十零日,咁你老婆點算?始終生完會想留返係自己熟悉既地方,心情最重要,同埋潮州人內孫外孫分得好清架
作者: clay928    時間: 2016-10-1 03:08 PM

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2016-10-1 02:20 PM 發表

由沙田自己揸車返到深圳都系1個鐘,吾洗落車過關检查有幾陰公o香港得千幾呎,深圳獨立屋有有花園,環境空氣都好d,,
第一個月要卧床,間屋大反而唔方便,去廁所都遠d. 屋幾大都唔關事
雖然空氣可能好d, 但香港擺部空氣清新機都得。不過最緊要你老婆自己揀先抖得安樂,佢千其唔好有壓力同憂心。
作者: 貧窮神來了    時間: 2016-10-1 06:53 PM

自己父母照顧放心
作者: matcha13579    時間: 2016-10-2 12:08 AM

you sound incredibly selfish
作者: siusumdd    時間: 2016-10-2 10:13 AM

我自己都係返娘家坐月,對於我來講心情都好啲
作者: jijijaja    時間: 2016-10-2 07:19 PM

附近有冇酒店呀。你在附近住下得嘛?
作者: muuiii    時間: 2016-10-2 10:01 PM

我都係番娘家坐月呀,我老公好支持喎,起碼我自己覺得咁係最舒服。你似乎介意唔同姓多d

作者: 小美人2006    時間: 2016-10-3 03:08 AM

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 28-9-2016 14:55 發表

因為我同太太出左黎兩個住,下個月就生得,怕我兩個生手搞吾掂,深圳已經請左陪月阿姨準備曬BB用品,有中港車,吾洗佢行路過關,今日我上網查可以幾耐拎齊證件返深圳,點知話吾返去坐月,話返娘家,其實就系佢阿爸恨 ...

而家好多女仔都翻自己屋企坐月架啦! 有問題咩? 自己屋企永遠好過人地屋企囉! 搬出黎住梗加要翻自己屋企啦!
作者: c9fans    時間: 2016-10-3 01:30 PM

三千萬豪宅六年供完,但竟然安排個老婆返大陸坐月,果度又唔係佢鄉下,你話外國空氣好瓥ㄧ隉A完全唔合理囉,生完咁辛苦仲要佢一個人生路不熟的環境靠一個陌生人照顧,斷六親咁,你無牮X?好懷疑你有幾為佢設想,放佢番娘家,等佢屋企人錫番下佢啦。
作者: hoikin_hk    時間: 2016-10-3 03:59 PM

好奇問, 阿B點過關 ? 未攞出世紙可以過關?
作者: wingwing1234566    時間: 2016-10-3 04:53 PM

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2016-10-3 03:59 PM 發表

好奇問, 阿B點過關 ? 未攞出世紙可以過關?
6日就可以拎齊證件返去,我第一個小朋友都系
作者: chiwing64    時間: 2016-10-3 11:41 PM

引用:
原帖由 jesuisPomme 於 2016-10-1 02:41 PM 發表

就講食品安全深圳都夠差啦 真係估唔到會有人走返上大陸坐月。 如果你老婆餵人奶 咁食既野會直接過比阿B,你想佢食超標農藥?抗生素同瘦肉精?定係每日走私上深圳,如果你自己有農場又另計既。何況生完攞證件都 ...
吾一定,衣家D内地人買嘢都好小心,亦都吾係大陸所有嘢都有問題的H。
作者: jesuisPomme    時間: 2016-10-4 08:56 AM

引用:
原帖由 chiwing64 於 2016-10-3 11:41 PM 發表

吾一定,衣家D内地人買嘢都好小心,亦都吾係大陸所有嘢都有問題的嘅。
真天真 你一定無係大陸生活過
作者: Rabbitintheair    時間: 2016-10-4 11:36 PM

生完既女人,有自己媽媽照顧點都好過陪月。