註冊 登錄

遇著個咁既老爺真係好難頂

遇著個咁既老爺真係好難頂 E-mail 此主題給朋友

未結婚之前見老爺都仲好地地
點知結左婚住埋一齊之後無耐就開始黎料
D老人病舊患痛症乜都出齊
最誇張係成6張野先黎話鼻敏感翻發
成日話敏感原仲要係屋企D塵!! 又無証據,老估T_T
而家每日都要我全屋吸塵 仲要早晚吸一次
特別係老爺奶奶間房要求我吸到一塵不染咁
想叫老爺用空氣清新機幫補下 佢又話買部機返黎晒錢晒電
叫佢唔好開對街果個窗 會易飄D塵入黎 佢就話唔開窗好焗會易打乞嚏
再咁落去我真係就快比佢搞到我發癲啦!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水漁. 於 2016-9-28 10:16 AM 發表
D老人病舊蛇痛症乜都出齊
敏感原仲要係屋企D塵!!
而家每日都要全屋吸塵 仲要早晚吸一次
特別係老爺奶奶間 ...
你唔喜歡照顧老人家, 點解唔叫你老公請個工人?

BY THE WAY你比幾多家用比你老爺?

冷靜觀察、穩住陣腳、沉著應付、韜光養晦
善於守拙、決不當頭、抓住機遇、有所作為

回覆 引用 TOP

你去返工,唔好做家務,少D見

回覆 引用 TOP

6張野老? 搬啦.

古今股神, 皆陣列在前.
華倫·自助餐  /  左治·索K仔  /  傑西·佛地魔  /  安德烈·科斯托水龍 / motilek03

回覆 引用 TOP

出去返工請個工人湊佢啦
乾手淨腳

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水漁. 於 2016-9-28 10:16 AM 發表
D老人病舊患痛症乜都出齊
成日話敏感原仲要係屋企D塵!! 又無証據,老估T_T
而家每日都要我全屋吸塵 仲要早 ...
當係每日返工淨係吸下塵,做得過.

回覆 引用 TOP

食善古寧有較改善鼻敏感,平時啲枕頭被舖要曬下太陽,枕頭袋要日日換,床單要一星期換一次,如屋企家具上面既塵最好用濕布抺,唔好用雞先掃掃,因為咁抺唔走啲塵之餘命會令啲塵周圍飛,另外吸塵機方面如果布袋式既就要用一排就換過個新既隔塵袋,如果唔係吸煙機都變噴塵機,因為有啲微塵係一般塵袋式吸塵機過濾唔到,如果用水瀘式吸塵機先可以將致敏既微塵帶走,其實除左塵之外,有啲香味都有機會會引發鼻敏感,仲有冷氣機如果仲有開既話就要洗洗佢,樓主不如請個工人交比工人做

回覆 引用 TOP

自己出去搵返份工做,話而家要返工做唔到家務

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cometingliu 於 2016-9-29 12:19 AM 發表
自己出去搵返份工做,話而家要返工做唔到家務
贊成,請個工人做家務,自己出去工作。

回覆 引用 TOP

最好同老公搬出黎住

回覆 引用 TOP

6張野先黎話鼻敏感翻發其實唔係咩奇事
年紀大抵抗能力差咗有咩出奇
吸塵啫,叫你掃地拖地咪仲慘
有能力就請工人啦

回覆 引用 TOP

佢係個好固執守舊既老人家 成日都唔信d新科技
就算有病都唔鍾意睇西醫 覺得西醫傷身
係都要睇中醫食中藥先得
所以就算我地買左機佢都唔會願意用......
引用:
原帖由 ka_ying_503 於 2016-9-29 12:14 PM 發表
如果你老爺唔肯比錢買機咪你/你老公比囉
等佢相信比部機真係幫到佢個鼻就ok啦
到時佢多謝返你添呀

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。