標題: 同老婆因為阿女升中選校而嘈… [打印本頁]

作者: fandaz    時間: 2014-11-3 10:25 AM     標題: 同老婆因為阿女升中選校而嘈…

作者: 填不盡    時間: 2014-11-3 11:47 AM

作者: GJ225    時間: 2014-11-3 01:11 PM

一間學校會變成名校, 當然係有佢本身令到學生成功既秘訣, 唔係改個靚名就會變名校的.

學生就好似係麵粉, 老師就好似係師父. 同一樣既麵粉, 經過唔同師父手中, 加入唔同既配料, 可以變做不同價值既野. 問題係自己諗下自己想成為乜!
作者: LouisaYiu    時間: 2014-11-3 01:31 PM

其實要睇小朋友有冇讀書天份,如果已盡力就不要強求

作者: knight520    時間: 2014-11-3 04:14 PM

作者: 紫微天相    時間: 2014-11-3 11:10 PM

你啱, 你老婆又係另一個怪獸家長, 剝奪小朋友的童年生活!
我都冇幫個女報N班, 有時間陪佢玩多d仲好, 在遊戲堭敞薔@界, 自然成長!
唔一定讀名校先會出人頭地! 繼續與你太太溝通下......
作者: darigold    時間: 2014-11-4 07:50 AM

引用:
原帖由 fandaz 於 2014-11-3 10:25 AM 發表

講講下兩個人開始大聲..就嘈哂架..雖然係咁,我唔會讓步
婚姻係妥協既藝術,兩塊石頭撞埋一齊就會出火花。
海綿撞石頭就係海綿痛。只有海綿撞海綿才是真正的舒服。 你自己諗啦...事情其實唔係非黑即白。
作者: 1mom1    時間: 2014-11-4 10:14 AM

我同你相反,當年我係同老公嘈,升中選校果陣我揀左樂善堂余近卿中學,點知佢話呢間一啲都唔好,但佢又唔諗下呢間係自己個仔講到明想讀,都唔識尊重下子女既意見。後尾嘈到我離家出走,佢先肯退一步,而家阿仔拎左幾個獎,入埋大學,咁先證明到我係冇錯!
作者: fandaz    時間: 2014-11-4 11:04 AM

作者: fandaz    時間: 2014-11-4 11:05 AM

作者: fandaz    時間: 2014-11-4 11:06 AM

作者: fandaz    時間: 2014-11-4 11:07 AM

作者: fandaz    時間: 2014-11-4 11:10 AM

作者: fandaz    時間: 2014-11-4 11:11 AM

作者: fandaz    時間: 2014-11-4 11:12 AM

作者: 填不盡    時間: 2014-11-4 11:50 AM

作者: 天游俠    時間: 2014-11-4 01:38 PM

作者: pig688    時間: 2014-11-4 02:59 PM

努力工作賺錢供個女去外國留校,不必參與香港因資源欠缺而起之入U競爭。
作者: greywood    時間: 2014-11-4 04:40 PM

引用:
原帖由 fandaz 於 2014-11-3 10:25 AM 發表

其實同老婆都唔係第一次因為幫阿女揀學校而嘈…

由老婆知道自己大左肚,係個女果時,老婆就已經開始幫佢plan定出世之後既路..我果陣已經笑佢..咁快幫佢諗定哂,佢唔洗自己行架啦?
老婆就話佢係要自己行,但要行既路我 ...
香港就係多呢D怪獸家長。小朋友係要幫佢準備去行自己既路;唔係幫佢準備條路。

You should help your kid prepare himself, not prepare the path for him.
作者: greywood    時間: 2014-11-4 04:47 PM

引用:
原帖由 填不盡 於 2014-11-3 11:47 AM 發表

問題在於:你老婆點解「覺得一定要揀間入U率高啲既學校」?點解比率低啲唔得?

我好多朋友都有咁嘅心態,我一直都唔明。間學校嘅入U率高又點先?到最後決定入唔入到大學,始終係睇返我仔 ...
好簡單,名校入U率可以係 100%,而100%既入U率係因為教得好,讀唔到果D一早比人踢左。有同學讀咁耐某科學校考試未合格過,考公開試羅A。有同學被踢走,新學校考第一。考公開試全部緊緊合格。

所以明顯地,就算你響名校包尾,出去考試一樣叻過好多人。
作者: KChoy    時間: 2014-11-4 05:33 PM

我覺得入邊間唔係問題~問題係升左中學是否一樣咁谷法wor~
如果入左間入u 率低ge 中學, 你老婆可能會發癲狂谷個女~
你老婆鍾意入u 率高ge 中學, 咪由佢law~ 佢用左咁多年精心怖署, 你想打破佢如意算盤, 佢嬲死你wor~不如諗定升中後,點同你老婆bargain 仲好la~
如間學校入u 率70%, 你個女全級名次keep到頭一半, 咁就可以去學d 興趣班之類~
作者: hi-capa    時間: 2014-11-4 05:58 PM

點解唔比個女自己提出意見,麥sir說:[地球無最好中學,只有最適合子女自己的中學。]

老友比個仔自己揀間屋企附近和少功課的band 2 學校(每年少於十個學生入U), 世侄用課餘時間學法文和做空童軍,結果17歲考到法國國家語文試,19歲考到獎學金和私人飛機執照。

建議深入了解兒女興趣和志向。
作者: 樂天兒    時間: 2014-11-4 06:07 PM

間學校入u率高係因為佢地會收d成績好學生,自然入u的人多d

而且名校學生自殺率一樣高d

作者: marawong    時間: 2014-11-4 06:16 PM

講真,而家既香港,入U率高又如何,況且,而家只要肯培養,入U一d都唔難,再者,入U高,又或者間學校banding高,唔代表佢係好學校,只係多B1生鍾情呢間學校。。。而家你想想,後生一代,除左要讀好書,仲要d咩係而家怪獸學校比唔到既?你教曉到佢,就出到社會好大優勢。。。

作者: GJ225    時間: 2014-11-4 07:37 PM

引用:
原帖由 樂天兒 於 2014-11-4 18:07 發表

間學校入u率高係因為佢地會收d成績好學生,自然入u的人多d

而且名校學生自殺率一樣高d

請問係邊度可以搵到呢個資料?
作者: thy00155    時間: 2014-11-4 08:05 PM

一早數定錢預去外國最好,或之佢香港壓力大,預左去外國就可以開心學習

作者: marawong    時間: 2014-11-4 08:18 PM

引用:
原帖由 thy00155 於 2014-11-4 08:05 PM 發表

一早數定錢預去外國最好,或之佢香港壓力大,預左去外國就可以開心學習

咁你就醒d,殊途同歸,到左22,23歲,大家都大畢,出國freestyle形式教育,開心d,香港。。。唔洗講,但大家都大畢,最重大家思維都有不同。。。

作者: James_Chem    時間: 2014-11-5 12:59 AM

作者: 窮的只有貓    時間: 2014-11-5 01:14 AM

就算間學校有好多唔同類形課外活動,功課都會好忙架,最多只能TAKE到2樣
輕唔輕鬆應該係睇個人態度同情商多D 呢樣野家教緊要D
揀學校 教師既資質真係好好好重要  入U率高不無道理架
要知道呢個世上真係有好多誤人子弟既教師.............
作者: kawo0000    時間: 2014-11-5 01:19 AM

其實你會唔會找一啲入U率高, 但課程不太辛苦的學校?
作者: 煩事睇開D    時間: 2014-11-5 02:02 AM

作者: wsp    時間: 2014-11-5 08:41 AM

引用:
原帖由 James_Chem 於 2014-11-5 12:59 AM 發表

其實香港有啲係入U率高、唔駛死讀書、課外涉獵廣嘅名校,例如協恩、女拔、marymount等

女拔係鬥到七彩
個個平均考98分
你考95分已經俾人睇低
我同事個姨甥女去年攞奬學金去英國讀law
成績一流但頂唔順女拔嘅競爭氣氛
當年都從女拔轉校到St. Paul Convent讀
唔好以為女拔運動勁代表讀書競爭唔激烈

讀唔讀名校我睇小朋友嘅鬥心和受壓力嘅能力
有鬥心能受壓嘅讀名校打落嘅基礎係強過普通學校
對以後讀書做事十分有用
上面都有師兄指出名校考第尾都可以勁過普通學校成績中上嘅學生

我個女今年升中一
之前讀一間有d名氣嘅小學全級尾20名
年初幫佢揀學校時我一間band1都無揀
一來成績普通機會不大
二來佢冇咩鬥心長期包尾盞無心機讀
e家讀間普普通通band2
開學至今咁多個小測都keep住全班頭5名
feel到佢開始享受果份成功感
現在溫書比以前較有心機

作者: 填不盡    時間: 2014-11-5 09:03 AM

作者: marawong    時間: 2014-11-5 05:37 PM

引用:
原帖由 greywood 於 2014-11-4 04:47 PM 發表

好簡單,名校入U率可以係 100%,而100%既入U率係因為教得好,讀唔到果D一早比人踢左。有同學讀咁耐某科學校考試未合格過,考公開試羅A。有同學被踢走,新學校考第一。考公開試全部緊緊合格。

所以明顯地,就算你 ...
No no no. 所謂名校,入U率高,皆因入去個d都係band 1學生,未必係學校教得好,係本身呢班都係讀得書既人(p.s.. 香港學校係冇banding的,不過,多band 1生鍾情既咪自然b 1學校咁解),加上而家家長都做咪學校個份,其實好多名校老師都好hae,只係學生叻,家長又博命,一間學校大部份人都係咁,自然就好讀書氣氛。。。題外話,而家好少老師真有heart去教學生(我自己覺得唔多), 鮮x行個已經少有幾有心既校長。。。

作者: wsp    時間: 2014-11-5 05:44 PM

引用:
原帖由 marawong 於 2014-11-5 05:37 PM 發表

No no no. 所謂名校,入U率高,皆因入去個d都係band 1學生,未必係學校教得好,係本身呢班都係讀得書既人(p.s.. 香港學校係冇banding的,不過,多band 1生鍾情既咪自然b 1學校咁解),加上而家家長都做咪學校個 ...

入名校幾時都唔係貪佢教得好
讀得書嘅學生去到邊間學校都讀得好
讀名校係想要佢個校友網絡和家長網絡啫

作者: marawong    時間: 2014-11-5 09:19 PM

引用:
原帖由 wsp 於 2014-11-5 05:44 PM 發表

入名校幾時都唔係貪佢教得好
讀得書嘅學生去到邊間學校都讀得好
讀名校係想要佢個校友網絡和家長網絡啫

是的,正是如此。。。傳統名校好多講到明(喑地堙^只收全校頭5,當然,亦有d幸運大抽獎入到,個point係,你入到但能力唔得都墊底,棧攪,因為老師邊得閒理你,好多名校見學生唔得,問番家長點解。。。而家有好多名校招攬運動醒個d幫佢打江山,又唔幫佢功課,到最後,會考屎左,冇人可憐。。。講到尾,真係要睇小朋友性格及能力。。。

作者: wsp    時間: 2014-11-5 09:32 PM

引用:
原帖由 marawong 於 2014-11-5 09:19 PM 發表

是的,正是如此。。。傳統名校好多講到明(喑地堙^只收全校頭5,當然,亦有d幸運大抽獎入到,個point係,你入到但能力唔得都墊底,棧攪,因為老師邊得閒理你,好多名校見學生唔得,問番家長點解。。。而家有好多 ...
新興名校要谷成績又另一套做法
有個街坊個女入左沙田no.1名校
學校講到明預左你自己响屋企讀哂書
唔明可以上堂問
上堂係唔會教課文
只會教額外增值嘢和做project

作者: followrain    時間: 2014-11-5 11:14 PM

理念唔同,唔好話邊個啱邊個唔啱,可以試下問小朋友既意見
作者: 熊貓餅干    時間: 2014-11-6 09:43 AM

作者: marawong    時間: 2014-11-6 11:19 AM

引用:
原帖由 wsp 於 2014-11-5 09:32 PM 發表

新興名校要谷成績又另一套做法
有個街坊個女入左沙田no.1名校
學校講到明預左你自己响屋企讀哂書
唔明可以上堂問
上堂係唔會教課文
只會教額外增值嘢和做project

http://n2.hk/d/images/r ...
唉,而家係咁架,所以真係好睇小朋友性格,能力,唔係為入名校而入。。。

作者: my77    時間: 2014-11-8 08:06 PM

雖然我都明白名校入得到都未必好,入到去墊底讀唔到心儀學科又無意思,又係果句睇能力啦,讀名校最好處未必係師資特别好,而是於處於一班高水平朋輩之中可提高自己的水平

作者: skyblue12    時間: 2014-11-8 09:12 PM

等你女入左去讀先啦,之後讀得唔開心可以轉校,最緊要你女要學識表達意見同感受,你地有無問過女既意見先?兩公婆嘈唔實際⋯入左又唔係無得轉校,一人讓一步啦,阿女10幾歲應該知自己想點,入左去試下先囉

作者: Tracycheng9999    時間: 2014-11-8 09:47 PM

留意返唔同中學高中課程提供唔同科目讀及應考文憑試,有時做亞媽要面對好多親戚嘅壓力(尤其奶奶),個個都想小朋友好,請體諒

作者: simonkawah    時間: 2014-11-16 07:16 PM

呢樣野大家或多或少一定有吾同的意見。小囡舊年也是升中,我採用的解決方法是在十月開始d中學有簡介會時個個星期去參觀吾同的中學,然後集合三方意見來揀間合乎三人意向的。(千祈吾好忽視小朋友意見,因始終是小朋友讀。)不過五年班現階段最緊要考好個呈分試。炒咗就邊間都無得諗。